Претражи овај блог

недеља, 16. септембар 2018.

PAPRIKE U PARADJZ SOSU





Zimnica -Paprike u paradajz sosu- moj  recept  prenet sa kulinarskog portala" Recepti.com"





POTREBNO JE :

3 kg PARADAJZA
4 ČAŠNJA  BELOG LUKA
400 ml ULJA
150 g ŠEĆERA
100ml ALKOHOLNOG SIRĆETA 
1 KESICA KONZERVANSA
40 kom.OČIŠĆENIH PAPRIKA


Paradajz opratii I popariti u vrelu vodu
 ( na par minuta da odstoji pa ga vaditi iz vode) malo prohladiti i skinuti mu kožicu.


Očišćeni paradajz iseći na kriške i kuvati sa usitnjenim belim lukom. Sve zajedno kuvati 45 minuta (od kad provri paradajz računati vreme).

Kada je paradajz provreo dodati 400 ml ulja i 150 g šećera i 100 ml sirćeta i 40 komada očišćenih paprika od peteljki i semena (gledati da paprike budu male veličine) (može paprika somborka, ili sitnija ajvarka).

Paradajz i papriku , i sve sastojke koje smo dodali dobro promešati , kuvati još 20 minuta.
 (Gledati vreme od kada je počeo da ključa paradajz i paprika).
Zatim kada se  sve zajedno kuvalo 20 minuta dodati soli po svom ukusu (oko 2 kašike) i jedan konzervans. Promešati da se lepo so i konzervans pomešaju i spoje u paradajzičnom sosu.
Spremiti čiste tegle, odmah vreo paradajz sos sa paprikama sipati u tegle i zatvarati hermetičkim poklopcem. 
Sterilisati tegle na ovaj način (okreniti zatvorenu teglu naopako da stoji, dok drugu punite, kada završite teglu sa punjenjem, onu prvu okrečete uspravno, a na dalje postupak je isti.

Savet!

Paprika u paradajz sosu je sladokusno nakiseli proizvod. Možete ga zaljutiti tako što će te umesto slatkih dodati okrugle ljute papričice. Idealan je za predjela, možete se dodati kao dodatak jelu (zimi kada nema svežeg  paradajza). 
Sve je na vama i vašoj želji, lepo i ukusno ga je imati za zimu. Prijatno!












Нема коментара:

Постави коментар