Претражи овај блог

уторак, 8. новембар 2022.

VOĆNE PRINCES KROFNE




Voćne princes krofne veoma ukusne, kremaste i lepe,,u bilo kojoj voćnoj kombinaciji..da li sa višnjama ili sa malinama.. jednako su dobre i ukusne voćne princeze...Princes krofnice neodoljivo osvežavaju i slade ..Probajte ih !



PRIPREMA:
  • 4 do 5 jajeta
  • 250ml vode 
  • 125ml ulja
  • 150g brašna
  • prstohvat soli
  • 3 ravne kašičice šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
FIL OD VANILE:
  • 1l mleka
  • 3 kesice pudinga od vanile
  • 12 kašika šećera
  • 100g slatke pavlake
  • 125g margarina
FOĆNI FIL:
  • 200g višanja
  • 100ml soka od višanja
  • 3 kašike gustina
fil od malina
  • 200g maline
  • 100ml vode ili soka od malina
  • 2-3 kašike gustina
  • 150g šlag kreme
  • 200ml gazirane vode
PRIPREMA:
Smesa za krofne
  • U odgovarajucoj posudi sipajte vodu, ulje, šećer i so , stavite da provri.
  • Sklonite posudu sa ringle, dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, zatim promešajte varjačom, sjedinite da se dobije fina kompaktna glatka smesa. Vratite posudu sa smesom da se još malo na laganoj vatri  masa zgusne.(uz neprestano mešanje varjačom)
  • Sklonite smesu sa vatre,  ostavite da se potpuno ohladi.
  • U hladnoj smesi dodajte postepeno jaja,jedno po jedno jaje, mikserom lagano mešajte da se sjedini u kompaktnu masu.
  • Špric za tulumbe napunite pripremljenom smesom. pa istisnite male kuglice nejednakog oblika na pleh obložen pek papirom za pečenje.
  • Formirane krofnice pecite u zagrejanoj reni na 200c oko30 minuta.
  • Rernu ne otvarajte dok se peku krofnice da ne bi spale.
  • Kada jako porumene isključite rernu i ostavite tako da stoje oko 5 minuta, pa ih onda izvadite iz rerne.
FIL:
  • U posudi većoj sipajte 800ml mleka,šećer, stavite da provri, udrugoj posudi sipajte puding u preostala 200ml mleka izmešajte mešavinu  pudinga od vanile.
  • Mešavinu pudinga sipajte u proključalo mleko, neprestano mešajte da se izjednaci mešavina sa mlekom, kuvajte dok se masa od pudinga ne skuva i zgusne, zatim skuvani puding sklonite sa vatre  da se  ohladi.
  • U hladan puding dodajte i umešajte pola margarina, zatim dodajte umućenu slatku pavlaku, fil izmiksajte dobro i sjedinite.
Vocni fil,
  • Višnje očistiti od koštica. Očišćene višnje, šećcer i vodu stavite da provri.
  • Gustin rastvoritieu malo vode, izmešajte kašikom da nema grudvica, zatim mešavinu umešajte u provrele višnje, kuvajte uz neprestano mešanje  dok se voćni žele ne zgusne.
  • Ostavite da se voćni fil  malo ohladi.
FINALNI POSTUPAK:
  • Krofne reckastim nožem isecite kapice pri vrhu, napunite  spric za tulumbe sa trećinom fila od vanile a zatim odozgo stavite kašičicu voćnog fila od višanja ili malina..
  • Princes krofnice ukrasite umućenim šlagom, zatim vratite isečene kapice preko šlaga, po vrhu krofnica pospite šećer u prahu.


 NAPOMENA!
Vocni fil moze biti od drugog voća,  od jagoda malina,borovnica, kupina itd. Pravila sam princes krofnice nedavno  sa malinama. Malo sam izmenila redosled.Sada sam stavila prvo fil od vanile, pa onda voćni fil a zatim preko šllag,  zatim sam na kraju krofnice po vrhu posipala sa šećerom u prahu .Predhodne princeze filovane su prvo voćnim filom a zatim vanila kremom, zatim kapica pa oda ukrašene šlagom.....Visnje  i ostalo voće kada nema sveže može i smrznuto ...

PRIJATNO!






















петак, 4. новембар 2022.

DOMAĆE MEKE KIFLICE












Savršene domaće kiflice 🥐 meke kao duša, mogu biti slane ili slatke ..prazne, sa sirom, sa šunkom, ili džemom..ko kako voli i po želji..
Uvek ih pravim u duploj meri, ispečem, kada se ohlade onako budu tople stavim u kesice ili kutije pa i zamrzivaču..
Kada gog poželim izvadimo ih iz hladnjaka za 20 minuta se odlede i budu sveže za dečicu ili za nenajavljene goste..


POTREBNI SASTOJCI:

1kg mekog brašna T-400
1kesica praška za pecivo 
200ml ulje
1čaša jogurta 
1jaje
500ml mleka 
1 kašika soli
1 kašika šećera 
1/2 kocke svežeg kvasca 

ZA PREMAZIVANJE KIFLICA:
1 žumance
2kašika ulja
Margarin 
Susam

PRIPREMA:

U 200ml. mlakog mleka razmutite sveži kvasac sa kašikom šećera, 2kašike brašna i ostavite 10minuta da se aktivira i nadođe.

 

U vanglici sipajte oko 900g brašna, dodajte prašak za pecivo, pa dobro izmešajte brašno a zatim u sredini napravite udubljenje pa dodajte so,ulje, jaje, (jogurt koji je bio na sobnoj temperaturi) sipajte preostalo toplo mleko i zamesite testo sa nadošlim kvascem.
Testo bi trebalo biti meko koje se ne lepi za ruke.
Umešeno testo pokrijte pamučnom krpom i ostavite na toplom da narasta i udvostruči svoj volumen 30-40minuta.



Nadošlo testo i sipajte na radnu površinu (nije potrebno pobrašnjivanje ) prenesite testo i podelite na 5 jednakih delova.
Svaki deo testa rukama oblikujte u jufku, lopticu, zatim je rastanjite oklagijom i podelite na 8 ili 16 jednakih delova, ako želite na manje komade potom uvijte kiflice.

Kiflice složite na pleh koji je obložen pek papirom.
Pokrijte kiflice da narastu i pred pečenje ih premažite razmućenim žumancetom sa uljem, potom preko pospite susam i parčićima seckanog margarina.

Rernu zagrejati na 200 stepeni.
Kiflice pecite na 200 stepeni oko 15-20 minuta da blago porumene.

Savršene domaće kiflice ..mogu biti prazne, slane ili  slatke, punjene sirom, šunkom, džemom..

Kiflice su meke i mirisljave, tope se u ustima.Kiflice prazne po zelji zasladiti ili jesti sa nekim slanim namazom.Sve jedno kiflice su ove jako ukusne i bozanstvene. odu zacas.
PRIJATNO!

























среда, 26. октобар 2022.

ŠVARCVALD TORTA









Švarcvald torta ...veoma ukusna torta koja se topi u ustima... Torta za sve prilike...

Kada je probate osvojiće vas sočan i kremasti ukus čokoladne kore koje se stapaju u finu kombinaciju krema čokolade,višnje i šlag od ulupane slatke pavlake...Svima nam se dopala švarcvald torta, posebno taj čokoladni kiselkasti ukus višanja koji se topi u utima, mislim da se može svrstati u vrstu od jednih ukusnih, starih klasičnih torti...

Mogu da kažem nisam je do sada pravila ali sam jela na veseljima, kako sada imam ovaj recept biće često na našim svečanim trpezama..Pravila sam je za svečane prilike ukrašenu šlagom za veridbu i za rođendan moga unukaVasilija, kao junaka iz crtaća BLEJZA koja je bila ukrašena fiondanom..Torta švarcavald bila je avršena  i po izgledu i ukusu...Na vama samo ostaje da je probate i javite utiske ukusa torte..


SASTOJCI:

Za koru:
  • 8jaja
  • 250g šećera
  • 4 kašike ulja
  • 125g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 60g kakaoa

  • 200ml soka od višanaj za prskanje kora
Fil-1.
Fil ganaš krem

  • 500ml slatke pavlake-zaslađene
  • 400g čokolade za kuvanje- koristila menaž

FIL2.
voćni sa višnjama

  • 300-400g očišćenih višanja -iz zamrzivača ili svežih
  • 300ml soka od višanja
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašike gustina 
  • 5 kašika vode

Fil-3.
  • 200ml soka od višanja za prskanje kora kora
  • 500ml slatke pavlake-zaslađene
  • 1 kašika višnjevače likera

PRIPREMA:
KORA:
  1. Umutiti belanca u čvrst sneg.
  2. Postepeno dodajte šećera kašiku po kašiku, muteći mikserom bez prestanka.
  3. U čvrst sneg od belanaca dodajte žumance po žumance uz još malo neprestano mešanje, zatim smanjite brzinu miksera, dodajte ulje, i mutite masu još malo.
  4. Dodajte prosejano brašno, kakao, prašak za pecivo, varjačom  lagano izmešajte, sjedinite smesu i sipajte u pripremljeni kalup za tortu koji je predhodno obložen masnim papirom za pečenje.
  5. Koru pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35-45 minuta.

 NAPOMENA!
Količinu sastojaka za četvrtastu tortu uduplirala sam meru za kore i za filove, pekla 2x kore 
-koru  isekla poprečno na dve kore, drugu koru  tako sam dobila 4 jednake kore
za okruglu tortu ispekla 2x po jednu koru u kalupu 26cm i isekla obe kore porečno i dobila 4 kore.

PRIPREMA FILA 1.
  1. Posudu sa slatkom pavlakom stavite na vatri i zagrejte --pazite da ne provri slatka pavlaka.
  2. Kada se pavlaka zagrejala sklonite sa vatre i odmah stavite izloimljenu čokoladu i mešajte sve dok se čokolada ne otopi , povremeno stavite na vatri da se malo podgreje kako bi se čokolada lakše otopila.
  3. Ganaš krem ostavite da se sasvim ohladi, u početku biće retka masa koja će se vremenom kako se hladi zgusnuti.
  4. Mikserom ganaš kremu izmiksajte u malo čvršći krem koja će se miksanjem udvostručiti njena masa..
  5. Pripremljen ganaš krem ostavite sa strane.

PRIPREMA FILA 2.
  1. Na vatri stavite posudu, dodajte višnje, šećer i sok od višanja i kuvajte da proključa.
  2. U manjoj posudi izmešajte gustin i vodu, zatim sipajte u višnje i kuvajte dok se ne zgusne.
  3. Sklonite posudu sa vatre.
PRIPREMA FILA 3.
  1. Izmiksajte slatku pavlaku u čvrstu penu  samo pazite da je previše ne umutite jer se može zgrudvati.

POSTUPAK FILOVANJA:
  1. Filujte kore u kalupu okruglom da bi torta bila ravna, da se lako dekoriše.
  2. U okruglom kalupu stavite prvu koru, malo je poprskajte sa sokom od višanja-
  • -zatim je premažite sa trećinu čokoladnog ganaš fila
  • - preko ganaš nanesite trećinu voćnog fila od višanja
  • - preko višanja nanesite trećinu ulupane slatke pavlake te je premažite ravnomerno.
  • zatim prekrijte drugom korom
  • Ceo postupak filovanja  ponovite još tri puta a potom završite sa četvrtom korom.
  • Tortu isfilovanu sa kalupom ostavite u frižideru na hlađenje do sutradan.
  • Tortu možete dekorisati klasično  kao ja sa crvenim cvetovima, celu je premažite umućenim šlagom a potom po obodima preko šlaga pospite isečenu čokoladu na ljuspice,
  • po vrhu ukrasite tortu sa kandiranim trešnjama.
Savet!
  • Ili na drugi način ukrasite tortu tako što je možete staviti pod fondan.
Ja sam tortu obložila  fondanom sa medom bez glicerina
(na mom blogu imate recept za( Domaći fondan sa medom)








четвртак, 6. октобар 2022.

ŠARENA TURŠIJA U TEGLAMA

Mačak Jelenko.. mi je pozirao ..mislim da mu se sviđa moja šarena turšija...

Šarena turšija u teglama.. pravi kiseli užitak za nepca!
savršena šarena turšija ili mešano povrće pripremljeno u tegle i pasterizovano u rerni....

Već dugo niz godina stavljam šarenu turšiju u buretu na ovaj način.. sa konzervansom i vinobranom, kuvala rastvor i nalivala je hladnim rastvorom ..Turšija mi je uvek bila odlična..
Ali, kada sam kod Minje videla njen recept za "šarenu turšiju"odmah mi se dopao što je bez konzervansa i što se vrši pasterizacija u rerni..mislim da je turšija na ovaj način puno zdravija i ukusnija....što kažu pravi kiseli užitak za nepca!
Recept je originalan ..
za pripremu ove šarene turšije videla sam kod drage Minje  "minjinakuhinjica "..
Probajte ..
prijatno!


 


POTREBNI SASTOJCI:
Povrće: za 4kg
  • 1 kg kornišona
  • 1kg šargarepa
  • 1kg paprike- babure,somborke,crvene,zelene...
  • 2kg karfiola
  • 2do3 glavice crnog luka

PRELIV:
  • 800ml alkoholno sirće
  • 2,5 l vode
  • 150g šećera
  • 100g soli
  • lovorov list
  • biber u zrnu

PRIPREMA TURŠIJE:

  • Pripremite čiste sterilisane tegle od 2kg ili 720g ili od 1 kg.. mogu bilo koje veličine staklenke..
  • U svakoj tegli na dno stavite po malo zrna bibera i grančicu peršuna.
  • Povrće dobro operite, ako je potrebno isecite na komade.

  • SAVET!
  1. Kako biste bili sigurni da je povrće hermetički čisto od pesticida potopite ga u vodi sa 2kašičice sode bikarbone, neka tako odstoji oko30 minuta, zatim operite i iseckajte povrće.
  2. Karfiol odvojite na krupnije i sitnije cvetove,
  3. Krupniju šargarepu isecite na malo veće kolutove.
  4. Kornišon ceo stavite ako je baš krupan i njega isecite na kolutiove.
  5. Crni luk isecite na četvrtine.

PRIPREMITE RASTVOR:

  • Vodu predhodno stavite da provri a potom dodajte so , šećer, lovorov list i malo zrna bibera.
Kada se šećer otopio i so i voda provrela, dodajte sirće i pustite da opet sve zajedno provri.

  • Tegle napunjene povrćem nalijte vrelim rastvorom do vrha , malo ih protresite da izađe vazduh iz njih i ako je potrebno dolijte po malo rastvora, potom zatvorite poklopcem.
  • Tegle stavite u rerni, zatim rernu uključite na 100stepeni  i ostavite 90 minuta, nakon tog vremena isključite rernu i ostavite tegle da se potpuno ohlade ..

  • SAVET!
Najbolje je da turšiju stavite popodne da bi ostala u rerni sve do ujutru i tako se skroz ohladila zajedno sa rernom..i bila bi izvršena potpuna pasterizacija turšije.
Rerna vam tako noću ne bi bila potrebna na odnosu na dan kada spremate ručak..

NAPOMENA!
Povrće možete staviti pojedinačno koje želite..npr.samo karfiol, samo paprika ili zeleni paradajz. i td.
Može se dodati u turšiju i po koja ljuta papričica za one koji vole ljuto da rezni turšija..




 

уторак, 4. октобар 2022.

AJVAR PAŠTETA ILI MALIDŽANO AJVAR


Malidžano ajvar ili Ajvara pašteta




POTREBNO JE:

200 crvenih paprika 
4 velika plava patlidžana 
750 ml ulja
140 g senfa
1 kašika esencije
1 kašika šećera 
1 kašika suvog biljnog začina 

PRIPREMA:

Papriku oprati pod mlazom vode, ostaviti da se ocedi od vode ili obrisati kuhinjskom krpom.
Odstraniti trulež sa paprike, peći samo zdrave paprike.

Papriku peći na jacčoj vatri,   okretati je sa jedne na drugu stranu, da se lepo ispecče.
Pečenu papriku stavljati u posudu poklopljenoj ili u kesi, da tako stoji kako bi se lepo ogulila.

Pariku oguliti, ocediti je u pletenim džakovima okačenom da visi, da se ocedi iz paprike višak
vode, zatim je samleti na vodenici za meso.(papriku cediti sto duže)

Plavi paradajz ispeci odozgo na šporetu ili kao ja u žaru , tada ostaje beo ne potamni .
Paradajz kao i papriku ohladiti i ocediti od višak vode, zatim ga oljuštiti  i samleti na
mašini za meso ili u blenderu.

Mlevenu papriku i paradajz pržiti na jakoj vatri da ispari voda, zatim izvesnog vremena kada
provre papriku przžiti i mešati  oko 30 minuta.

Dodati ulje 750ml i 140g senfa, 1 kašiku esencije, kasiku biljnog zacina i posoliti po ukusu.
Svi sastojci koji su dodati u mlevenoj paprici i paradajzu pržiti i mesati još 30 minuta.

Vreo ajvar sipati u čiste sterilisane tegle, teglu napuniti , zatvoriti i okrenuti je naopako(da
poklopac bude na dno okrenut)tako ostaviti da stoji tegla dok se druga tegla ne napuni ajvarom.

Zatim tegle složiti jednu uz drugu, i pokriti stari ćebetom.Tegle tako držati sve dok se ne
ohlade same.

SAVET:

Pečenu papriku najbolje ocediti u pletenom džakčetu od paprike preko noći, da bi se
sutradan samlela i lako ispržila.
Kada se završi  sa pečenjem paprike iskoristiti žar u njemu ispeći plavi paradajz
Plavom paradajzu meso nece potamneti  ostaće beo.
Ajvar pašteta je namaz koji je jako ukusan bez konzervansa.Recept je proveren probajte
necćete se pokajati.Namaz je odlican za decu kao i za nas starije,   za doručak ili večeru, obožavaće te ga.
PRIJATNO!