Претражи овај блог

недеља, 9. јул 2017.

LAGANI VOĆNI KOLAČ OD KAJSIJA

  

                    




POTREBNO JE:

ZA PATIŠPANJ:

  • 4 JAJA
  • 4 KAŠIKA ŠEĆERA
  • 4 KAŠIKA ULJA
  • 4 KAŠIKA MLEKA
  • 4 KAŠIKA BRAŠNA
  • 1/2 KESICE PRAŠKA ZA PECIVO


ŠEĆERNI PRELIV:

  • 1 ČAŠA VODE
  • 150 g SECERA


ŽELE OD KAJSIJA

  • 500g KAJSIJA
  • 200ml VODE
  • 300g ŠEĆERA
  • 2 PUDINGA OD VANILE
  • 3 KAŠIKE GUSTINA
  • 1 KESICA ŽELATINA


FIL OD VANILE


  • 700 g MLEKA
  • 3 PUDINGA OD VANILE
  • 12 KASIKA SECERA
  • 50 g MARGARINA


ZA DEKORACIJU:

  • 2 KESICE ŠLAGA
  • 200ml GAZIRANE VODE
  • 50g NARIBANE  ČOKOLADE


PRIPREMA:

ZA PATIŠPANJ:

  • Umutiti belanca penasto sa 4 kašike šecera i prstohvat soli, dodati žumanac jedan po jedan uz neprestano miksanje miksera.
  • U umućenu  masu od jaja dodati i ostale sastojke, 4 kašike prosejanog brašna, pola kesice praška za pecivo,4 kašike mleka, 4 kašika ulja.
  • Izmešati varjačom umućenu masu, zatim sipati u kalup podmazam uljem,veličine pleha prečnika 20x32cm.
  • Peći patišpanj u predhodno zagrejanoj rerni na 200C oko 10-15 minuta.
  • Vruć patišpanj preliti sa hladnim prelivom.


FIL OD KAJSIJA:
  • Kajsije predhodno oprati, prepoloviti i izvaditi koštice.
  • U blenderu kajsiju samletim u finu kašu.
  • Posudu sa 200ml vode i kasu od kajsija staviti da prokljuca sa 300g šećera, zatim razmutiti 2 kesice pudinga od vanile, 2 kasike gustina te dodati u provrelu kašu od kajsija.

  • Neprestano mešati kašikom kašu od kajsija sve dok se ne zgusne u gusti žele.
  • U malu posudu potopiti 1 kesicu zelatina sa 5 kasika vode da nabubri.
  • Na laganoj  vatri otopiti nabubreli želatin(ne sme da provri) zatim ga umešati u topli žele od kajsija.


FIL OD VANILE:
  • Posudu sa 700ml mleka staviti na vatri da provri, zatim razmutiti 3 pudinga od vanile sa12 kašika šecera u malo mleka, umešati mešavinu od vanile u provrelo mleko, uz neprestano mešanje varjačom dok se puding ne zgusne.
  • U vreo puding umešati 50g  omekšalog margarina.
FINALNI POSTUPAK:
  • Na patišpanj sipati polovinu toplog želea od kajsija, sačekati da se ohladi.
  • Zatim kašikom za sladoled izvaditi kuglice pudinga od vanile, složiti kugle sa malim razmakom jedne od druge kugle po želeu od kasija 
  •  Ostatak želea od kajsija preliti kuglice od vanile, kolač ostaviti u frižideru da se hladi kako bi se dobro stego.
  • Umutiti 2 šlaga sa 200ml gazirane vode, kolac dekorisati umućenim šlagom, i narendanom čokoladom

  • Hladan kolač seći na kocke .

Savet!
Kolač je najbolje  napraviti danas za sutra .
Kolač ostaviti na hladnom u frižideru da se ohladi i stegne kako bi se ukusi spojili i bili bonžanstveni..
Hladan kolač  lakse će se seci na kocke, ili šnite.
Kolač dekorisati rendanom  čokoladom, ili preliti sa prelivom otopljene čokolade

  •  Kolač je slatkog profirnog osvežavajuceg ukusa, pravi porodicni kolač koji će okupiti i zasladiti vase najmilije.

PRIJATNO!




















Нема коментара:

Постави коментар