Претражи овај блог

недеља, 10. јун 2018.

VOĆNA TORTA SA JAGODAMA








Potrebno je:

Za patišpanj :
  • 5 jaja 
  • 5 kašike šećera
  • 3 kašike brašna
  • 2 kašike kakaa 
Preliv za patišpanj:
  • 100ml mleka
  • 5 kašika šećer
  • 1 kesica vanilin šećer
Fil od vanile:
  • 700ml mleka
  • 2 kesice pudinga od vanile 
  • 8 kašike šećera
  • 3 kašike gustina
  • 250g omekšali margarin 

  • Beli fil:
  • 200g šlag krem 
  • 200ml gazirane vode
  • 200 ml slatke pavlake
  • 100g nesguik 
  • 400g jagoda
Za  dekoraciju:
  • 200 g šlag krem
  • 100ml mleka 
  • 50g pečenog lešnika
  • Čokoladne mrvice
  • Toping od jagoda
Priprema:

  1. Penasto umutiti belanca sa šećerom, zatim dodati žumance po žumance.. 
  2. Prosejati brašno i kakao te dodati umućenoj masi od jaja, masu lagano izmešati.
  3. U kalup28cm obložen masnim papirom isipati masu
  4. Patišpanj peci na 180c oko20 minuta
  5. Gotov patišpanj izvaditi iz rerne, skinuti papir sa kore ostaviti da se prohladi
  6. Hladan patišpanj preseći na dve jednake kore


Preliv od mleka:
Mleko i šećer staviti na vatri da provri , ostaviti sa strane.

Fil od vanile:

  • U malo mleka razmutiti mešavinu pudinga od vanile i gustina
  • Preostalo mleko staviti na vatri da provri.
  • Mešavinu od pudinga sipati u provrelo mleko, neprestano mešati masu dok se se ne zgusne.
  • Fil od vanile ostaviti da se ohladi u hladan fil  umešati i sjediniti omekšali margarin.

Beli fil:

  • Posebno umutiti šlag a posebno slatku pavlaku.
  • U jednoj činiji spojiti šlag i slatku pavlaku, zatim sve zajedno spojiti sa pudingom od vanile .
  • Mikserom dobro izmiksati i sjediniti fil. 

Fil podeliti na dva dela

  • U prvi deo fila dodati100g neskvika praha, dobro izmiksati mikserom 
  • Drugi deo fila dodati iseckane jagode, zatim lagano izmešati fil


Finalni postupak:

  • U kalup složiti  koru , zatim je malo poprskati prelivom od mleka i šećera .
  • Koru ravnomerno premazati  filom od jagoda,
  •  - preko fila od jagoda  čokoladni  fil
  •  -zatim  staviti preko drugu koru ..koju takođe poprskati malo po vrhu sa prelivom od mleka
  •   Tortu ostaviti na hladnom u frižideru da se ohladi i stegne oko 4h
  • Zatim umućenim šlagom celu tortu ukrasiti.
  • Strane oboda torte posipati sa iseckanim  lešinikom
  • Tortu po vrhu  malo poprskati topingom od jagoda a zatim je ukrasiti čokoladnim mrvicama.
  • Ukrašenu tortu držati na hladnom ili u fržideru do posluženje..kako bi se se torta lepše sekla na parčad    
  • Prijatno..

Napomena:
Umesto jagoda može bilo koje drugo sezonsko voće..višnje, maline, breskve...
















Нема коментара:

Постави коментар