Претражи овај блог

субота, 5. фебруар 2022.

DOMAĆA SAVIJAČA SA SIROM


                  





Najlepša i najukusnija  je domaća pita.. kada sami napravite testo i razvučete kore..Domaća savijača nije komlikovana da se pripremi samo treba volja i eto pite.
Čovek se uči dok je živ pa tako i ja...svaki put kada pripremam domaću pitu učim iznova, za to mi je pita uvek sve lepša i ukusnija.. ..moj je moto nikada ne odustajem..i svi zadovoljni ukusom moje pite..
Uvek zamesim testo za pitu  od 1 kg mekog brašna i napravim pola sa sirom pola sa spanaćem, nekada i sa zeljem kada ga imama jer  obožavamo pitu .


POTREBNO JE:

  • 500g mekog brašna
  • 2 kašike ulja
  • 300ml tople vode 
  • 1 kašičica so
  • par kašika ulja za premazivanje

FIL 
  • 250g  tvrdog sira
  • 2 jaja
  • 200g svinjska mast (otopljena)
PRIPREMA:
  1. U vanglici stavite brašno, u sredini brašna napravite malo udubljenje, sipajte so, ulje, sa toplom vodom zamesite mekano, glatko testo koje se ne lepi za ruke (mesite testo oko10 minuta).
  2. Od zamešenog testa odvojite četiri jednaka delova testa, rukama oblikujte jufkice, malo rastanjite veličine  plitkog tanjira a zatim  premažite uljem .
  3. Pokrijte kesom i krpom i ostavite da odstoje oko 30 minuta.
  4. Na sto raširite stari , pamučni stolnjak, pospite po njemu malo brašna, stavite jufku i malo je oklagijom razvucite a zatim počnite rukama da razvlačite testo u krug , nadlanicama vucite i razvlačite testo ka sebi što tanje kao papir.
  5. Pazite da vam se ne pocepa kora.
  6. Deblje krajeve oko razvučene kore isecite nožem.
  7. Razvijenu koru poprskajte otopljenom svinjskom mašcu.Na kori posipajte pripremljeni fil od izmrvljenog sira sa jajima.
  8. Razvijenu koru pomoću stolnjaka urolajte koru nafilovanu filom u rolnu, složite je u podmazanu tepsiju.Na isti način uradite sa drugim korama.
  9. Zatim kada završite sa razvlačenjem i složite pitu na kraju je poprskajte po vrhu sa otopljenom svinjskom mašću ili uljem.
  10.  Zagrejte rernu na 200c,  pecite pitu oko 30 minuta da blago porumeni.
  11. Kad je pita gotova malo je poprskajte hladnom vodom, pokrite krpom i ostaviti da se malo ohladi.
Savijaču, domaću pitu sa sirom secite na parčad
Pitu služite toplu uz kiselo mleko.
Prijatno!

















Нема коментара:

Постави коментар