Претражи овај блог

понедељак, 4. септембар 2023.

MOSKVA ŠNIT TORTA







Moskva šnit torta je najlepša, najmoćnija voćna torta... kraljica među tortama...


POTREBNO JE:

ZA 1. KORU:
  • 4 belanaca
  • 100g šećera
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika mlevenog keksa-plazma
  • 100g mlevenih oraha
  • 1 kesica vanlin šećer

Ispecite 4 kore
kalup 23x25cm

FIL:
  • 1l mleka
  • 16žumanaca
  • 400g šećera
  • 100g gustina
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 370gmaslaca
  • 400g ananasa
  • 700g višanja
  • 10mlevenih pečenih badema

DEKORACIJA:

  • 400g šlag krem
  • 400ml gazirane vode

još...
  • 100g tostiranih listića badema
  • nekoliko jagoda

PRIPREMA:

KORE:
  1. Umutite čvrsto belanca, zatim dodajte postepeno šećer, miksajte neprestano mikserom dok se šećer ne rastopi.
  2. U jednoj činiji posebno izmešajte brašno , keks i orahe mlevene, sipajte kašiku po kašiku u umućenim belancima, lagano špatulom izmešajte i sjedinite smesu, sipajte smesu u kalup obložen pek papirom, ravnomerno  je rasporedite.
  3. Pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 15 minuta.

SAVET:
  • Dužinu pečenja kora prilagodite pema vašoj rerni, ako je jača pecite na 180 stepeni 15 min.
  • Postupak ponovite još tri puta sa preostalim korama  da dobijete 4 kore.

FIL:

  1. Žumanca i šećer umutite da pobele,dodajte gustin, vanilin šećer, dodajte malo mleka  koliko da razredite gustinu žumanaca a zatim sipajte u preostalo uzavrelo mleko, mešajte krem špatulom neprestano dok se ne skuva i postane gust.
  2. Kada je krem gotov  ostavite sa strane da se ohladi.Umutite maslac a potom ga spojite sa mlakim kremom od žumanaca.

POSTUPAK FILOVANJA:
  • Voće predhodno dobro ocedite od soka, višnje prokuvajte sa 3 kašike šećera-ostavite na cedilu da se cede od soka i ohlade.

  1. Stavite prvu koru, premažite je sa 5 kašika fila, rasporedite sitnije komadiće ananasa, zatim ih prekrijte sa tanjim slojem fila, na kraju pospite po filu trećinu mlevenog badema.
  2. Posut mleveni badem malo ga sa filom sjedinite kako bi se lakše druga kora spojila.
  3. Složite drugu koru,ravnomerno je premažite sa 4 do 5 kašike fila, potom rasporedite višnje,opet preko višanja premažite tanji sloj fila .
  4. Stavite treću koru premažite je sa 4 kašike fila, po filu pospite mlevene pečene bademe, preko mlevenih badema premažite tanji sloj fila.
  5. Stavite četvrtu koru, fil koji je preostao premažite koru i celu tortu u tanjem sloju sa bočne strane.

NAPOMENA!
  • Možete preko ananasa dodati komadiće breskve iz kompota,  ili sitno seckanu n akomadiće1. narandžu kao ja .
DEKORACIJA:
  • Tortu dobro rashladite a zatim je ukrasite umućenim šlagom .
  • Tortu sa bočne strane ukrasite sa listićima badema.i jagoda.
PRIJATNO!






















 




Нема коментара:

Постави коментар