Претражи овај блог

уторак, 24. новембар 2020.

LEŠNIK GNEZDA

 





Lešnik gnezda je posni kolač koji osvaja svojim primamljivim izgledom i ukusom...čokolade i lešnika... Kolač je toliko popularan od sitnih  kolača da uvek privuče pažnju među ostalih kolača na slavskoj trpezi.....Uvek ga pravim za slavu jer je jedan od mojih omiljenih kolača... Recept je originalan, videla  sam ga na blogu" Jekin kapric"..Ništa nisam menjala kako je Jeka opisala tako sam ga i napravila...po treći put..a biće  još ....

 Potrebno je:

  • 200ml vode
  • 200g šećera
  • 150g margarina
  • 150g mlevenih pečenih lešnika
  • 250g mlevenog keksa

Za valjanje.

  • 150g usitnjenog pečenog lešnika

Za punjenje gnezda:

  • 150g čokoladnog krema

Priprema:

  1. Prvo prepečite lešnik u rerni na 180stepeni oko10 minuta uz povremeno mešanje varjačom.
  2. Zatim lešnike oljuštite od ljuske i usitnite u secka..Pazite da se lešnik u secku puno  ne usitni, lepše kolaču daje izgled ako je malo krupnije usitnjen..
  3.  Keks takođe sameljite  u secka..
  4. U šerpi dodajte vodu, šećer, iseskani margarin, izlomljenu čokoladu, stavite na šporetu i zagrevajte na vatri uz povremeno mešanje varjačom dok se sve ne otopi.
  5. Potrebnoje da sve provri a zatim kuvaajte još nekih 1 do 2 minuta  i sklonite sa vatre.
  6. U vreloj smesi dodajte mleveni lešnik i keks, dobro izmešajte da se sjedini, ostavite smesu  na hladnom da se potpuno hladi..
  7. Smesa kada je vruća izgledaće mekša ali ne brinite kada se potpuno ohladi stegnuće se..
  8. Od hladne smese kašičicom vadite smesu i rukamama između dlanovima formirajte kuglicu..napravite i ostale kuglice skoro iste veličine.
  9. U činiji sipajte usitnjeni lešnik, zatim kuglice uvaljajte u lešnik i složite na tacni, kada završite sa valjanjem kuglica sa lešnikom pređite na varjaču..Drškom varjače u sredinu malo pritisnite da napravite udubljenje da kuglica izgleda kao malo gnezdašce, tako uradite na svakoj kuglici.
  10. Pripremljene kuglice saizgledom gnezda ostvite na 1h na hladnom da se ohlade istegnu.
  11. Poslastičarku kesu sa odgovarajućim nastavkom- po svojoj želj-i napunite čokoldnim kremom i pristupite punjenju kolača gnezda.

Kolač gnezda ostavite na hladnom do posluženja..

Napomena..

Od ove smese dobia sam 50 kolača jer sam ih pravila malo sitnije, ako želite malo krupnije kolač, izaći vam oko40 kolača.

Lešnik gnezda mogu da se naprave do 4-5 dana ranije, ništa im neće faliti samo će biti čvršći i više ukusniji..držati ih u frižideru na hladnom...

Prijatno!





 

 















 

Нема коментара:

Постави коментар