субота, 18. јануар 2020.

HELJDO PITA




Heljdopita je pravi specijalitet Zlatibora!
....probala sam pitu, ukus me je oduševio... Želela sam da napravim čuvenu Heljdopitu, jednu od najlepših pita sa Zlatibora i njenih krajeva..
Ja sam Heljdopitu na drugi način pravila, uvijala palačinke i slagala ih jednu do druge..ukus pite je  možda još bolji..i ukusniji...za oko i za dušu...
Prijatno!


Potrebno je za 12 palačinki:
  • 200g  heljdino brašno
  • 400g  pšeničnog brašna
  • 2 jaja
  • pola kašičice soli
  • 800ml gazirane vode


Fil:
  • 300g sira
  • 200g kajmaka 
  • 3jaja
  • 200g kisele pavlake
  • 100ml ulje
  • so po ukusu
  • Pola kesice praška za pecivo


Priprema:
  1. Od navedenih sastojaka naprviti testo kao za palačinke.U posudu sipati suve sastojke , zatim dodati  jaja i so.
  2. Sipati vodu, izmešati varjačom da testo bude glatko bez grudvica.
  3. Testo će biti malo gušće i  hrapavo od običnog testa za palačinke.
  4. Na teflonskom tiganju na malo ulja peći palačinke.

Fil .
  1. Mikserom umutiti jaja, dodati izmrvljeni sir, kajmak,kiselu pavlaku, ulje, so i prašak za pecivo.Varjačom izmešati i sjediniti fil.
  2. Pripremiti vatrostalni duboki pekač.Pekač malo premazati uljem. u njemu slagati uvijene palačinke.
  3. Pripremljenim filom od po dve kašike premazati svaku palačinku i uviti je.
  4. Uvijene palačinke slagati u podmazan pekač, zatim preliti sa malo fila, preko složiti drugi red palačinke.
  5. Zatim na kraju preliti palačinke sa malo fila ako vam je ostao.
  6. Heljdo pitu peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 30minuta sve dok ne poprimi blagu rumenu boju..
  7. Pitu gotovu izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo oladi, zatim seći na parčad. Heljdopitu služiti uz mileram ili kiselo mleko,jogurt...

Napomena:


Sa malim izmenama heljdopitu radila sam po receptu "moje grne-recepti za dušu"
















Нема коментара:

Постави коментар