Претражи овај блог

петак, 7. август 2020.

TIKVENIK SLATKA SAVIJAČA











Tikvenik slatka savijača...
.. domaća slatka pita sa tikvom... pripremljena je od domaćih razvučenih kora...
...sećam se da je moja mama na ovaj način spremala ovu pitu od tikve mlade tek ubrane iz njive, rasle su u njivi zajedno sa kukuruzom.. , ..Mama je pitu posipala šećerom po vrhu kako bi nam bila više slatka, njen miris  nas je opijao dok se pekla u šporetu na drva..sećam seda nam je pita bila kao najlepši slatkiš...jedva smo čekali da se pita ispeče, da se njome zasladimo...

Tikvenik slatka savijača...pita ima božanstveni ukus koji se pamti i vraća u najlepše, srećno detinjstvo..



Potrebno je:

  • 600g brašna
  • 300 do 350 ml mlake vode
  • 1/2 kašičice soli

još:

  • 500g izrendane mlade tikve
  • 300g šećera
  • 150ml ulja
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 2 kašike šećera


Priprema:

  1. Od navedenih sastojaka za pripremu testa dodajte u vanglici brašno, so i sa mlakom vodom zamesite fino glatko testo koje se ne lepi za ruku.
  2. Umešeno testo podelite na 4 jednaka dela, svaki deo testa ponovo razmesite i umesite u fine glatke lpotice.
  3. Svaku lopicu-jufkicu rukom malo pritisnite i odložite na tacni koja je podmazana uljem, zatim testo/jufkice po vrhu premažite uljem.
  4. Ostavite jufkice da odmaraju pokrivene pamučnom krpom na sobnoj temperaturi.
  5. Za to vreme tikvu ogulite, isecite na kriške i izrendajte na rendetu.
  6. Na sto raširite stari pamučni stoljnjak, po njemu pospite malo brašna.
  7.  Na sredinu stola stavite jufkicu pospite je brašnom,onda je razvucite oklagijom koliko može testo da se razvuče, zatim razvlačite testo rukama , sve u krug razvlačite koru koliko može dase rastanji i bude velika tanka kora.


  • Razvučenu koru premažite sa po dve kašike ulja, rasporedite po kori uzrendanu tikvu, zatim pomoću stoljnjaka pažljivo urolajte koru, savijte je u krug i složite u podmazanoj tepsiji ili obloženu sa masnim papirom.
  • Postupak ponovite sa ostalim jufkama, složite  i obavijte ostale urolovane kore oko prve kore koja je savijena u krug n asredini tepsije.
  • Pred samog pečenja pitu pospite sa jednom kesicu vanilinog šećera pomešan sa 2 kašike običnog šećera.
  • Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 40 minuta,  dok pita blago  porumeni i kora dobije zlatno žutu boju.
  • Prijatno!




























Нема коментара:

Постави коментар