Претражи овај блог

понедељак, 17. јун 2019.

RAŽANI HLEB






Potrebno je:

  • 200g ražanog brašna
  • 100g speltinog brašna
  • 50g ječmenog brašna
  • 1 kašičica himalajska so
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikabone
  • 400ml gazirane vode
  • 1kašika semenke golice
  • 1 kašika semenke lana
  • 1 kašika semenke suncokreta.

Priprema:


  1. U vanglici za mešenje testa kašikom sve satojke izmešajte sa gaziranom vodom-osim praška za pecivo koje se dodaje pred sam pečenje hleba.
  2. Kašikom mesite testo jer je  lepljivo i gnjecavo.
  3. Testo ostavite da odstoji i fermentiše 4-5h sati, zatim pred samog pečenja hleba dodajte kašičicu praška za pecivo.Varjačom dobro izmešajte i sjedinite testo.
  4. Tepsiju ili pravougaoni pleh obložite masnim papirom za pečenje, izručite testo u pleh a zatim kašikom izravnjajte i zagladite testo  po vrhu .
  5. Po testu pospite semenke lana, suncokreta i tikve golice.
  6. Hleb pokrite  alu folijom, stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 60 minuta,10minuta predkraj pečenja hleba sklonite alu foliju.
  7. Hleb pecite još 10 minuta, isključite rernu i ostavite još malo da bi hleb i korica bili hrskaviji.

Kada je hleb gotov izvadite iz rerne uvijte ga u pamučnoj krpi da se tako potpuno ohladi..

Napomena:
Najbolje je da uveče zamesite hleb, a pečete ujutru..Što duže zamešeno testo odstoji hleb je ukusniji i rupičastiji..

Često pripremam hleb od ražanog brašna, jer je veoma zdrav u ishrani, dugo sam sita a kažu da je dobar za dijetu  da budete vitalni i zdravi..Provereno je probajte ovaj hleb...
Prijatno!






















Нема коментара:

Постави коментар