Претражи овај блог

недеља, 21. октобар 2018.

ROLOVANE MRAK BAKLAVICE




Rolovane mrak baklavice .... stvarno su pravi mrak...
Jednostavne... a tako ukusno i dobree...
Baklavice su veoma  sočne , sa čokoladom i još što šta u njima slatkog ima..
...  uživaće te u svakom zalogaju... Rolovane mrak baklavice radila sam po originalnom receptu "Mrak baklava" drage kulinarke  Erne sa kulinarskog portala "Recepti.com" .. Recept ima male izmene, nešto dodala, nešto smanjila , mislim da je još lepša i ukusna baklavica..


Potrebno je :

Sirup za baklavice:

700ml vode
600g šećera
1 kesica vanilin šećer

500 g gotovih kora za baklavu -10-12 kora
100 g rendane čokolae za kuvanje
200g mlvene plazme - bilo koji drugi keks
200g mlevenih lešnika
100 g  šećera
100 g griza
150g otopljenog margarina ili maslaca
sok od jednog limuna

Za premazivanje kora:
150g otopljenog margarina ili maslaca


Priprema sirupa:

Stavila sam u posudu vodu, šećer, vanilin šećer  i kuvala na vatri oko pola sata.Sklonila  sirup sa vatre da se ohladi.

Priprema baklavice rolnice:

Na mašini za orahe samlela sam 100 g čokolade za kuvanje, 200g lešnika , 200g plazma keksa.
Sve sastojke mlevene spojila sam u jednoj posudi , dodala 100g šećer i 100g griz .U tiganj sam otopila margarin, iscedila sok od jednog limuna i dobro sjedinila sa ostalim sastojcima.

U tiganju otopila150g margarina , pripremila kalup koji sam premazala sa margarinom.

Kore odvojila  posebno, za rolovanje baklavica.

Na radnoj površini stavila sam jednu koru, premazala je sa otopljenim margarinom,zatim  stavila preko nje drugu koru.

Stavila sam fil na kraj kore celom dužinom -kao što je na slici.
Koru sam čvrsto uvila u rolat .Na isti način uradila sa ostalim korama

Uvijene rolate složila  u pripremljeni kalup.Nožem rolate isekla na jednake rolnice.Pre pečenja baklavice premazala ostatkom otopljenog margarina.
Rernu zagrejala na 200stepeni i stavila rolnice da se peku na 200c oko 30 minuta dok  ne porumene

Gotove baklavice rolnice izvadila iz rerne i prelila ih sa hladnim sirupom što sam ranije pripremila.
Pripremljene baklavice ostaviti što duže da sav sirup upiju i biće još sočnije i prave....za oči i dušu ...zaista je veliko uživanje u malim mrak baklavicama.

Prijatno!






























среда, 3. октобар 2018.

NEPEČENI VOĆNI KOLAČ OD BANANA I KEKSA



















Nepečen voćni kolač od banana i keksa... Desert je laganog ukusa koji se  brzo spremi  i pojede....

Fil od vanile:
1l mleka
3 pudinga od vanile
10 kašike šećera
100g margarina ili maslaca
2 kašike šečćera u prahu
200 ml slatke pavlake- umućene

3banane
cokoladni keks - domaćica


Dekoracija:

Šlag 200 g
200 ml gazirana voda
50 g mlečna čokolada

Priprema:

U 200ml mleka razmutiti 3 kesice pudinga od vanile.   Preostalih 800ml mleka skuvati sa 9 kašika šećera.
Kada provri sipati mleko sa pudingom i skuvati fil.

Fil skloniti sa vatre , pokriti ga sa rastegljivom folijom i ostaviti da se skroz ohladi.

Omekšali margarin ili maslac umutiti  sa šećerom u prahu, zatim postepeno dodati fil od vanile kašiku po kašiku uz neprestalno miksanje miksera.

Na kraju  u fil dodati postepeno umućenu slatku pavlaku, laganom brzinom miksera sjediniti masu.

Finalni postupak:
 U kalupu prečnika 30 x21 poređati red čokoladnog keksa, zatim sipati fil od vanile u tankom sloju da prekrije keks.

Banane oguliti iseći na tanke krugove.

Na fil poređati naizmenično red kolutova banana red čokoladnog keksa-kao što je na slici.
Preko banana i keksa sipati ceo preostali fil od vanile.

Umutiti 200g šlaga sa 200 ml gazirane vode.
Kolač ukrasiti šlagom i  komadićima mlečne čokolade.

Kolač ostaviti da se ohladi i stegne  oko 4h, najbolje je preko noći kolač ostaviti da odstoji .
Seći kolač na jednake kocke, služiti kolač uz  komadiće mlečne čokolade.

Napomena!

Imala sam kutiju keksića domaćice, želela sam da neki kolač od nje napravim. Da  kažem da je kolač bio odličan,  jedinstveni ukus kolača je krasila vanila krem, banane i keksići domaćice..
Može bilo koji drugi keks za podlogu i kolač..

Prijatno!


















уторак, 2. октобар 2018.

ROLNICE SA PRAZILUKOM


 ROLNICE SA PRAZILUKOM



POTREBNO JE:


500g MEKOG BRASNA
 250g MARGARINA
 200ml MLEKA
 1 KESICA PRASAK ZA PECIVO
 PO POTREBI SO
 3-4 STRUKA PRAZILUKA
 200ml MLEKA
 250 g RENDANOG KACKAVALJA
 250g MLADOG KRAVLJEG SIRA
 3 JAJA
 PO UKUSU BIBERA
 PO UKUSU SOLI


PRIPREMA:

 U vanglicu prosejati brasno sa praskom za pecivo,u sredini brasna napraviti udubljenje,dodati prstohvat soli i omeksali margarin isecen na komade (na sobnoj temperaturi).
 Zatim sve skupa zamesiti da se dobije izjednacena homogena masa.
Umeseno testo uviti u plasticnoj foliji i ostaviti u frizideru oko sat vremena da odstoji.
 Zato vreme ocistiti praziluk i iseci ga na kolutove pa ga skuvati u 200ml mleka,oko 15 do 20 minuta,prohladiti luka.
 U posudu umutiti jaja,dodati izmrvljen sira i praziluka,narendati kackavalj, pomesati i sjediniti masu.
 Na masnom papiru za pecenje oklagijom rastanjiti ohladjeno testo.
 Preko rastanjenog duzeg dela kore rasporediti fil od sira sa prazilukom.
 Pomocu lista masnog papira urolati i uviti koru sa filom.Papir masni skloniti.
 Zatim rolate seci na kolutove debljine 1,5cm.Rolnice redjati u podmazanom plehu.
 Rolnice  peci u predhodno zagrejanoj rerni na 200C oko 30 minuta.Posle 15 minuta smanjiti temperaturu na 180Cdovrsiti pecenje.Pikantne rolnice sluziti tople sa jogurtom.PRIJATNO!





















четвртак, 27. септембар 2018.

DOMAĆI HLEB BEZ KVASCA SA SEMENKAMA













POTREBNI SASTOJCI:

200 g raženog brašna
200g speltinog brašna
150g heljdinog brašna
1 kašičica himelajska  so
1 kašičica sode bikarbone
100ml maslinovog ulja

1 kašika tikve golice
1 kašika suncokreta
1 kašika lana
1 kašika susama
1 kesica praška za pecivo
400 - 500ml vode
50g raženih pahuljica



PRIPREMA HLEBA
U vanglici za mešenje testa dodajte izmerene suve sasstojke, varjačom pomešajte , zatim dodajte maslinovo ulje.

Vodom zamesite testo, polako jednom rukom dodajete vodu a drugom rukom mesite testo.Sami će te videti i osetiti pod rukom da li je potrebna sva ta količina vode.

Testo kada se zamesi je lepljivo pa zato ne treba da preterivat sa vodom.
Testo pri mešenju ako se lepi dodati sloodno još brašna raženog ili bilo kog drugog brašna.

Zamšeno testo  izručite na radnu površinu posutu  brašnom,  umesite veću  jufku.
Jufku uvaljjte u ražene pahuljice, lagano je rukom pritiskajte i oblikujte testo.
Na masnom papiru za pečenje stavite zamešeni hleb, zatim  preko njega pospite  još brašna da prekrije testo.

Metalnu šerpu sa metalnim poklopcem zagrejte u rerni na 200ctepeni. Posle izvesnog vremena izvadite zagrejanu šerpu , stavite zamešeni hleb sa papirom u zagrejanoj šerpi.

Hleb pecite na 200stepeni oko60 minuta.
Na kraju pečenja sklonite poklopac sa šerpe i pecite hleb još 5minuta .

Pečeni hleb izvadite iz šporeta sa šerpom pokrite krpom i ostavite da se tako ohladi. Kasnije hleba uvijte u pamučnu krpu i ostavite u najlon kesi, dugo će tako  biti svež i jako ukusan .
Prijatno!





SAVET!
Vodu dodajte prema potrebi i zavisnosti od vrste brašna . Ja sam dodala oko 400ml vode,  jer se testo lepo zamesilo i nije se puno lepilo  za ruku . 









субота, 22. септембар 2018.

ČOKOLADNE PALAČINKE - BAŠ-BAŠ - ČOKASTE

  













Potrebni sastojci:

Testo za palačinke:
Za 10 palačinke
2 jaja
2 kašike šećera
150ml gustog jogurta
4 kašike ulja
100 ml mleka
2 kesice pudinga od čokolade
4 pune kašika čokoladnog praha -Nesguik
5 kašike brašna
1 kašika kakaa
1/2 kesice praška za pecivo
Ulje po potrebi

Čokoladni fil

200ml slatke pavlake
200 gr čokolade za kuvanje
400ml mleka
2 kesice pudinga od čokolade



Priprema palačinki:

Mikserom izmiksajte penasto jaja i šećer.

 Dodajte u umućena jaja prvo tečne sastojke, jogurt, ulje,mleko.

  Zatim dodajte suve sastojke koje ste prvo posebno izmešali i sjedinili, puding od čokolade,  praha Nesguik,brašno,kakaa,pola praška za pecivo.

Mikserom lagano izmiksajte smesu za palačinke .

Umućenu smesu za palačimke ostavite 1h da odstoji

Palačinke pecite na malo ulja sa jedne strane  i sa druge strane, na laganoj vatri.
Pazite da vam palačinke ne pregore.
Postupak ponovite sve dok imate testa za palačinke.


Čokoladni fil
Na vatri zagrejte slatku pavlaku do vrenja, u drugu posudu čokoladu za kuvanje izlomite na sitnije komade.
Izlomljenu čokoladu prelijte sa vrelom slatkom pavlakom, mešajte varjačom  da se sjedini čokolada i pavlaka.

Zatim na vatri stavite 200ml mleka sa 3 kašike šećera da provri.
U drugom sudu razmutite mešavinu pudinga od čokolade i umešajte u provrelo mleko.

Mešajte varjačom masu neprekidno sve dok puding se ne skuva i zgusne.

Puding od čokolade umešajte u mešavinu od slatke pavlake i čokolade( ganaš krem )
Mikserom izmiksajte i sjedinite  u finu glatku čokoladnu masu.

Finalni postupak:

Gotove palačinke premažite čokoladnim filom po celoj dužini,palačinku uviti u rolnu.

Zatim nožem palačinku podelite na pola, krajeve palačinke nožem skratite na jednake dužine da dobijete lepe rolnice od palačinke...

Palačinke ukrasite i dekorišite topingom od čokolade ili voćnim topingom po svojoj želji..
Kako god da uradite dečica i ostali  uživaće u  čokoladnim palačinkama....Sreći nikad kraja ko zna da  se sladi uživa u čokoladi i njenoj čaroliji...
Prijatno!




















































































































недеља, 16. септембар 2018.

MARIN HRONO AJVAR








ZIMNICA-MARIN HRONO AJVAR-
moj recept prenet sa kulinarskog portala "Recepti.com"

POTREBNO JE:

  • 6 kg pečene mlevene paprike
  • 400 ml maslinovog ulja (za prženje)
  • 4-5 čena belog luka
  • 1 limun - sok
  • 1 vezica svežeg peršuna
  • 4 kašike morske soli


Papriku oprati, odstraniti ako ima trulež (samo zdrava paprika). Papriku ispeći sa obe strane, ostaviti da odstoji poklopljena u najlon kesi kako bi se lakše ljuštila.



Papriku oljuštiti, očistiti od semena, i ostaviti preko noći u rupičastom džaku da se ocedi od viška vode. Sutradan samleti na mašini za meso ili u blenderu (kako ko) šta ima.

U većem sudu sipati mlevenu papriku sa usitnjenim belim lukom. Pržiti na srednjoj vatri, uz stalno mešanje oko pola sata da ispari sok koji još ima u paprici. Dodati 400 ml maslinovog ulja i isceđen sok od jednog limuna, uz neprestalno mešanje drvenom varjačom.

Kuvati ajvar na srednjoj temperaturi oko 2h (sok od limuna i ulje maslinovo učiniće ajvar u kompaktnu i gustu masu). Na kraju prženja ajvara posoliti sa morskom solju po svom ukusu (ja sam dodala 4 kašike supene) i  usitnjenu vezicu svežeg peršuna.

Ajvar sipati u čistoj ambalaži (staklene tegle) i zatvarati ih hermetičkim poklopcem. Kada se tegla napuni ajvarom zatvoriti je i okrenuti naopako. Tako zatvorene tegle naopako ostaviti da prenoće, sutradan isto tako ih preneti na hladnom mestu (može u frižideru) da stoje do upotrebe.


Marin hrono ajvar dobio je naziv po moje ćerke Marije, jer je tada bila na  nekoj dijeti -Hron ishrana.  Marija je želela hrono ajvar da joj napravim, bez konzervansa, bez alkoholnog sirćeta. Tražila  sam na internetu, ali tada nije bilo ni nekog recepta  za hrono ajvar. Tako sam rešila da sama napravim -Hrono ajvar- po svojoj recepturii uz pomoć  moje Mare ćerke.

SAVET!
Marin hrono ajvar sa dodatkom belog luka sa maslinovim uljem i soka od limuna je jako ukusan, nema razlike od običnog ajvara. Samo je puno zdraviji, pikantniji, ukusniji. Probala sam da napravim i uspela, probajte i vi. Prijatno!