Претражи овај блог

петак, 3. март 2023.

PUNJENA SUVA PAPRIKA I TURŠIJA SA POVRĆEM

                


















Staro tradicionalno jelo na jugu Srbije, i najsvečaniji ručak na posnoj trpezi u mom kraju.
Da se ne zaboravi !


POTREBNO JE:

10 SUVIH PAPRIKA
10 PAPRIKA IZ TURŠIJE

NADEV ZA PUNJENJE PAPRIKA

4 SREDNJE GLAVICE CRNOG LUKA
1-2  KOMAD PRAZI LUKA
2 KROMPIRA
1 ŠARGAREPA
200g PIRINAČ
100ml ULJA
1 KAŠIČICA MLEVENE SLATKE PAPRIKE
PO POTREBI SO
PO POTREBI BIBER

JOŠ ZA ZAPRŠKU

2-3 KAŠIKE ULJA
1KAŠIČICA MLEVENE PAPRIKE
2 NAPRSTAKA SO

Prirema:

Suve paprike očistiti od peteljki i semenki. Zatim paprike popariti sa vrelom vodom kako bi omekšale.
Papriku iz turšije takodje očistiti od peteljki i semenki.

Nadev za punjenje paprika
Sitno iseckati crni luk i prazi luk, u posudu sa uljem izdinstati luka da pobeli i postane staklast.
Krompir i šargarepu oguliti i izrendati na rende i dodati u dinstani luk.Pirinač očistiti i oprati pa spojiti sa nadevom.
Nadev od povrća posoliti,pobiberiti i dodati mlevenu papriku.Promešati varjačom nadev i sjediniti.

Pripremljene suve paprike i paprike iz turšije puniti nadevom ne skroz do vrha.Punjenu suvu papriku  lagano potisnuti ka kraju paprike da se nadevom popuni cela parika ako je  paprika uska.Na punjenu papriku krajeve malo saviti.Punjene paprike poredjati u duboku šerpu.
Paprike naliti toplom vodom i kuvati na laganoj vatri oko40 minuta. Zatim paprike izvaditi iz šerpe i poredjati u pekaču.Preliti vodom paprike u pekaču u kojoj se kuvala paprika, peći u zagrejanoj rerni oko30 minuta
U tiganj napraviti zapršku sa2 kašike ulja  i jedne kašike mlevene paprike,  preliti i zapržiti paprike
Prelivene paprike sa zaprškom vratiti nazadu rernii peći još 10 minuta da se lepo zapeču paprike.





















субота, 25. фебруар 2023.

NOVAKOV SLATKI VOZIĆ

                                     


                              


NOLE, SREĆAN TI 2. RODJENDAN! 
Zdravo svim pratiocima, koji prelistavaju moj blog, zelim da vam pokažem moj
 najlepsi dar za rodjendan mom unuku Novaku," Torta SlatkiVozić".
Nole je napunio 2 godine, ljubi ga baka, želela sam da obradujem i usrećim slatkom tortom .
Ovog puta dlučila sam se za slatki vozić koji je od keksa i čokolade,obložen fondanom veselih boja sa raznim šarenim bombonama.
 Velika mi je želja bila da to uradim.
Mesec dana sam se pripremala, istraživala po netu, listala razne časopise, na kraju dobila sam ideju  za tortu kao vozić.
 U mislima mi je bio kako će izgledati torta vozić, (mučilo me je jedno kako sa fondan masu koju nisam nikada pravila) ?
Tako sam naišla na dobar recept za- "Fondan masu bez glicerina",
 po receptu -"Zorini recepti".
Odmah da kazem da mi je uspela fondan masa po njenom receptu.
Takodje ću napomenuti," Minjinu kuhinjicu", po njenom receptu pravila sam -"Buter krem"-,koja mi je super ispala.
Saznala sam da buter masa daje svežinu fondanu da se ne suši, zato je fondan mek.
Zahvalna sam na njihovcoj pomoci i mojoj velikoj upornostii hrabdrosti.. uspela sam!



-MOKA KEKS TORTA-


POTREBNO JE:

1200 g  MLEČNOG KEKSA-PETIT BEURRE
1500ml MLEKA
4 KESICE NES KAFA
200g ČOKOLADA ZA KUVANJE
10 KAŠIKA ŠEĆERA
8 ŽUMANACA
6 KESICA PUDINGA OD ČOKOLADE
400 g MARGARINA ILI MASLACA
400g SEĆERA U PRAHU



BUTER KREM
125 g MARGARINA ILI MASLAC
200 g SECERA U PRAHU

FONDAN MASA BEZ GLICERINA:
30 ml VODE
5 g ŽELATINA
50 g MARGARINA
1 PUNA KAŠIKA MEDA
500 g-600g ŠEĆERA U PRAHU

PO POTREBI BOJE ZA KOLAČE

5 PLASTIČNIH KUTIJICA, SREDNJIH-ZA PONETI

ZA UKRAŠAVANJE VOZIĆA:
RAZNE ČOKOLADNE  ŠARENE BOMBONE
TOTO KEKS ZA TOČKOVE

PRIPREMA:
FIL:
U većoj posudi staviti mleko na šporetu da provri.Zatim odmah dodati 4 kesice nes
 kafe i 200g čokolade za kuvanje, da se u mleku otope i sjedine,  uz stalno mešanje kašikom.
 U manjoj posudi razdvojiti belanca od žumanca. Žumanca umutiti penasto sa šećerom,
(da pobele) dodati  i umešati, 6 pudinga od čokolade, sjediniti mešavinu i umešati u provrelo
mleko uz stalno mešanje varjačom sve dok se puding masa ne zgusne.
Puding masu skloniti sa vatre i ostaviti da se malo ohladi. Zatim umutiti 400g omekšalog
 margarina sa 400g šećera u prahu, dodati u mlaki puding, mikserom umutiti i sjediniti
 u kompaktnu masu bez grudvica.
Keks izlomiti na krupnije komadiće i sjediniti sa čokoladnim filom.
Plastične kutije, poslužiće kao kalupi za vagončćce. Kutije obložiti prozirnom folijom, napuniti ih pripremljenim filom od keksa i čokolade.  Kutije ostaviti da odstoje celu noc, kako
 bi se dobro fil stego.

Fondan masa bez glicerina
U hladnu vodu potopiti želatin i ostaviti da odstoji oko 10-tak minuta, kako bi nabubreo.
 Na laganoj vatri, u posudi, otopiti kasiku meda, zatim dodati margarin, uz stalno mesanje
 kašikom sve dok se ne otopi margarin i sjedini sa medom u finu  tečnu masu.
U vrelu masu dodati nabubreli zelatin.  Mešati dok zelatin se ne otopi, (videti na zidu
 posude da li se želatin otopio) .
U posudu u gde će se mesiti fondan sipati polovinu mere šećera u prahu, i vrelu
 smesu sa želatinom.
Smesa je vrela, prvo kašikom mesati  dok se ne izjednači šećer u prahu sa smesom
od želatina, kasnije rukama umesiti fondan masu, uz postepeno dodavanje šećera u prahu.
Fondan masa ne sme da se lepi za ruke ili za radnu površinu.
Ako se boji fondan masa cela , jednom bojom , odmah dodati zeljenu boju.
Ako se boji fondan masa u vise boja, uzeti komad fondana, drvenom čačkalicom
umakati u željenu boju zatim zabadati čačkalicu u fondan.
 Mesiti fondan i ubadati boju sve dok se ne dobije željena boja.


Buter Krem
Umutiti omekšali margarin sa šećerom u prahu, zatim dodati 3 kašike mleka,
uz neprekidno mešanje miksera, sve dok se ne dobije fina gusta masa bez grudvica.
Pre stavljanje fondana na tortu, prvo premazati celu tortu sa buter kremom.


FINALNI DEO
Kada su se u kalupu tortice stegle, izvadi ti ih iz kalupa.
Torta je velika kada se poredja pa je zbog toga potrebno veće postolje da se postavi.
Delove torte  redjati prema rasporedu.Prvo lokomotiva, na kraju  vagončiće poredjati.
Lokomotiva je napravljena od dve tortice. Postaviti jednu celu torticu iz kalupa, zatim od
druge formirati gornji deo lokomotive.(pogledati sliku)
Premazati tortu buter kremom, fondan pripremljen obojiti po zelji, rastanjiti ga i odmah preneti na tortu.
Rukama lagano ga pripijati uz torticu, da se jednako prilepi.Tako nastaviti sa ostalim delovima torte.
Vozić ukrasiti čokoladnim bombonama, točkove od čokoladnog keksa, a dimnjak od korneta sladoleda.
Nadam se da sam malo objasnila i olakšala  onima koji žele da naprave ovakav vozić tortu.
Puštite maštu na volju i radite po vašoj želji.
PRIJATNO I SREĆNO!


















четвртак, 16. фебруар 2023.

ŠEHEREZADA SA TURSKIM KEKSOM I KARAMELOM




  










Šeherezada ..božanstvena  kremasta torta sa ukusom karamela koji opija...
Torta kada dobro odstoji, tada se njeni ukusi spoje sjedine i postaje neodoljivog ukusa...Torta se ne peče , brzo se pravi što najbolje odgovara mamama koje rade da je začas naprave za svoju dečicu ...Torta je velika i izdašna, lepo se seču parčad da se nema gde pogrešiti..Tortu sam ishvalila.. ali verujte mi stvarno je dobra, ko ne voli torte kada je proba zavoleće je.. i tražiće parče više....
Prijatno!

POTREBNI SASTOJCI :

600g turskog keksa ili dve kutije keksa  sa čokoladnim punjenjem
1200ml mleka
10 kašike šećera
1 kesica vanilinog šećera
5 kesica pudinga od karamele
100g karamele bombona
1 margarin- omekšali na sobnoj temperaturi
200g šećera u prahu
500g šlaga
500ml gazirane vode


Priprema:


5 pudinga od karamela rastvorite u 200ml mleka.Ostalog 1 l mleka skuvajte sa 10 kašika šećera sa jednom kesicom karamele bombona.
Kada je mleko provrelo spojite sa razmućenim pudingom i skuvajte fil do željene gustine.
Gotov fil sklonite sa vatre, pokrijte sa providnom folijom da se ne bi stvorila po površini fila potkorica.
Fil ostavite da se potpuno ohladi.

Margarin omekšali umutite sa šećerom u prahu, zatim ga spojite sa hladnim filom, dobro ga umutite.
Šlag 500g umutite sa gaziranom vodom, šlag podeliti na četiri dela
Fil podelite jednako na četiri dela

Na tacnu za tortu poređati prvi red keksa-bez umakanja u tečnost -
-zatim preko keksa premažite fil, potom preko fila umućeni šlag-
opet poređajte red keksa, preko keksa premažite fil preko fila premažite šlag-
-sve tako dok ima keksa i fila jednog i drugog
Tortu na kraju završite filom i šlagom .
Ukrasiti i dekorisati  po želji.
Tortu držati  na hldnom u frižideru do posluženja.










 










уторак, 7. фебруар 2023.

BRZA PROJA SA SIROM





Brza proja sa sirom..
Priprema se bez miksera samo viljuška je potrebna..
Proja za pripremu je laka i brza, što je odlična za doručak da je brzo pripremite , ispečete i poslužite..  ne čeka se izmutite i sjedinite sastojke i peciteee ... , najbolja za doručak ili večeru.
Mera za sastojke koristila sam času od jogurta.
Posolite proju ako vam sir nije dovoljno slan, ako jeste onda so nije potrebna.


POTREBNO JE:

3 jaja
2  čaše belog projenog brašna (od kukuruza)
1 čaša mekog brašna
1/2 čaše ulja
1 čaša gazirana voda
1 čaša gustog joguta
250g tvrdog punomasnog sira
1 kesica praška za pecivo
so 

PRIPREMA:
Umutiti jaja viljuškom, dodati ulje , gaziranu vodu i jogurt.

Dodati prosejano meko brasno pomešano sa pecivom.

Zatim i belo kukuruzno projeno brašno i so, posoliti po svom ukusu.

Drvenom varjačom  promešati . Dodati smesi izmrvljeni kravlji sir
 i opet promešati i izjednačiti smesu.

Podmazati kalup, izliti smesu u kalup i peći u zagrejanoj rerni na 200c oko 30minuta.
Čačkalicom proveriti da li je proja gotova.
Proju malo prohladiti. Služiti je toplu sa kajmakom i kiselim mlekom.
PRIJATNO!

NAPOMENA;

Da se pohvalim  pekla sam proju u -Teflonski kalup- koji sam dobila kao nagradu od "Recept .com" za najsladju poslasticu nedelje.
Probala sam ga i super pece, i proja je bila jako ukusna.















недеља, 5. фебруар 2023.

PRAVE KROFNE








Prave velike krofne
.. ... kako odoleti njima?.. čisto sumnjam ...hmm..hmm.
Krofne su šuplje, odlične su da se napune kremom od čokolade ili voćnim kremom ..
Ako vam krofne  slučajno ostanu..u šta neverujem.. ostaju meke i sveže..
a izgledom mamimiće vas kao da ste ih sada pravili..
Od istog testa pravila sam male krofnice , koje su takođe još slađe (ove gore  što su na slici) prelivene čokoladom i ukrašene šarenim mrvicama....Deca su njih smazali za čas..
Krofne jedne i druge, izgledaju kao iz poslastičarskog izloga....
Za punjenje krofne  ostavljam na vama, pa odlučite sami.. po svoj želji..
Prijatno vam bilo!


Potrebno je:

  • 700g brašna
  • 2 jaja
  • 300ml mleka
  • 100g margarina
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kocke svežeg kvasca
  • rendane korice limuna
  • ulje 
  • prah šećer za posipanje


Priprema:

Aktivirati kvasac:

  • U malo toplog mleka stavite malo brašna šećera i  izmrvljeni kvasac.Ostavite nekoliko minuta da kvasac nadođe.
  • Umutite jaja sa preostalim šećerom, dodajte  so, narendanu koricu limuna, prohlađeni otopljeni margarin i preostalo mleko.
  • Dodajte mleko sa nadošlim kvascem  i brašnom i zamesite fino glatko testo koje se ne lepi za ruke.
  • Testo pokrijte pamučnom krpom i ostavite na toplom da naraste.Testo treba da narasta oko30 do 60minuta.Zavisi od toplote u prostoriji i kako testo narasta..
  • Nadošlo testo oklagijom rastanjiti na 5cm debljine.Krofne vaditi modlom ili većom čašu za vodu..
  • Krofne ostavite još malo da narastu oko 10 minuta, zatim okrenuti drugu stranu i ostaviti još 10 minuta da narastu .
  • U odgovarajućoj posudi  na zagrejanom ulju pržiti krofne.
  • Gotove krofne vaditi na papirnom ubrusu da se ocede od viška masnoće.
  • Krofne posipati i uvaljati u prah šećer.
  • Uživajte ..Prijatno!