Претражи овај блог

четвртак, 23. март 2023.

Torta voćna kraljica



Torta voćna kraljica sa jagodama i bananama...jedna fina voćna kombinacija ukusa..

Ko voli voćne torte na pravom je mestu da je proba ..jer ovo je prava eksplozija ukusa..delicija!

Torta je bogata kremom, jagodama,bananama..sočna i veoma je ukusna..

Pravila sam je mužu za rođendan i nisam pogrešila..svi koji su je probali oduševili se tortom, njenim ukusom i izgledom.. kao da je iz poslastičare,kao što kaže moja snajkica Katarina..

Pred vama je torta koju sam ja malo improvizovala, pustila malo mašte, volju i kreativnost, i dobila ono što sam htela ,veoma divnu i voćnu tortu. 

Za tortu patišpanj pravila od švarcald torte, koja je i trebala biti rođendanska, dobila sam jagode i ispalo je nešto lepo i neočekivano, Tada se sve okrenulo , htela sam beo krem , sa mlekom ,gustinom i belom čokoladom, jer to bi bio odličan spoj i kombinacija sa voćem, jagodama i bananama.

Ukrasila je šlagom, glazurom od čokolade i čokoladnim jagodama, dekoracija i voće, torti su dali prefinjen izgled kao kod prave kraljice koja se šepuri svojo lepotom..a tek ukusom ..Torta je prava za čokoljupce i ljubitelji voćnih torti..samo ću reći da je morate probati,, javi te ..i pišite kakva je po vama zaista torta..

NAPOMENA!

Kalup za tortu je 24cm prečnika, patišpanj pravila sam od tri jaja , torta nije bila mala težila oko 2500g, ako želite veću tortu pravite je u većem kalupu, za veći patišpanj uduplirajte sastojke., fil biće dovoljan i za veći patišpanj ,voće povećati i dekoraciju povećajte srazmerno...


SASTOJCI!

Za koru:

  • 3 jaja
  • prstohvat soli
  • 100g šećera
  • 3 kašike vruće vode
  • 75g brašna
  • 35g gustina
  • 25g kakaoa
  • 1/2kašičica praška za pecivo


Za beo fil:

  • 1l mleka
  • 100g šećera
  • 120g gustina
  • 200g bele čokolade
  • 1margarin
  • 250g šećera u prahu

Još:

  • 300g jagoda 
  • 4 banane

Za dekoraciju:

  • 180g šlaga
  • 250ml mleka


  • 200g čokolade za kuvanje
  • 200g slatke pavlake


Priprema:  

Za patišpanj...

Posebno odvojite belanca od žumanaca, umutite belanc čvrst sneg. Dodajte postepeno šećer, kašiku po kašiku uz neprestano mutenje miksera.

 Umućenom snegu od belanaca dodajte žumanac po žumanac, mutite mikserom na laganoj brzini, dodajte i tri kašike vruće vode, potom dodajte suve sastojke, brašno, gustin kakao i prašak za pecivo.

Masu lepo sjedinite i prebacite u kalup za tortu 24cm prečnika koji je obložen masnim papirom za pečenje.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta.

Nakon 30 minuta pečenje kore proverite drvenim štapićem da li je štapić suv i kora pečena, ako je štapić malo vlžan nastavite još 5 do 10 minuta minuta pečenja kore, opazite da se kora ne presuši..

Gotovu koru izvadite iz rerne stavite je na rešetku da se ohladi, zatim skinite papir , presecite koru horizontalno na tri dela.

BEO FIL:

U posudi sa malo mleka promešajte gustin , da nema grudvica, zatim sipajte u preostalo provrelo mleko sa šećerom.

Mešajte neprestano dok se masa ne zgusne, potom odmah ubacite izlomljenu belu čokoladu na kockice, mešajte dok se ne otopi.

Penasto umućen maragarin ( na sobnoj temperaturi) sa šećerom u prahu sastavite sa ohlađnom masom, izmiksajte da se lepo sve sjedini u kompaktni fil.

FINALNI POSTUPAK:

Pripremiti jagode u čokoladi koja će nam kasnije koristiti za dekoraciju torte.

Jagode oprati osušiti papirnim ubrusom.

SAVET!

Da se savršeno oblože jagode čokoladom, pre potapanja u čokoladu trebaju biti dobro ohlađene u frižideru.To će pomoći da se čokolada brzo stvrdne na jagodi.

Potrebno je .

za 10 jagoda:

100g crne čokolade

 2 kašik ulja

Čokoladu otopite sa uljem u mikrotalasnoj ili na pari kako vam odgovara.

Čokoladu neprestano mešajte dok se ne rastopi i sjedini, zatim je isipajte u dubokoj šoljici za kafu., ostavite da se čokolada malo ohladi nekoliko minuta na sobnoj temperaturi .

Zatim jagode sa peteljkama potopimo u čokladu ali ne do kraja, potom obložene jagode ostavite na papir za pečenje da se ohlade.

Kasnije će poslužiti za dekoraciju torte.

POSTUPAK FILOVANJA TORTE:

Kore su tako mekane i vlažne da nije potrebno prskati ih mleko ni sokom.

Beli fil podelite na 4 jednaka dela-

..Ja sam u 4male staklene činije za serviranje podelila fil.. tako mi je bilo najlakše.

Na prvu koru nanesite jedan deo fila, isipajte jednu činiju i premažite fil, zatim poređajte isečene jagode, opet preko nanesite fil i premažite.

Stavite drugu koru, nanesite drugu trećinu fila, na fil složite narezane banane na kolutove, zatim opet nanesite  preostali fil i premažite preko banana, na kraju završite trećom korom.

Tortu ostavite u frižideru da se rashladi i stegne pre dekoracije.

Umutite šlag, ostavite nekoliko kašika za ukrašavanje torte.

Tortu dekorišite umućenim šlagom i čokoladnom glazurom.

Čokoladna glazura :

U maloj posudici zagrejte slatku pavlaku, pazite da ne provre. Sklonite sa vatre, dodajte čokoladu izlomljenu na kockice, mešajte dok se ne rastopi, na kraju masu dobro izmešajte još jednom da se lepo sve sjedini.

Tortu isfilovanu šlagom i dobro ohlađenu ukrasite čokoladnom glazurom po vrhu torte..prvo okolo torte sa malom kašičicom sipajte po malo čokoladne glazure da se sliva niz obod torte, na kraju čokoladnom glazurom popunite unutrašnjost torte.

Preostalu količinu čokoladne glazure dodajte u preostali umućeni šlag, mikserom izmiksajte krem koji će kasnije biti potreban za dekoraciju torte.

UKRAŠAVANJE TORTE:

Po površini torte, na čokoladnoj glazuri složite čokoladne jagode, malo ostavite razmak između jagoda, tu na praznini između jagoda istiskajte šricem šlag, a zatim složite iseckane jagode i čokoladne bombone.

Ukrašenu tortu ostavite u frižideru da se dobro rashladi azatim secite i uživajte u čarobnoim ukusu " Torte voćne kraljice".









 

Нема коментара:

Постави коментар