POTREBNO JE:
- 10-12 PAPRIKA SREDNJIH
- 300g MEŠANOG MLEVENOG MESA
- 100g PIRINČA BELOG
- 3 GLAVICE CRNOG LUKA
- 1 ŠARGAREPA
- 2 PARADAJZA
- SO PO UKUSU
- BIBERA PO UKUSU
- 1 KAŠIČICA CRVENE MLEVENE PAPRIKE
- 100ml ULJA
ZAPRSKA
- 3 KAŠIKE ULJA
- 1 KAŠIKA CRVENE MLEVENE PAPRIKE
PRIPREMA:
- Paprike oprati, izvaditi peteljke i očistiti od semenki.
- Luka crni i beli sitno iseckati , šargarepu narendati.
- Na zagrejanom ulju propržiti, iseckano povrće, dinstati dok povrće ne omeksa, uz povremeno mesanje varjacom.(oko 10 minuta)
- Dodati mleveno meso i dinstati sve zajedno sve dok meso ne omekša, ne uprži se i ne ispari višak vode .
- Posudu sa smesom skloniti sa šporeta, dodati pirinač, mlevenu papriku, posoliti ,pobiberiti i začiniti suvim začinom.
- Kašikom dobro promešati da se smesa sa pirinčem i začinima izjednači.Paradajz iseći na kolutove.
- Paprike očišćene, napuniti filom , zatim otvore paprike zatvoriti tankim komadom svežeg paradajza.
- Na kraju paprike napunjene odozgo posuti sa malo brašna.
- Paprike poredjati u dubokoj šerpi vertikalno jedna uz drugu.da se paprike ne okrenu pri kuvanju.
- Punjene paprike naliti vodom do vrha da ogreznu, posoliti suvim začinom i kuvati oko 30 do 40 minuta.
- Kada su paprike gotove , skloniti sa vatre i kašikom poredjati paprike u zemljanom sudu,(bilo kom sudu) i naliti ih svojim sosom u kom su se kuvale.
- Zemljanu posudu sa paprikama staviti u predhodno zagrejanoj rerni na 200c i zapeći paprike oko30 minuta.
- Napraviti zapršku, 2-3 kasike ulja zagrejati u tiganju, pa upržiti kašiku brašna, dodati kašičicu mlevene crvene paprike, malo posoliti i promešati zapršku, pa preliti preko punjenih paprika.
- Vratiti zemljanu posudu sa punjenim paprikama nazad još 5 minuta da se zapeku , isključiti rernu i ostaviti na toplom do posluzenja.
NAPOMENA!
Punjene paprike jednostavno i veoma ukusno jelo.
Njen bajni ukus zavisi od nadeva , i krčkanja u svom sočnom softu.
Punjene paprike se mogu puniti sa raznim nadevima, pasuljem, sirom, mogu
biti posne punjene paprike sa krompirom ili sa pečurkama.
Punjene paprike servirati uz kiselo mleko i tatar sos i salatom sezonskom.
PRIJATNO!