Претражи овај блог

уторак, 6. август 2019.

ČOKO - JAFA TORTA




Jednorogi konjić

Čoko jaffa torta....prava čokoladna fantazija sa ukusom čokolade i narandže...
...ko može da joj odoli...

Potrebno je:

  • 6 jaja
  • 6 kašike šećera
  • 4 kašike brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200g čokolade za kuvanje-menaž


Preliv za kore:

  • 200ml soka od narandže


Čokoladni fil.

  • 8 jaja
  • 400g šećera
  • 300g čokolade
  • 300g margarina
  • 3 manje kutije jafa keksa


Za dekoraciju torte:


  • 800g fondana
  • boje -zelena-žuta-crvena-plava-


Priprema:
Kore:

  • Na pari otopite čokoldu- u veću posudu sipajte vodu do pola posude, kada voda provri stavite čokoladu da se otopi uz neprestano mešanje varjače.
  • Žumanca odvojite od belanaca, a zatim belanca umutite u čvrst sneg-ostavite posudu u frižideru ..
  • Žumanca umutite sa šećerom penasto da pobele.Umućena žumanca dodajte otopljenu čokoladu i mleko, mikserom lagano izmiksajte i promešajte.
  • Dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i umešajte u umućen sneg od belanaca,
  • Smesu za kore podelite na tri jednaka dela i ispecite tri kore u zagrejanoj rerni na 180c oko20 minuta.

Fil:

  • Umutite penasto belanca sa šećerom te dodajte žumanac po žumanac uz miksanje miksera neprekidno.
  • Umućenu masu od jaja kuvati na pari uz neprestano mešanje varjačom sve dok masa se ne zgusne i vidi se trag kašike dok mešate masu.
  • Kada se smesa od jaja zgusnula dodajte  čokoladu i mešajte neprestano dok se čokolada ne otopi i sjedini.
  • Posudu sa filom sklonite sa vatre, ostavite da se ohladi..U hladan fil umutite omekšali margarin.

Postupak filovanja kora

  • Na okrugli kalup stavite prvu koru, malo je poprskajte sokom od narandže.
  • Koru premažite sa četvrtinu fila od čokolade a zatim poređajte jafa keks okrenuta strana keksa čokolade prema dole, preko premažite četvrtinu  fila.
  • Stavite drugu koru,opet porskajte sokom od narandže a zatim ponovite postupak filovanja istim redosledom kao kod prve kore.
  • Na kraju završite trećom korom.
  • Tortu ostavite u frižideru da se ohladi i dobro stegne, potom je dekorišite po svojoj želji.

Ja sam ovog puta tortu dekorisala fondan masom od glicerina koju sam sama pravila.Kasnije sam fondan obojila u boji koja mi je trebala.. Tortu možete ukrasiti umućenim šlagom ili otopljenom čokoladom..
Rođendanska torta za devojčicu Lanu,  "Jednorogi konjić"i dugine boje.
Lanina želja je bila  da je torta čokoladna  sa jafom, recept sam pronašla kod blogerke "Marine Stanojević" -Čokoadna jaffa torta..
Kore su pečene u kalup 28cm bez stezanja sa opuštenim obručem kalupa..
Prijatno!




















Нема коментара:

Постави коментар