Претражи овај блог

недеља, 5. фебруар 2023.

PRAVE KROFNE








Prave velike krofne
.. ... kako odoleti njima?.. čisto sumnjam ...hmm..hmm.
Krofne su šuplje, odlične su da se napune kremom od čokolade ili voćnim kremom ..
Ako vam krofne  slučajno ostanu..u šta neverujem.. ostaju meke i sveže..
a izgledom mamimiće vas kao da ste ih sada pravili..
Od istog testa pravila sam male krofnice , koje su takođe još slađe (ove gore  što su na slici) prelivene čokoladom i ukrašene šarenim mrvicama....Deca su njih smazali za čas..
Krofne jedne i druge, izgledaju kao iz poslastičarskog izloga....
Za punjenje krofne  ostavljam na vama, pa odlučite sami.. po svoj želji..
Prijatno vam bilo!


Potrebno je:

  • 700g brašna
  • 2 jaja
  • 300ml mleka
  • 100g margarina
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kocke svežeg kvasca
  • rendane korice limuna
  • ulje 
  • prah šećer za posipanje


Priprema:

Aktivirati kvasac:

  • U malo toplog mleka stavite malo brašna šećera i  izmrvljeni kvasac.Ostavite nekoliko minuta da kvasac nadođe.
  • Umutite jaja sa preostalim šećerom, dodajte  so, narendanu koricu limuna, prohlađeni otopljeni margarin i preostalo mleko.
  • Dodajte mleko sa nadošlim kvascem  i brašnom i zamesite fino glatko testo koje se ne lepi za ruke.
  • Testo pokrijte pamučnom krpom i ostavite na toplom da naraste.Testo treba da narasta oko30 do 60minuta.Zavisi od toplote u prostoriji i kako testo narasta..
  • Nadošlo testo oklagijom rastanjiti na 5cm debljine.Krofne vaditi modlom ili većom čašu za vodu..
  • Krofne ostavite još malo da narastu oko 10 minuta, zatim okrenuti drugu stranu i ostaviti još 10 minuta da narastu .
  • U odgovarajućoj posudi  na zagrejanom ulju pržiti krofne.
  • Gotove krofne vaditi na papirnom ubrusu da se ocede od viška masnoće.
  • Krofne posipati i uvaljati u prah šećer.
  • Uživajte ..Prijatno!





















четвртак, 26. јануар 2023.

HLEB- STARTER -KISELI PRIRODNI KVASAC








Tražilo je vas puno ovaj recept za pripremu kiselog kvasca Startera .
Moje dame moraću odmah da se ogradim da nisam neki stručnjak, ja sam poćetnik u ovoj pripremi ,ali jako volim da čitam ,istražujem, učim i pravim  nešto novo kao što je ovaj hleb od kiselog kvasca, a pritom je zdrav .
Skoro dve godine kako uzgajam svoj prirodni kvasac, kako sam pronašla na guglu recept  tako sam i ja čitajući šta je to " SOURDOUGH STARTER" počela sa pripremom kvasca korak po korak,.
Potrebo je da se malo više informište i vidite kako naši i strani stručnjaci prave sourdoughbread- hleb sa kiselim kvascem, samo kako taj hleb lepo izglda nemam reči ali i ovaj moj hleb nije tako loš.

Susrela sam se sa razmim nepoznatim rečima koje meni nisu bile jasne ali malo po malo pravim ja svoj hleb kako meni odgovara.Dešava se nekada da  mi hleb uspe nekada ne, pre sve ga treba strpljenje,vreme, i da volite da pravite hleb.
Potrebno je peći hleb u tučane pekače sa tučanim poklopcem , ja nemam,pečem moj hleb u plehu od šporeta, ili pekaču, šerpi sa poklopcem.Nadam se da ću jednog dana i ja imati te pekače kao oni u kome peču hleb.
Ukratko ću napomenuti šta vam je potrebno...
 Potrebna su zdrava brašna integralna od celog zrana žitarice i tako dalje.-moj savet za sve vas ako želite što više znanja treba to sve izguglati i proučiti..napr. moja preporuka kod divne,drage Tanje na insatagramu na njenom profilu ima sve što vas interesuje u vezi hleba i kiselog kvasca ..ona je samo jedna u nizu koja je prepoznatljiva po hlebu koja pravi baš pravi sourdough...
Hleb je zato veoma ukusan, hrskav, probavljiv, svarljiv i zdrav.



STARTER ILI KISELI PRIRODNI KVSAC

  • Šta nam je potrbeno da sami napravimo kiseli kvasac

  • Potrebno nam je voda flaširana ili odstajala, vreme i toplota.
  • Priprema kiselog kvasca traje oko 7 dana.

  • Za pripremu kiselog kvasc najbolje je koristiti integralno brašno i raženo integralno brašno .

  • Sam naziv kiselog testa nastao je zbog reakcije brašna i vode.Ta reakcija pravi dobre bakterije koje prve mlečnu kiselinu i prirodni kvasac, kako kvasac stoji vremenom postaje sve kiselije ima sve više mehurića i njegova masa ili volumen povećava počinje da raste sve više i više.

  • Da bi kvasac bio uspešniji moraju biti kvalitetna brašna ja koristim intergralna brašna, inegralno raženo brašno koje mešam sa polubelim brašnom Danibus T-850.

  • Dobra i kvalitetna integralna brašna ima ih u Prodavnicama-DM.

  • IZRADA STARTERA KISELOG KVASCA
  • Da kažem ukratko pomeša se odrđena količina brašna i voda, postupak se ponavlja nekoliko puta do 7 dana, kvasac se uduplira i utrostruči, tada je već kvasac zreo i snjim se može praviti hleb.

  • Potrebno je :
  • Digitalna vagica -obavezno merite  težina je veoma bitna
  • Plastična kašika ili drvrna varjača-za mešenje testa-metal ne
  • folija koja je izbušena sa nekoliko rupica ili plastična kesa
  • dve oobične gumice-jedna da obeležite koliko je kvasac narasato i druga dase zatvori poklopac na tegli.

  • PRVI DAN..

  1. U čistu staklenu teglu dodajte 
  2. 25g integralno raženo brašno
  3. 25g polubelo brašno T850
  4. 50ml mlake vode sobne temperature koja je odstajala ili flaširana
  5. Drvenom varjačom sjediniti smesu.


  • DRUGI DAN..

  1. U teglu opet dodajte još 25 g raženog brašna
  2. 25g polubelo brašno 
  3. 50ml vode flaširane, Zatim dobro drvenom varjačom izmešajte smesu.

NAPOMENA!


  • Svaki put smesu izručite u čistu, suvu teglu, teglu pokrijte poklopcem(ne zatvarati) i ostavite na toplom mestu.

  • TREĆI DAN..DO 7 DANA

  1. Odvojite polovinu mase  iz tegle i opet dodajte
  2. 25g raženog brašna 
  3. 25g polubelog brašna
  4. 50ml vode flaširane
  • Smesu dobro izmešajte sa drvenom varjačom, premestite smesu u čistu suvu teglu, pokrijte i odložite na toplom mesu gde nema promaje -ukutkanom mestu.

  • Savet!

  • Obavezno zabeležite na tegli datum i vreme kada ste počeli da pripremate svoj kvasac
  • Zato što je potrebno  da u isto vreme nahranite i osvežite svoj kvasac..



  • Unurašnjost tegle kada završite sa mešanjem smese obavezno papirnim ubrusom obrišite teglu .

  • Smesu koju odvajate ne bacajte nego iskoristite kao dodatak za pripremu nekog drugog testa kao npr. pica..jer daje testu lep kiselkasti ukus.


  • Ovo što sam vam sve pisala zove se hranjenje kvasca ili startera, on se ponavlja svakog dana sve dok ne osetite taj kiseli miris kada otvorite teglu i te divne mehuriće na testu.

  • Kako da sačuvamo prirodni kvasac-da bi smo ga uvek imali...

  • Kvasac ili starter nahraniti i osvežiti..--KAKO?
EVO KAKO-ČITAJ
  • Znači uzmemo od kvasca 50g matičnog satrtera, 50g brašna i 50g vode, sjedinimo i ostavimo na sobnoj temperaturi da se masa aktivira i utrostruči. Za to je potrebno oko2 sata, sve zavisi od sobne temperature.

  • Teglu zatvorimo poklopcem i satvimo u frižideru tu prestaje proces fermentacije i rast kvasca.

  • Kada ne koristimo kvasac trebalo bi svkih do 7 dana  opet iznova osvežiti nahraniti kvasac .

  • Ja obično svakog 5 -7 dana osvežim i nahranim svoj kvasac..

  • Ovako- izvadim teglu sa kvascem ostavim do 2  sata na sobnoj temperaturi da se klimatizuje i aktivira pa ga onda nahranim, vratim nazad u frižideru, ako želim da koristim kvasac sačekam da se aktivira i naraste pa tek onda ga koristim za upotrebu i mešenje testa.


  • Hleb sa integralnim brašnom
  • Svako naredno hranjenje kvasca biće jači intezivniji stim će hleb biti sve lepši i ukusniji.

  • Ja kada sam mesila hleba od mladog startera-kiselog kvsca- uzela sam više znači 300g kiselog kvasca a osatak 100g startera nahranim sa 1:1:1 ili 100g startera-100g mlake vode 100 g itegralnog brašna -sačekam da nahranjeni kvasac se aktivira, zatvorim folijom i ostavim u frižideru.

  • NAPOMENA!


  • Kada je starter satriji, zreliji , hranite ga pravilno, čuvate, osvežavate, onda će vam hleb biti sve  bolji, više će narasti i biti sve lepši i ukusniji....

Priprema hleba sa mladim starterom -kiselim kvascem i itegralnim brašnom

Potrebno je:
300g kiselog kvasca
300g integralnog brašna
200g integralnog raženog brašna 
300ml mlake vode natemperaturi.
1kašičica so


Na guglu za sourdoudhbread kada vidite kako prave hleb obično piše kako je pripremljen
Napr,..

Hidratacija 80%

To se odnosi na vodu koju količinu je potrebno da se zamesi hleb

Primer:
Ako pravite hleb od 500g brašna a piše u receptu 70% hidratacije to je kada se izračuna 350ml vode
Kako se računa tako (500x70/100=350)

Levan -šta je to?

To je kada se strater razblaži-
ako smo naš osnovni starter od 50g startera50g brašna, 50g vode znači1:1:1 znači treba povećati i razblažiti 1:3:3-50g startera,150g brašna,150g vode
Opet prim..ako smo uzeli 500g brašna a u receptu stoji 20%levana znači potrebno nam je 100g osveženog startera (500x20/100)

Autoliza -štaje to-

Autoliza je postupak gde se pomeša brašno i mlaka voda-primer...500g brašna i 35ml mlake vode-
umesiti dobro i ostavite na toplom da miruje oko pola sata-30 minuta. poželjno je 2h-to je proces u komese razlaže gluten.
Počinje tada da se razlaže skrob u šećere koje će služiti za hranjenje kvasca.
Jedan od naboljeg načina da se postigne kvalitetniji hleb bez dodatka aditiva.

So-2%

Znači prm. izračunajte 500g brašna-10g soli (500x2/100=10)

SAVET!

Ako ste početnik Sourdough pripreme da ne idete sa velikom  hidratacijom nprm.80% nego bolje za početak da stavite malo manje vode oko 60% hidratacije, kako budete iskusniji postepeno povećavajte. 

Pošto je moj starter stariji, ja ovako sa njim pravim ovaj hleb.

Ujutru brašno izmerim koliko je potrebno sipam u plastičnoj vanglici i dodam vodu mlaku koja je odsatjala preko noći-može flaširana sobne temperature.. izmešam sve zajedno i zamesim testo -ostavim testo na toplom 1-2h da odstoji.
Zatim dodam levan -razblaženi starter i opet premesim testo, ostavim da odstoji 1h
Potom dodam so koji sam razblažila na tacni sa malo vode i dodm testu, ponovo premesim da se so svuda u testu jednako poprimi.
Ostavim testo da nadođe na toplom 1h.
Nadošlo testo isipam na radnu površinu i ravučem krakeve i uvijem po nekoliko puta kao rolnu.
Ostavim testo pokriveno da nadolazi.
Tako sa testom ponoviti oko4-5 puta.
To traje skoro ceo dan.
Na kraju 5 put testo razvučem , preklopim i stavim u korpicu sa krpom posutu brašnom , zatim satvim pripremljeno testo.
Hleb stavim u frižideru pokriven sa folijom.
Ujutru hleb se peče na 240 stepeni oko45 minuta.

Što nije jasno ili moj propust vi  i pitajte...
Prijatno!
Piši te mi kako vam je uspeo kvasac
Kada napravite svoj prvi hleb obavestite me o svemu, kakav je bio i da zajedno dopunimo i prenesemo svoje znanje jedno na drugo..
Hvala!



 





 










 

понедељак, 23. јануар 2023.

SLANI ROLATI OD GOTOVIH KORA


Nešto novo i jako ukusno.. 
Slani rolati od gotovih kora, krasili su našu slavsku trpezu..Jednostavni za pripremu. dekorativni  lepog izgleda izdašni..Probate ih jednom, uvek ih pravite.....

POTREBNO JE:

16 kora iz pakovanja

Podeliti kore na dva dela

8 kora za žuti rolat
8 kora za rolat od spanaća

1. Fil  za filovanje kora:

4 jaja
1 čaša jogurta
1 čaša gazirane vode
1/2 čaše ulja
150g sitan sir
1 kesica praška za pecivo
susam

još :
50g. spanaća

Fil:
200 g sitan sir
200g milerama ili kisele pavlake
200g sirni namaz
300g praške šunke
2 kuvane šargarepe
2 kisela krastavčića

PRIPREMA:

Penasto umutite jaja, zatim dodajte ostale sastojke, jogurt, gaziranu vodu, ulje sir, prašak za pecivo.

Varjačom izmešajte i sjedinite smesu.

Pripremljenu smesu za premazivanje kora podelite na dva dela.
U jedan deo dodajte pasirani blanširani spanać ili sami poparite jednu šaku svežeg spanaća i sitno iseckajte,hladan dodajte u fil.

Pleh od šporeta podmažite uljem, zatim na plehu ređajte jednu na drugu koru i redom premažite svaku koru, na kraju poslednju osmu koru premažite i pospite susamom.
Postupak ponoviti za drugi rolat.

Kore premazane filom pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Pečenu koru pokrijte vlažnom pamučnom krpom.

Kada se kora malo prohladila okrenite koru na vlažnu krpu na kori stavite deo sa susamom i urolajte koru u rolat sa sve krpom.

Filovanje rolata od kora:

U posudu sipajte sitan sir, mileram  ili kiselu pavlaku, sirni namaz, iseckanu prašku šunku na sitne komadiće, iseckanu šaregarepu i kisele krastavčiće.
Izmešajte i sjedinite fil.

Na radnoj površini razvucite prozirnu foliju, na foliju raširite koru, premažite celu koru ripremljenim filom, zatim uvijte koru u rolat sa sve folijom kao bombonu.

Stavite rolate u frižideru na hlađenje da se ohlade i dobro stegnu, najbolje je preko noći da rolati odstoje kako bi se dobro ohladili i stegli .
























 

среда, 18. јануар 2023.

SNEŽNI KOLAČ OD NARA










 POTREBNI SASTOJCI:

Kora:

  • 4 jaja
  • 2čaše šećera
  • 4čaše brašna
  • 1čaša soka od nara
  • 1kesica vanilin šećer
  • 1kesica praška za pecivo
Za preliv kolača:

  • 2čaše hladnog mleka
  • Fil:
  • 700ml.mleka
  • 10 kašike šećera
  • 10 kašike brašna
  • 2 kašike gustina
  • 1vanilin šećer
  • 100g margarina
Za dekoraciju kolača:

  • 1kesica šlaga
  • 100ml slatke pavlake
  • 50gkokosa
  • Pola limuna
  • Zrna nara

Priprema:
Penasto umutiti belanca i šećer,  zatim dodati jedno po jedno žumance uz neprestano muteći mikserom.
Sjediniti suve sastojke, prosejano brašno pomešati sa praškom za pecivo, vanilin šećer, pa dodati predhodnoj smesi.
Smesu lagano izmešati i sjediniti , na kraju dodati sok od nara..
Sipati smesu u podmazan kalup veličine 32x21cm, peći kolač  u predhodnoj zagrejanoj
rerni na 180stepeni oko 15 minuta.
Topao kolač odmah preliti sa dve čaše hladnog mleka
Kolač ostaviti sat vremena da upije tečnost  pre nanošenja fila

Fil:
500ml mleka i šećer staviti da provri.Posebno sjediniti ostatak mleka i brašno, bez grudvica i sipati u provrelo mleko.Fil kuvati i neprekidno mešati varjačom dok ne postane gusta masa.
Fil skloniti sa vatre, odozgo posudu pokriti  rastegljivom folijom, ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Margarin umutiti mikserom zatim sjediniti sa hladnim filom.
Fil ravnomerno premazati preko kore.

Dekoracija kolača
Šlag umutiti kao što piše na kesici
Umutiti slatku pavlaku, sjediniti je sa umućenim šlagom.
Po vrhu kolač dekorisati  umućenim šlagom i pavlakom, na kraju kolač posuti kokosom
Kolač ostaviti da se ohladi , zatim iseći na jednake kocke.
Svaku kocku ukrasiti kriškicom limuna i nekoliko zrna nara..

Napomena!
Mere čaše su od jogurta.
Koristiti sveži iceđeni sok od nara ...malo zrna nara ostaviti za dekoraciju kolača..
Prijatno!






































недеља, 15. јануар 2023.

SARMA OD KISELOG KUPUSA I PUNJENA SUVA PAPRIKA - ZAPEČENA U RERNI























Zimski specijalitet i kraljica jela...sarma od kiselog kupusa i punjena suva paprika...
Suve punjene paprike češće kuvam zajedno sa sarmom..jer obožavam njihov miris u jelu..
Moj  način kod spremanja sarme i punjene paprike, da nakon krčkanja na šporetu završe u rerni da se zapeku.....Kuvana sarma i punjena suva paprika, za mene nije jelo dovršeno, ako se ne zapeče u rerni...cela istina ...   Podgrejana sarma i parika..je još lepša i ukusnija ....(ako nešto od nje ostane)
Recept sam nasledila od moje svekrve,  koji ne menjam...Mislim da će svako ko pročita ovaj moj post, a voli sarmu i suve paprike isprobati  ovaj recept ...Prijatno!

POTREBNO JE:

  • 15-10 listova kiselog kupusa
  • 10 suvih paprika
  • 600g mešanog mlevenog mesa
  • 4 glavice crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 100g pirinča
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 1 kašika mlevene paprike
  • 1/2gruvane paprike - malo ljute paprike
  • 10 bibera u zrnu
  • so po potrebi
  • 5 lovorova lista
  • 200 grama slaninice
  • 200g suvih rebarca
  • 100g svinjske masti ili ulje
  • voda po potrebi

Zaprška:

  • 100g svinjske masti ili ulje
  • 1 kašičica mlevene paprike


Priprema jela:

Prvo pripremiti:
Glavicu kiselog kupusa rastaviti na listove.Birati manje listove, velike listove podeliti  na pola.
Očistiti listove od žilica.
Pripremiti suve paprike.
Očistiti suvu papriku od drški i semenki
Papriku potopiti malo u toploj vodi kako bi omekšale.

Fil za sarmu i paprike
Crni luka, šargarepu očistiti, opariti, u secka sitno iseckati.Na malo masnoće izdinstati crni luk i šargarepu,dinstati dok ne omekšaju.
Kada je povrće omekšalo dodati mleveno meso, dobro izmešati i propržiti.Dodati pirinač,začiniti biberom, solju, pola kašike mlevene paprike.Pripremljeni fil podeliti prema potrebi za sarmu i suve paprike.

Uvijanje sarme:
Smesu dobro promešati, po kašiku fila staviti na list kupusa 
Mali primer kako uviti sarmu...
Na dlan staviti list kupusa...
na kupus staviti po kašiku fila... 
saviti jednu stranu lista preko fila... 
zatim saviti i drugu bočnu stranu lista...
 od korena prema vrhu uviti sarmu ...do samog kraja sarmu uviti je u jedan valjak..
Na isti način filom nadenuti ostale listove kupusa..

Zatim ostalim nadevom puniti suve paprike.
Punjenu papriku krajeve pri vrhu lagano pritisnuti i zatvoriti.

Na dno dublje šerpe staviti nekoliko listova kupusa.Složiti uvijene sarme,  pored sarme složiti punjene paprike.Na kraju preko sarme i paprike poređati slaninicu i suva rebarca, malo bibera u zrnu i lovorov list.Ostatak glavice kupusa koji je ostao, iseckati i poređati preko rebarca i slaninice. Zatim na kraju pokriti listovima kupusa preko posoliti gruvanom paprikom, naliti vodom da ogrezne.

Kuvanje sarme:
Staviti poklopac na šerpi i ostaviti da provri, zatim kuvati na laganoj vatri oko 3 h.Kuvane sarme i paprike i sve što je sa njima složeno  preručiti u zemljnoj posudi ili u pekaču.Takođe srmu i pariku pokriti listovima kupusa i staviti u zagrejanoj rerni da se zapeku na 40 minuta.


 Zaprška za sarme i paprike:
Na vreloj  masnoći staviti mlevenu papriku i promešati- zaprškom prelivati sarmu i papriku-tako je zapržavati..Posudu sa sarmom i parikom vratiti nazad u rernu na 10 minuta da se još malo zapeku.


Napomena:
Kupus akoje puno slan, listove  proprati i ocediti od vode pre uvijanja sarme.Birati manje listove, ako je veliki list onda podeliti  na pola.Sarma je puno lepša kada sau manji listovi.Očistiti listove od žilica, zadebljani deo odstraniti nožem.Suvu papriku ne puniti do kraja , da nebi popucala dok se kuva-jer će pirinač nabubreti i popuniti papriku dok se bude kuvala..