Претражи овај блог

субота, 7. септембар 2019.

ČORBAST PASULJ SA SUVIM REBRIMA





Čorbast pasulj sa suvim rebarcima je srpski specijalitet..
....veoma je ukusan i  ne možeš mu odoleti..
Ovo je stari domaći recept za čorbasti pasulj sa suvim rebarcima, tako ga ja spremam..
Pasulj kuvam po običnom receptu kao što su kuvale moja mama , svekrva i baba..zato mislim da je ovaj recept za pasulj sa suvim rebarcima pravi specijalitet i vrhunskog ukusa ..
Najviše bih volela da ovaj recept za kuvanje pasulja bude od pomoći nekoj mladoj domaćici i bilo kome ..neka ga neka se nađe..
Treba se  malo pomučiti oko kuvanja, a zatim uživati u ukusu domaćeg pasulja..
Još kada se uz pasulj posluži salata onda je to pun pogodak.Ovog puta sam pasulj poslužila uz sezonsku salatu od paradajza..
Nije tačno kada kažu
 "Prost ko pasulj"..
Prijatno!

Potrebno je:

  • 400g pasulja
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 crvena parika 
  • 200g-300g suvog rebra ili suvog mesa
  • 100g suve mesnate slaninice
  • 2 lista lovora
  • so po ukusu
  • suvi bilnljni začin po ukusu

Zaprška za pasulj:

  • 2 kašike svinjske masti
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica mlevene paprike- može ljute  mlevene paprike


Priprema:

  • Pripremite odgovarajući lonac ili duboku šerpu gde će se kuvati pasulj.
  • Suva rebra i suvo meso kao i slaninu takođe potopite  u toploj vodi i oprite  od viška masnoće i dima
  • Pasulj dobro oprerite u vodi ,dva do tri puta, zatim pasulj potopite u vodi i ostavite da prenoći kako bi nabubreo..
  • Sutra dan pasulj procedite od vode, nalite pasulj vodom i stavite da provre voda, posle toga  procedite  i prospite tu vodu. 
  • Pripremljen pasulj nalijte toplom vodom, u njemu iseckajte sitnije crni luka, papriku te dodajte lovorov list.
  • Zatim u pasulj dodajte oprana  suva rerbra, suve slanine ili suvog mesa, stavite na šporet da se kuva na laganoj vatri..
  • Pasulj kuvati sat do dva sata sve dok ne omekšaju zrna pasulja.

Napomena-
👉 Kuvanje pasulja nekada zavisi od starosti i sorte pasulja..Nekoj sorti pasulja potreno je manje vremena da se zrna skuvaju i omekšaju, drugoj pak sorti pasulja potrebno je duže vremena da zrna pasulja omekšaju.
Dok se pasulj kuva potrebno je dodatvati toplu vodu u pasulj jer voda povremeno ispari, to nam određuje gustinu čorbe pasulja.
-Napomena--
👉Po potrebi dodavati tople vode u pasulj dok se kuva...Vodu dodajte po vašoj želji i ukusu gustine
koju želite da vamje  pasulj više čorbast ili gušći.

Priprema zaprške:

-Napomena-
👉Zapršku pripremite i upržite na laganoj vatri uz neprestano mešanje drvenom varjačom
da vam  zaprška ne zagori i pasulj ne bude tako ukusan-


  • U tiganj otopite i zagrejte dve kašike svinjske masti, zatim dodajte dve kašike brašna i upržite, zatim dodajte kašičicu mlevene parike.
  • Dobro promešajte i sjedinite sa mašću brašno i mlevenu papriku.
  • Pripremljenu zapršku sipajte u loncu sa pasuljem, promešajte varjačom i sjedinite čorbu i zapršku.
  • U tiganj dodajte nekoliko kašika vrele čorbe iz pasulja, kašikom skinite svu zapršku koja je ostala sa starne tiganja izmešajte i vratite opet u loncu sa pasuljem.
  • Na kraju pasulj posolite po ukusu, dodajte suve začine po ukusu.
  • Pasulj vratite na vatru i kuvate još nekih 10-tak minuta da ćorba sa pasuljem provre .
  • Ringlu na šporetu isključiti , lonac sa pasuljem ostaviti poklopljen poklopcem do posluženja.
  • Topao pasulj servirati uz sezonsku salatu kao što sam ja uz čuvenu Šopsku salatu..
  • Prijatno!




.















Нема коментара:

Постави коментар