Претражи овај блог

субота, 19. новембар 2016.

VOCNA ROMANSA

                       VOCNA ROMANSA                            





Kada pravim neku poslasticu, najvise volim socne kremaste torte. Ukucani obozavaju da se posle dobrog jela zaslade. Znam sta oni vole, pa tako uvek napravim ono u cemu oni uzivaju. Ovog puta sam napravila tortu sa puno krema koja je socnog ukusa, i dobila je romantican naziv VOCNA ROMANSA. Zelela sam koru koja ce se stapati sa filom i vocnim zeleom, ne osetiti je da je ima, a da vas sladi i osvezava. Kora je krhka i hrskava, slicna je kori  puslici.
 U nastavku mozete da pogledate sta vam je potrebno od  sastojaka  i kako se priprema torta VOCNA ROMANSA.

POTREBNO JE:

 ZA KORU:

8 BELANACA
1 PRSTOHVAT SOLI
250g SECERA

KREM OD ZUMANACA:

 1 L  MLEKA
 8 ZUMANACA
 2 KESICE PUDINGA OD VANILE
 16 KASIKA SECERA
 2 KESICE ZELATINA
 500 ml SLATKE PAVLAKE

ZA VOCNI ZELE:

 1L SOKA OD JAGODA
 500g OCISCENIH VISANJA
 6 KASIKA GUSTINA



PRIPREMA KORE:

U posebnom sudu odvojiti belanca od zumanca, belancima dodati jedan prstohvat soli (so se dodaje da bi se belanac lakse umutio i udvostrucio svoju masu).
 Belanca mutiti penasto, dodavati secer postepeno, uz stalno mesanje  miksera dok se secer ne otopi, umutiti belanca u cvrst sneg. Videti da li se secer otopio, ako jeste jos 5min. mesati sneg od belanaca.
Rernu predhodno zagrejati na 200c.
 Cetvrtasti pleh obloziti pek papirom za pecenje, sipati umuceni sneg od belanaca peci u rernu na 180c oko 30minuta.
 
KREM OD ZUMANACA:

Litar mleka staviti da uzavri, zumanca umutiti sa secerom (da pobele), umesati puding od vanile. Izmesati  zumanca sa pudingom, polovinu vrelog mleka sipati umucenim zumancima, promesati varjacom  i vratiti nazad u mleko. Mesati varjacom i kuvati do odredjene gustine dok masa ne postane gusta (kada se vidi trag kasike), zatim skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi krem od zumanaca.
 Zelatin rastvoriti sa 10 kasika hladne vode, ostaviti da nabubri, i nabubreli zelatin zagrejati i mesati da se istopi. Zelatin ne sme da provre jer ce izgubiti moguca svojstva za zeliranje.
U krem od zumanaca umutiti mlaki zelatin ostaviti da se ohladi i stegne (da zelira krem).
 Umutiti slatku pavlaku iostaviti koliko je potrebvno za dekoraciju torte, ostalu pavlaku umesati mikserom u krem od zumanaca.

 VOCNI ZELE:

 U dubljoj posudi zagrejati sok od jagoda sa ociscenim visnjama, u malo soka razmutiti gustin i umesati ga u uzavreli sok od jagoda sa visnjama. Mesati varjacom dok se ne ukuva vocni zele i postane dovoljno gust.

FINALNI POSTUPAK:

 Pecenu koru preseci vertikalno da se dobiju dve jednake kore.
 Na tacnu staviti  prvu koru, premazati je kremom od zumanaca, pa polovinu vocnog zelea preko krema od zumanaca, opet kora, krem od zumanaca i na kraju odozgo vocni zele.
Ostatak umucene slatke pavlakeiskoristiti za dekorisanje torte.
   








Нема коментара:

Постави коментар