Претражи овај блог

среда, 20. септембар 2017.

SELJACKA GIBANICA OD KISELOG TESTA

 SELJACKA GIBANICA OD KISELOG TESTA







POTREBNO JE:
250g INTEGRALNOG BRASNA
250BELOG MEKOG BRASNA
3 KASIKE ULJA
200ml TOPLE VODE
20g SVEZEG KVASCA
SO

PREMAZ ZA JUFKICE
200 g masti

NADEV ZA GIBANICU

200G TVRDOG SIRA
2 JAJA

PRIPREMA:
U posudu sa toplom vodom razmutiti svezi kvasac i malo brasna i ostaviti  sa strane
da naraste kvasac

Uvanglicu za mesenje testa staviti brasno, so i ulje.
 Zamesiti  brasno nadoslim kvascem

Zamesiti testo u vanglici, mesiti rukom sve dok testo ne postane glatko i ne
lepi se za ruku.
Zameseno testo pokriti krpom i ostaviti da naraste i udvostuci.

Dok testo naraste pripremiti  premaz i nadev za gibanicu .Na tihoj vatri otopiti
svinjsku mast.
 U manju posudu viljuskom izgnjeciti sira, i  izmesati sa jajima.

Pripremiti tepsiju velicine 26cm podmazati je sa svinjskom mascu.
Od uskisnulog i naraslog testa rukama kidati male valjuske od testa,
velicine mandarine.

Rukama testo razvuci velicine dlana, provuci testo kroz  toplu otopljenu mast, vratiti
na svoj dlan,  staviti fil od sira jednu kasicu, saviti i skupiti testo sa svih strana u malu jufkicu.

Jufkicu uvijenu sa sirom poloziti u podmazanu tepsiju, skupljeni deo testa poloziti na dno
 tepsije, tako na isti nacin uraditi sa ostalim testom sve dok ima testa u vanglici.

Gibanicu ostaviti na toplom da naraste, za to vreme zagrejati rernu na 200c.
Naraslu gibanicu izbockati viljuskom, peci u zagrejanoj rerni 45minuta, sve dok
 blago ne porumeni i ne poprimi zlatno zutu boju.

Pecenu gibanicu izvaditi iz rerne, pokriti krpom da se malo prohladi.
Sluziti gibanicu toplu sa domacim  kiselim mlekom.

NAPOMENA!
Gibanica ili pita je po  starom tradicionalnom  receptu moje bake. Secam se njene
pite, njen ukus i miris koji se sirio kroz celu carsiju.Tako nas je mamila i pozivala da
 se okupimo oko stola.
Cesto je pravim za svoju porodicu, jel nema nista lepse i ukusnije kao
 stoje ova gibanica , jos kad je vruca.Sa kiselim mlekom je pun pogodak
i ispunjene za nepca i dusu!
PRIJATNO!






















Нема коментара:

Постави коментар