Претражи овај блог

среда, 15. април 2020.

VOĆNA TORTA










Voćna torta..divna kremasta, malinasta ..veoma ukusna..probudiće sva vaša čula..

Kada muž slavi 54.rođendan i obožava voćne torte onda je to ..too
Torta je izdašna i idealna za rođendane ili razna slavlja..
Koru za tortu pekla sam u plehu od šporeta, okruglim kalupim izrezala okrugle korice a zatim ih presekla uzduž i dobila 6 tankih korica..Ako želite manju torticu režite je kalupom 24cm, količinu sastojaka za koru, smanjite  polovično..kao vanila krem, voćni žele,beli krem..
Od voća osim maline, mogu jagode, višnja, kupina, voćni mihs..itd...


Potrebni sastojci:
Za koru:

  • 5cela jaja
  • 4belanaca
  • 150gšećera
  • 100ml vruće vode
  • 100ml ulja
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200g brašna
  • 100ml hladnog mleka


Krem od vanile:

  • 800ml mleka
  • 4 žumanceta
  • 200g šećera
  • 2 kesice puding od vanile
  • 2 pune kašike gustina
  • 150g margarina
  • 200g slatke pavlake


Voćni žele:

  • 600g maline..
  • 300ml vode
  • 250g šećera
  • 4 kašike gustin-vrhom pune


Beli krem:

  • 300ml slatke pavlake
  • 200g krem šlag
  • 200ml gazirane vode


Čokoladna glazura

  • 100g čokolade 
  • 100ml slatke pavlake
  • 100g margarina



Priprema:


  • Priremite veliki pleh od šporeta, obložite pek papirom.


  1. U jednoj posudi dodajte cela jaja, belanca i šećer, miserom umutite penasto,  sve dok masa od jaja ne udvostruči svoj volumen.
  2.  Zatim dodajte 100ml vruće vode, 100ml ulja,200g prosejano brašno sa jednom kesicom praška za pecivo, kesicu vanilinog šećera.
  3. Drvenom varjačom lagano izmešajte i sjedinite smesu bez grmuljica, smesu ispiajte u pripremljeni pleh obložen pek papirom. 
  4. Koru pecite u rerni na 180 stepeni oko30 minuta, da kora blago porumeni...
  5. Gotovu koru izvadite iz rerne, skinite papir sa kore i opet vratite na papir, zatim je odmah poprskajte sa 100ml hladnog mleka.
  6. Kalup 26cm, i njegovim obručem izrežite( tri okrugle korice), a zatim svaku koru isecite uzduž , da od jedne dobijete dve korice.Tako imate 6 tankih korica
  • Prirema krem od vanile:
  • Od 800ml mleka odvojite 200ml mleka 
  1. Umutite žumanca sa 200g šećera, dodajte 200ml mleka, 2 kesice pudinga od vanile, dve pune kašike gustina.
  2. Ostalih 600ml mleka stavite na vatri da uzavri, zatim u provrelo mleko umešajte mešavinu od žumanca i puding od vanile.Mešajte varjačom sve dok se krem ne skuva i ne zgusne .
  3. Krem od vanile ostavite da se ohladi.
  4. Umutite 150g margarina, posebno umutite 200ml skatke pavlake.
  5. U hladan krem od vanile dodajte prvo umućeni margarin a zatim umućenu slatku pavlaku, mikserom izmiksjte i sjedinite krem.
  • Priprema voćnog želea.
  1. Posudu sa 600g malina, 250g šećera, 100ml vode stavite na vatri samo da provre, u 200ml vode razmutite 4 pune kašike gustina, zatim umešajte mešavinu od gustina u provrele maline.
  2. Mešajte neprestano sve dok se žele ne skuva i zgusne.
  3. Ostavite voćni žele da se ohladi.

  • Beli krem:
  1. Mikserom posebno umutite slatku pavlaku, posebno umutite 200g šlag krem sa200ml gazirane vode,zatim spojite u jedan sud umućenu slatku pavlaku i umućeni šlag.
  2. Mikserom izmiksajte i sjedinite beli krem.
  • Finalni postupak:
  • Na tacni stavite kalup promera 26cm, obložite kalup pek papirom visini 10cm. ili još boje ako imate( Acetnu folju).
  • Krem od vanile, žele od maline, beli krem, podelite na tri jednaka dela
  • U kalup stavite prvu koricu, premažite je sa kremom od vanile,preko krema od vanile premažite voćni žele od maline, zatim preko želea od maline premažite sa belim kremom od slatke pavlake i šlaga.
  • ,Zatim stavite preko drugu koricu, opete premažite koru slojem kreme od vanile, zatim žele od maline, opet preko žele od malina beli krem.
  • Postupak je isti sve dok imate korica i fila, poslednju koricu premažite samo belim kremom.
  • Tortu ostavite u frižideru da odstoji, najbolje je da preonoći, kako bi se lepo ohladila i stegla.
  • Sutradan, izavadite tortu, skinite kalup, foliju i složite na tacni .

Čokoladna glazura:

  • U posudi otopite čokoladu, margarin i slatku pavlaku-pazite da ne provri.
  • Toplom čokoladnom glazurom premažite tortu po vrhu i po obodu torte,da malo čokolada curi sa strane.

Dekoracija torte:

  • Tortu ukrasite po svojoj želji, čokoladnim bombonama, malinama, šta imate i šta se nađe.. 





















Нема коментара:

Постави коментар