Претражи овај блог

петак, 27. мај 2022.

Rupičasti kolač sa jagodama





Rupičasti kolač sa jagodama

Fini voćni kolač jednostavan, patišpanj izbušen rupicama, ispunjen pudingom od jagoda i jagodama...



Sastojci:

200gr jagoda

ZA KORU.:

4 jaja

150g šećera

1kesica vanilin šećer

100ml ulja

150 ml mleka

250g brašna

1 kesica praška za pecivo

ZA FIL:

500ml mleka

3 kašike šećera

1 kesica pudinga od van ile

100g margarina


Predhodno jagode operite, isecite na sitnije komadiće i ostavite da se ocede od vode.

75g želea sa ukusom jagoda

200ml vode

PRIPREMA:

Posebno razdvojite belanca od žumanaca.

Zatim belanca umutite u čvrst sneg,  postepeno dodajte  vanilin šećer i šećer kašiku po kašiku uz neprestano miksanje mikserom.

U čvrst sneg od belanca dodajte žumanc po žumanc i dalje muteći mikserom dok se masa sneg od belanaca i žumanca ne sjedine u finu masu.

Dodajte tečne sastojke, mleko i ulje, zatim dodajte i umešajte suve sastojke, brašno izmešano sa praškom za pecivo.

Izmešajte lagano i sjedinite smesu.

Pripremljenu smesu isipajte u pripremljeni pravougaoni kalup prečnika 21x31 koji je obložen pek papirom za pečenje.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko20 do 30 minuta, dok ne porumeni.

Iz rerne izvaditi koru, odmah na pečenoj vrućoj kori drškom varjače izbušiti rupe.

FIL:

Želatin 75g pomešajte u 200ml vode i ostavite sa strane

U odgovarajuću posudu zagrejte 400ml mleka sa šećerom da provri, sipajte puding od jagoda pomešan sa preostalim mlekom, i skuvajte pudin ređe gustine kao kašu.

Zatim želatin sa ukusom jagoda dodajte u vrelu masu pudinga od jagoda i izmešajte da se sjedini smesa.

Gotovu vruću smesu od jagoda pola sipajte preko izbušene kore, varjačom premažite rupice kako bi fil što dublje popunio rupice na kori, zati složite polovinu iseckanih jagoda i opet preko prelijte ostatak fila od jagoda.

Na kraju preko fila poređajte jagode koje su ostale.

Kolač ohladite u frižideru , secite  na kocke i služite se u finom voćnom ukusu jagoda














 

Нема коментара:

Постави коментар