Претражи овај блог

недеља, 5. фебруар 2023.

PRAVE KROFNE








Prave velike krofne
.. ... kako odoleti njima?.. čisto sumnjam ...hmm..hmm.
Krofne su šuplje, odlične su da se napune kremom od čokolade ili voćnim kremom ..
Ako vam krofne  slučajno ostanu..u šta neverujem.. ostaju meke i sveže..
a izgledom mamimiće vas kao da ste ih sada pravili..
Od istog testa pravila sam male krofnice , koje su takođe još slađe (ove gore  što su na slici) prelivene čokoladom i ukrašene šarenim mrvicama....Deca su njih smazali za čas..
Krofne jedne i druge, izgledaju kao iz poslastičarskog izloga....
Za punjenje krofne  ostavljam na vama, pa odlučite sami.. po svoj želji..
Prijatno vam bilo!


Potrebno je:

  • 700g brašna
  • 2 jaja
  • 300ml mleka
  • 100g margarina
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kocke svežeg kvasca
  • rendane korice limuna
  • ulje 
  • prah šećer za posipanje


Priprema:

Aktivirati kvasac:

  • U malo toplog mleka stavite malo brašna šećera i  izmrvljeni kvasac.Ostavite nekoliko minuta da kvasac nadođe.
  • Umutite jaja sa preostalim šećerom, dodajte  so, narendanu koricu limuna, prohlađeni otopljeni margarin i preostalo mleko.
  • Dodajte mleko sa nadošlim kvascem  i brašnom i zamesite fino glatko testo koje se ne lepi za ruke.
  • Testo pokrijte pamučnom krpom i ostavite na toplom da naraste.Testo treba da narasta oko30 do 60minuta.Zavisi od toplote u prostoriji i kako testo narasta..
  • Nadošlo testo oklagijom rastanjiti na 5cm debljine.Krofne vaditi modlom ili većom čašu za vodu..
  • Krofne ostavite još malo da narastu oko 10 minuta, zatim okrenuti drugu stranu i ostaviti još 10 minuta da narastu .
  • U odgovarajućoj posudi  na zagrejanom ulju pržiti krofne.
  • Gotove krofne vaditi na papirnom ubrusu da se ocede od viška masnoće.
  • Krofne posipati i uvaljati u prah šećer.
  • Uživajte ..Prijatno!





















Нема коментара:

Постави коментар