Претражи овај блог

четвртак, 11. јануар 2024.

MAMINE SIPKAVE VANILICE













Mamine vanilice, sipaju se i tope se..mnjam..njihov ukus još pamtim...
Sećanja naviru..kako su bile dobre, mamine vanilice!
Vanilice moje mame, bile su dobre zato što ih je pravila jednostavno, svinjska mast, domaća jaja, šećer  i brašna ..mesila ih je sa puno ljubavi i topline za sve nas.Recept je veoma star od kada  znam za sebe,  prenosilo se sa koleno na koleno... Vanilice na ovaj način pripremljene mogu dugo da potraju, da ostanu sveže i sipkave...
 Verujem da svako ima dobar recept za vanilice  .. ali ovaj recept moje mame je meni najdraži, jer seća me na detinjstvo...sipkave i najlepše...ma tope se u ustima..Tako ih ja pripremam za moje najdraže...!
Prijatno!

POTREBNO JE:


  •  300 g svinjske masti
  • 100g kristal šećer
  • 2 žumanca
  • 1 jaje
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 1 limun izrendana kora
  • 500g brašna


Za premazivanje:

  • 200g šećer u prahu
  • 1 kesica vanilin šećer
  • pekmez od šljiva-po potrebi 
PRIPREMA:


  1. Penasto umutiti svinjsku mast sa šećerom.
  2. Zatim dodati dva žumanceta i jedno celo jaje, rendanu koru od  jednog limuna, opet mikserom neprekidno mutiti  i sjediniti smesu.
  3. Na radnoj površini isipati brašno, napraviti malo udubljenje, sipati svu umućenu  smesu od masti i jaja.
  4. Rukama zamesiti glatko testo koje se ne lepi za ruke.
  5. Testo uviti u prozirnu foliju i ostaviti u frižideru na 30 minuta.
  6. Oklagijom razvući koru debljine 5mm, modlicom ili rakijskom čašicom vaditi male krugove.
  7. Testo koje ostaje ponovo premesiti rastanjiti oklagojom i ponovo vaditi male krugove vanilice.
  8. Vanilice poređati na plehu od šporeta,  sa malim razmakom-  jer vanilice malo narastu kad se peku.
  9. Peći u zagrejanoj rerni na 180stepeni 10-15 minuta ,vanilice da ostanu svetlije da ne požute previše.
  10. Pečene vanilice ostaviti malo da se ohlade i stegnu
  11. Vanilice dok su još mlake premazati sa jedne strane džemom od šljiva ili marmeladom po želji, zatim spojiti sa drugom vanilicom i blago pritisnuti da se lepo spoje jedna za drugu.
  12. Vanilice zatim uvaljati u šećer u prahu, složiti u limenoj kutiji ili kutiji od kartona.

Napomena!
Pleh ne podmazivati i ne oblagati masnim papirom.
Nije  potrebno jer su vanilice same po sebi masne i neće se zalepiti za dno pleha.





























Нема коментара:

Постави коментар