Претражи овај блог

понедељак, 4. јун 2018.

PENUŠAVI VOĆNI SLADOLED

PENUŠAVI VOĆNI SLADOLED











Sladoled slatko ledeno zadovoljstvo!
Sladoled je ledena poslastica kojoj niko ne može odoleti. Svi ga obožavaju, deca i mi stariji volimo da se osvežimo  i zasladimo
 Da se pripremi sladoled i uživa u njemu ne treba biti veliki majstor ni poslastičar, samo malo volje, želje, voće po izboru , i eto sladoleda. Želim sa vama da podelim  nekoliko recepta za sladoled i moju omiljenu kombinaciju ukusa.Uživajte i napravite za svoju porodicu domaći sladoled koji osvežava i prija.
Prijatno!








POTREBNI SASTOJCI

300g ŠLAG KREM
250ml GAZIRANE VODE

300ml GUSTOG JOGURTA
200gŠEĆERA
300g SVEŽIH VIŠANJA

150ml KONDEZOVANO MLEKO
300g SVEŽIH VIŠANJA BEZ KOŠTICA
2 BANANE
100g ČOKOLADE ZA KUVANJE
2 KAŠIKE KAKAA ili ISTANT KAFA
100ml KONDEZOVANOG MLEKA
200g JAGODA

 PRELIV ZA SLADOLED 
100g ČOKOLADE
3KAŠIKE ŠEĆERA- 2 kašike meda
3 KAŠIKE MLEKA
50g MLEVENOG PEČENOG LEŠNIKA






PRIPREMA:
-Dan ranije pripremiti kondezovano mleko, kako bi se ohladilo i dobilo gustu strukturu
1.       Dan ranije banane zamrznuti, oguliti , iseći na kolutove , staviti u plastičnoj kesici i zamrznuti.

2.  U veću posudu umutiti penasto šlag krem sa gaziranom vodom. posudu skloniti na hladnom.
Pripremljeno kondezovano mleko spojiti sa umućenim šlagom, umutiti sve zajedno  u čvrstu kremastu masu, posudu ostaviti na hladnom

3.  Jagode izblendirati sa štapnim mikserom, skloniti na stranu

4. Višnje ubrala sveže, očistila od koštica i izblendirala u finu kašu
5. Čokoladu za kuvanje otopiti u mikrotalasnoj, može na šporetu, u posudi dodati čokoladu,  šećer i mleko, umesto šećera može se dodati med .
Kada se doda med čoklada dobije još sjajniju tečnu strukturu
Mešati varjačom čokoladu, sjediniti je u glatku masu bez grudvica
Otopljenu čokoladu takodje skloniti sa strane.

POTREBNO JE:
ZA KONDEZOVANO MLEKO

200g  ŠEĆERA
150ml MLEKA
25g MASLACA-MARGARINA
1KAŠIČICA GUSTIN
1 KESICA VANILINOG ŠEĆERA


U maloj posudici na vatri istopiti mslac i li margarin.aua drugoj posudici izmešati gustin , vanilin šećer sa mlekom.Kada se maslac otopio dodati pripremljenu mešavinu od mleka.Mešati na laganoj vatri varjačom neprekidno oko5 minuta.
Kad masa postaje gusta , sklonitisa vatre i ostaviti da se ohladi.Kondezovano mleko prohladjeno sipati u staklenoj teglici i ostaviti u frižideru do upotrebe.Na ovaj način kondezovano mleko može da stoji do nekoliko dana i
dobra zamena kad nema te pri ruci pravo kondezovano mleko.



Kada je sve pripremljeno od sastojaka , pravimo sladoled.Moj izbor je bio 



ZA SLADOLED OD VIŠANJA




                                                                               
PRIPREMA:
Višnje oprati i skoštičiti od  koštica.
Očišćene višnje kretko izblendirati štapnim mikserom 
Zatim u blendirane višnje dodati gusti jogurt i šećer, štapnim mikserom malo još izblendirati
Priremljenu smesu od višanja sipati u plastičnu odgovarajuću posudu, ostaviti u zamrzivaču na zamrzavanje.
Povremeno kašikom promešati sladoled da nema kristalići leda
Zaledjeni sladoled od višanja izvaditi iz hladnjaka, ostaviti malo na sobnoj temperaturi da se malo opusti i omekša.
Kašikom za sladoled vaditi kuglice sladoleda od višanja
Sladoled od višanja dekorisati otopljenom čokoladom



ZA SLADOLED OD BANANE
PRIPREMA:
Zamrznute banane izvadii iz zamrzivača,  izblendirati u finu kašu
Umućeni krem podeliti na tri jednaka dela

Jednu trećinu krem odvojiti i spojiti sa izblendiranom bananom.
Varjačom lagano ovlaš promešati šlag krem i banane, pripremljeni sladoled sipati u plastičnu posudu
Pripremljeni sladoled od banane ostaviti u zamrzivaču na zamrzavanje 2h.

ZA SLADOLED OD JAGODA



Jagode oprati, očistiti peteljke.Usitniti i ili izblendirati u finu kašastu masu
Izblendiranim jagodama dodati polovinu ostalog krema, lagano varjačom promešati da se jagode i krem sjedine.Sladoled od jagoda sipati u plastične posude i odmah ostaviti u zamrzivaču na 2-3h  hladjenje.
                                             

ZA SLADOLED OD ČOKOLADE

Potrebno je napraviti čokoladnu bazu 
2 kašike čistog kakaa ili 2 kašike instant kafe preliti sa 2 kašike vrele vode, dodati sitno naseckanu čokoldau za kuvanje,, 100ml kondezovanog mleka.
Varjačom sve promešati i staviti u mikrotalasnoj na kratko samo da se zagreje i otopi čokolada
U otopljenoj masi od čokolade dodati kašičicu ekstrata vanile i naprstak soli, opet izmešati i sjediniti čokoladnu masu.
Pripremljenu čokoladnu bazu spojiti sa peostalim umućenim kremom od šlaga i kondezovanog mleka.
Trećinu preostalog krema umešati u čokoladu pa zatim dodati preostali krem .Izmešati dok se ne sjedini u glatku čokoladnu kremu.
Čokoladni sladoled sipati u plastičnu posudicu, ostaviti da se hladi u zamrzivaču najmanje oko5h sati.


DEKORACIJA ZA SLADOLED  OD ČOKOLADE
U posudi otopiti čokoladu za kuvanje, sa mlekom šećerom, dodati mleveni pečeni lešnik
Izmešati čokoladni preliv , sjediniti u glatki preliv bez grudvica.
Kašikom za sladoled vaditi po želji kugle sladoleda, na kraju dekorisati prelivom od čokolade i lešnikom.

SAVET!
Po želji izabrati voće koje najviše volite i napravite svoj sladoled  sa nallepšim ukusom!


PRIJATNO!



























Нема коментара:

Постави коментар