Претражи овај блог

четвртак, 23. март 2023.

Torta voćna kraljica



Torta voćna kraljica sa jagodama i bananama...jedna fina voćna kombinacija ukusa..

Ko voli voćne torte na pravom je mestu da je proba ..jer ovo je prava eksplozija ukusa..delicija!

Torta je bogata kremom, jagodama,bananama..sočna i veoma je ukusna..

Pravila sam je mužu za rođendan i nisam pogrešila..svi koji su je probali oduševili se tortom, njenim ukusom i izgledom.. kao da je iz poslastičare,kao što kaže moja snajkica Katarina..

Pred vama je torta koju sam ja malo improvizovala, pustila malo mašte, volju i kreativnost, i dobila ono što sam htela ,veoma divnu i voćnu tortu. 

Za tortu patišpanj pravila od švarcald torte, koja je i trebala biti rođendanska, dobila sam jagode i ispalo je nešto lepo i neočekivano, Tada se sve okrenulo , htela sam beo krem , sa mlekom ,gustinom i belom čokoladom, jer to bi bio odličan spoj i kombinacija sa voćem, jagodama i bananama.

Ukrasila je šlagom, glazurom od čokolade i čokoladnim jagodama, dekoracija i voće, torti su dali prefinjen izgled kao kod prave kraljice koja se šepuri svojo lepotom..a tek ukusom ..Torta je prava za čokoljupce i ljubitelji voćnih torti..samo ću reći da je morate probati,, javi te ..i pišite kakva je po vama zaista torta..

NAPOMENA!

Kalup za tortu je 24cm prečnika, patišpanj pravila sam od tri jaja , torta nije bila mala težila oko 2500g, ako želite veću tortu pravite je u većem kalupu, za veći patišpanj uduplirajte sastojke., fil biće dovoljan i za veći patišpanj ,voće povećati i dekoraciju povećajte srazmerno...


SASTOJCI!

Za koru:

  • 3 jaja
  • prstohvat soli
  • 100g šećera
  • 3 kašike vruće vode
  • 75g brašna
  • 35g gustina
  • 25g kakaoa
  • 1/2kašičica praška za pecivo


Za beo fil:

  • 1l mleka
  • 100g šećera
  • 120g gustina
  • 200g bele čokolade
  • 1margarin
  • 250g šećera u prahu

Još:

  • 300g jagoda 
  • 4 banane

Za dekoraciju:

  • 180g šlaga
  • 250ml mleka


  • 200g čokolade za kuvanje
  • 200g slatke pavlake


Priprema:  

Za patišpanj...

Posebno odvojite belanca od žumanaca, umutite belanc čvrst sneg. Dodajte postepeno šećer, kašiku po kašiku uz neprestano mutenje miksera.

 Umućenom snegu od belanaca dodajte žumanac po žumanac, mutite mikserom na laganoj brzini, dodajte i tri kašike vruće vode, potom dodajte suve sastojke, brašno, gustin kakao i prašak za pecivo.

Masu lepo sjedinite i prebacite u kalup za tortu 24cm prečnika koji je obložen masnim papirom za pečenje.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta.

Nakon 30 minuta pečenje kore proverite drvenim štapićem da li je štapić suv i kora pečena, ako je štapić malo vlžan nastavite još 5 do 10 minuta minuta pečenja kore, opazite da se kora ne presuši..

Gotovu koru izvadite iz rerne stavite je na rešetku da se ohladi, zatim skinite papir , presecite koru horizontalno na tri dela.

BEO FIL:

U posudi sa malo mleka promešajte gustin , da nema grudvica, zatim sipajte u preostalo provrelo mleko sa šećerom.

Mešajte neprestano dok se masa ne zgusne, potom odmah ubacite izlomljenu belu čokoladu na kockice, mešajte dok se ne otopi.

Penasto umućen maragarin ( na sobnoj temperaturi) sa šećerom u prahu sastavite sa ohlađnom masom, izmiksajte da se lepo sve sjedini u kompaktni fil.

FINALNI POSTUPAK:

Pripremiti jagode u čokoladi koja će nam kasnije koristiti za dekoraciju torte.

Jagode oprati osušiti papirnim ubrusom.

SAVET!

Da se savršeno oblože jagode čokoladom, pre potapanja u čokoladu trebaju biti dobro ohlađene u frižideru.To će pomoći da se čokolada brzo stvrdne na jagodi.

Potrebno je .

za 10 jagoda:

100g crne čokolade

 2 kašik ulja

Čokoladu otopite sa uljem u mikrotalasnoj ili na pari kako vam odgovara.

Čokoladu neprestano mešajte dok se ne rastopi i sjedini, zatim je isipajte u dubokoj šoljici za kafu., ostavite da se čokolada malo ohladi nekoliko minuta na sobnoj temperaturi .

Zatim jagode sa peteljkama potopimo u čokladu ali ne do kraja, potom obložene jagode ostavite na papir za pečenje da se ohlade.

Kasnije će poslužiti za dekoraciju torte.

POSTUPAK FILOVANJA TORTE:

Kore su tako mekane i vlažne da nije potrebno prskati ih mleko ni sokom.

Beli fil podelite na 4 jednaka dela-

..Ja sam u 4male staklene činije za serviranje podelila fil.. tako mi je bilo najlakše.

Na prvu koru nanesite jedan deo fila, isipajte jednu činiju i premažite fil, zatim poređajte isečene jagode, opet preko nanesite fil i premažite.

Stavite drugu koru, nanesite drugu trećinu fila, na fil složite narezane banane na kolutove, zatim opet nanesite  preostali fil i premažite preko banana, na kraju završite trećom korom.

Tortu ostavite u frižideru da se rashladi i stegne pre dekoracije.

Umutite šlag, ostavite nekoliko kašika za ukrašavanje torte.

Tortu dekorišite umućenim šlagom i čokoladnom glazurom.

Čokoladna glazura :

U maloj posudici zagrejte slatku pavlaku, pazite da ne provre. Sklonite sa vatre, dodajte čokoladu izlomljenu na kockice, mešajte dok se ne rastopi, na kraju masu dobro izmešajte još jednom da se lepo sve sjedini.

Tortu isfilovanu šlagom i dobro ohlađenu ukrasite čokoladnom glazurom po vrhu torte..prvo okolo torte sa malom kašičicom sipajte po malo čokoladne glazure da se sliva niz obod torte, na kraju čokoladnom glazurom popunite unutrašnjost torte.

Preostalu količinu čokoladne glazure dodajte u preostali umućeni šlag, mikserom izmiksajte krem koji će kasnije biti potreban za dekoraciju torte.

UKRAŠAVANJE TORTE:

Po površini torte, na čokoladnoj glazuri složite čokoladne jagode, malo ostavite razmak između jagoda, tu na praznini između jagoda istiskajte šricem šlag, a zatim složite iseckane jagode i čokoladne bombone.

Ukrašenu tortu ostavite u frižideru da se dobro rashladi azatim secite i uživajte u čarobnoim ukusu " Torte voćne kraljice".









 

среда, 15. март 2023.

ČOKOLADNI ROLAT SA MALINAMA




POTREBNI SASTOJCI:

Za patišpanj:

  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike kakaa

Za fil i dekoraciju:

  • 300g šlag kreme 
  •  200ml hladnog mleka
  • 200g do 300g malina

Fil od pudinga:

  • 350ml mleka
  • 1 puding od čokolade
  • 3 kašike šećera

JOŠ..

  • Ganaš glazura..
  • 100g čokolade za kuvanje
  • 100ml slatke pavlake

Priprema patispanja:

  • Umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajte šećer neprestano miksajte dok se šećer ne otopi.

  • Umućenim belancima dodajte žumanca, jedno po jedno, smanjite na laganu  brzinu miksera i dalje miksajte, pa  dodajte brašno i varjačom lagano umešajte i sjedinite smesu.

  • Pleh od šporeta obložite masnim papirem za pečenje, isipajte pripremljenu smesu i ravnomerno rasporedite, pecite u zagrejanoj rerni na 180stepeni oko15minuta.

  • Gotov rolat uvijte u nakvašenoj mokroj krpi i ostavite da se tako ohladi.

Postupak filovanja rolata:

  • Umutite čvrsto šlag hladnim mlekom , 4 do5 kašika šlaga ostavite sa strane za kasnije  za dekoraciju rolata.

  • Gotovoj kori skinite papir, te premažite ceo rolat sa šlagom, zatim poređajte maline .

  • Rolat urolajte i uvijte malo čvršće, zatim u papir ili krpi.

  • Nafilovani rolat ostavite u ufrižideru na 2-4h. da se ohladi.

Fil od pudinga :

  • Posudu sa 200ml mleka i šećer stavite na vatri da izavri, u 150ml mleka razmutite jednu kesicu pudinga od čokolade, zatim isipajte razmućenu mešavinu  uzavrelo mleko, te mešajte neprestano dok se masa ne zgusne.

  • Puding ostavite sa strane da se malo prohladi, dok napravite ganaš glazuru.

Ganaš glazura:

  • Na vatri stavite pavlaku da se zagreje (ne sme da provri)stavite kockice izlomljene čokolade, mešajte dok se čokolada ne otopi i sjedini sa pavlakom.

  • Ganaš glazuru ostavite da se malo ohladi a zatim stavite 1 do dve kašike čokoladne glazure u umućeni šlag , izmešajte  šlag i isipajte  u dekor kesi sa zvezdastim nastavkom.

  •  Takođe  ganaš glazuru  isipajte u dekor kesi za ukrašavanje torti i kolača,  kesu makazama malo secnite koliko da može da izlazi čokolada da ukrasite rolat.. 

Finalni postupak:

  • Rolat spolja  ceo premažite pudingom od čokolade.

  • Odozgo rolat ukrasite čokoladnim šlagom , zatim preko šlaga ukrasite čokoladnom  glazurom kao što je na slici.

Prijatno!














 

петак, 3. март 2023.

PUNJENA SUVA PAPRIKA I TURŠIJA SA POVRĆEM

                


















Staro tradicionalno jelo na jugu Srbije, i najsvečaniji ručak na posnoj trpezi u mom kraju.
Da se ne zaboravi !


POTREBNO JE:

10 SUVIH PAPRIKA
10 PAPRIKA IZ TURŠIJE

NADEV ZA PUNJENJE PAPRIKA

4 SREDNJE GLAVICE CRNOG LUKA
1-2  KOMAD PRAZI LUKA
2 KROMPIRA
1 ŠARGAREPA
200g PIRINAČ
100ml ULJA
1 KAŠIČICA MLEVENE SLATKE PAPRIKE
PO POTREBI SO
PO POTREBI BIBER

JOŠ ZA ZAPRŠKU

2-3 KAŠIKE ULJA
1KAŠIČICA MLEVENE PAPRIKE
2 NAPRSTAKA SO

Prirema:

Suve paprike očistiti od peteljki i semenki. Zatim paprike popariti sa vrelom vodom kako bi omekšale.
Papriku iz turšije takodje očistiti od peteljki i semenki.

Nadev za punjenje paprika
Sitno iseckati crni luk i prazi luk, u posudu sa uljem izdinstati luka da pobeli i postane staklast.
Krompir i šargarepu oguliti i izrendati na rende i dodati u dinstani luk.Pirinač očistiti i oprati pa spojiti sa nadevom.
Nadev od povrća posoliti,pobiberiti i dodati mlevenu papriku.Promešati varjačom nadev i sjediniti.

Pripremljene suve paprike i paprike iz turšije puniti nadevom ne skroz do vrha.Punjenu suvu papriku  lagano potisnuti ka kraju paprike da se nadevom popuni cela parika ako je  paprika uska.Na punjenu papriku krajeve malo saviti.Punjene paprike poredjati u duboku šerpu.
Paprike naliti toplom vodom i kuvati na laganoj vatri oko40 minuta. Zatim paprike izvaditi iz šerpe i poredjati u pekaču.Preliti vodom paprike u pekaču u kojoj se kuvala paprika, peći u zagrejanoj rerni oko30 minuta
U tiganj napraviti zapršku sa2 kašike ulja  i jedne kašike mlevene paprike,  preliti i zapržiti paprike
Prelivene paprike sa zaprškom vratiti nazadu rernii peći još 10 minuta da se lepo zapeču paprike.





















субота, 25. фебруар 2023.

NOVAKOV SLATKI VOZIĆ

                                     


                              


NOLE, SREĆAN TI 2. RODJENDAN! 
Zdravo svim pratiocima, koji prelistavaju moj blog, zelim da vam pokažem moj
 najlepsi dar za rodjendan mom unuku Novaku," Torta SlatkiVozić".
Nole je napunio 2 godine, ljubi ga baka, želela sam da obradujem i usrećim slatkom tortom .
Ovog puta dlučila sam se za slatki vozić koji je od keksa i čokolade,obložen fondanom veselih boja sa raznim šarenim bombonama.
 Velika mi je želja bila da to uradim.
Mesec dana sam se pripremala, istraživala po netu, listala razne časopise, na kraju dobila sam ideju  za tortu kao vozić.
 U mislima mi je bio kako će izgledati torta vozić, (mučilo me je jedno kako sa fondan masu koju nisam nikada pravila) ?
Tako sam naišla na dobar recept za- "Fondan masu bez glicerina",
 po receptu -"Zorini recepti".
Odmah da kazem da mi je uspela fondan masa po njenom receptu.
Takodje ću napomenuti," Minjinu kuhinjicu", po njenom receptu pravila sam -"Buter krem"-,koja mi je super ispala.
Saznala sam da buter masa daje svežinu fondanu da se ne suši, zato je fondan mek.
Zahvalna sam na njihovcoj pomoci i mojoj velikoj upornostii hrabdrosti.. uspela sam!



-MOKA KEKS TORTA-


POTREBNO JE:

1200 g  MLEČNOG KEKSA-PETIT BEURRE
1500ml MLEKA
4 KESICE NES KAFA
200g ČOKOLADA ZA KUVANJE
10 KAŠIKA ŠEĆERA
8 ŽUMANACA
6 KESICA PUDINGA OD ČOKOLADE
400 g MARGARINA ILI MASLACA
400g SEĆERA U PRAHU



BUTER KREM
125 g MARGARINA ILI MASLAC
200 g SECERA U PRAHU

FONDAN MASA BEZ GLICERINA:
30 ml VODE
5 g ŽELATINA
50 g MARGARINA
1 PUNA KAŠIKA MEDA
500 g-600g ŠEĆERA U PRAHU

PO POTREBI BOJE ZA KOLAČE

5 PLASTIČNIH KUTIJICA, SREDNJIH-ZA PONETI

ZA UKRAŠAVANJE VOZIĆA:
RAZNE ČOKOLADNE  ŠARENE BOMBONE
TOTO KEKS ZA TOČKOVE

PRIPREMA:
FIL:
U većoj posudi staviti mleko na šporetu da provri.Zatim odmah dodati 4 kesice nes
 kafe i 200g čokolade za kuvanje, da se u mleku otope i sjedine,  uz stalno mešanje kašikom.
 U manjoj posudi razdvojiti belanca od žumanca. Žumanca umutiti penasto sa šećerom,
(da pobele) dodati  i umešati, 6 pudinga od čokolade, sjediniti mešavinu i umešati u provrelo
mleko uz stalno mešanje varjačom sve dok se puding masa ne zgusne.
Puding masu skloniti sa vatre i ostaviti da se malo ohladi. Zatim umutiti 400g omekšalog
 margarina sa 400g šećera u prahu, dodati u mlaki puding, mikserom umutiti i sjediniti
 u kompaktnu masu bez grudvica.
Keks izlomiti na krupnije komadiće i sjediniti sa čokoladnim filom.
Plastične kutije, poslužiće kao kalupi za vagončćce. Kutije obložiti prozirnom folijom, napuniti ih pripremljenim filom od keksa i čokolade.  Kutije ostaviti da odstoje celu noc, kako
 bi se dobro fil stego.

Fondan masa bez glicerina
U hladnu vodu potopiti želatin i ostaviti da odstoji oko 10-tak minuta, kako bi nabubreo.
 Na laganoj vatri, u posudi, otopiti kasiku meda, zatim dodati margarin, uz stalno mesanje
 kašikom sve dok se ne otopi margarin i sjedini sa medom u finu  tečnu masu.
U vrelu masu dodati nabubreli zelatin.  Mešati dok zelatin se ne otopi, (videti na zidu
 posude da li se želatin otopio) .
U posudu u gde će se mesiti fondan sipati polovinu mere šećera u prahu, i vrelu
 smesu sa želatinom.
Smesa je vrela, prvo kašikom mesati  dok se ne izjednači šećer u prahu sa smesom
od želatina, kasnije rukama umesiti fondan masu, uz postepeno dodavanje šećera u prahu.
Fondan masa ne sme da se lepi za ruke ili za radnu površinu.
Ako se boji fondan masa cela , jednom bojom , odmah dodati zeljenu boju.
Ako se boji fondan masa u vise boja, uzeti komad fondana, drvenom čačkalicom
umakati u željenu boju zatim zabadati čačkalicu u fondan.
 Mesiti fondan i ubadati boju sve dok se ne dobije željena boja.


Buter Krem
Umutiti omekšali margarin sa šećerom u prahu, zatim dodati 3 kašike mleka,
uz neprekidno mešanje miksera, sve dok se ne dobije fina gusta masa bez grudvica.
Pre stavljanje fondana na tortu, prvo premazati celu tortu sa buter kremom.


FINALNI DEO
Kada su se u kalupu tortice stegle, izvadi ti ih iz kalupa.
Torta je velika kada se poredja pa je zbog toga potrebno veće postolje da se postavi.
Delove torte  redjati prema rasporedu.Prvo lokomotiva, na kraju  vagončiće poredjati.
Lokomotiva je napravljena od dve tortice. Postaviti jednu celu torticu iz kalupa, zatim od
druge formirati gornji deo lokomotive.(pogledati sliku)
Premazati tortu buter kremom, fondan pripremljen obojiti po zelji, rastanjiti ga i odmah preneti na tortu.
Rukama lagano ga pripijati uz torticu, da se jednako prilepi.Tako nastaviti sa ostalim delovima torte.
Vozić ukrasiti čokoladnim bombonama, točkove od čokoladnog keksa, a dimnjak od korneta sladoleda.
Nadam se da sam malo objasnila i olakšala  onima koji žele da naprave ovakav vozić tortu.
Puštite maštu na volju i radite po vašoj želji.
PRIJATNO I SREĆNO!


















четвртак, 16. фебруар 2023.

ŠEHEREZADA SA TURSKIM KEKSOM I KARAMELOM




  










Šeherezada ..božanstvena  kremasta torta sa ukusom karamela koji opija...
Torta kada dobro odstoji, tada se njeni ukusi spoje sjedine i postaje neodoljivog ukusa...Torta se ne peče , brzo se pravi što najbolje odgovara mamama koje rade da je začas naprave za svoju dečicu ...Torta je velika i izdašna, lepo se seču parčad da se nema gde pogrešiti..Tortu sam ishvalila.. ali verujte mi stvarno je dobra, ko ne voli torte kada je proba zavoleće je.. i tražiće parče više....
Prijatno!

POTREBNI SASTOJCI :

600g turskog keksa ili dve kutije keksa  sa čokoladnim punjenjem
1200ml mleka
10 kašike šećera
1 kesica vanilinog šećera
5 kesica pudinga od karamele
100g karamele bombona
1 margarin- omekšali na sobnoj temperaturi
200g šećera u prahu
500g šlaga
500ml gazirane vode


Priprema:


5 pudinga od karamela rastvorite u 200ml mleka.Ostalog 1 l mleka skuvajte sa 10 kašika šećera sa jednom kesicom karamele bombona.
Kada je mleko provrelo spojite sa razmućenim pudingom i skuvajte fil do željene gustine.
Gotov fil sklonite sa vatre, pokrijte sa providnom folijom da se ne bi stvorila po površini fila potkorica.
Fil ostavite da se potpuno ohladi.

Margarin omekšali umutite sa šećerom u prahu, zatim ga spojite sa hladnim filom, dobro ga umutite.
Šlag 500g umutite sa gaziranom vodom, šlag podeliti na četiri dela
Fil podelite jednako na četiri dela

Na tacnu za tortu poređati prvi red keksa-bez umakanja u tečnost -
-zatim preko keksa premažite fil, potom preko fila umućeni šlag-
opet poređajte red keksa, preko keksa premažite fil preko fila premažite šlag-
-sve tako dok ima keksa i fila jednog i drugog
Tortu na kraju završite filom i šlagom .
Ukrasiti i dekorisati  po želji.
Tortu držati  na hldnom u frižideru do posluženja.