DOMACI SIRUP OD VISANJA
POTREBNO JE:
3 kg VISANJA-ociscenih od kostica
3 KESICE LIMONTUSA
1/5 l VODE
SECER PO POTREBI
PRIPREMA:
Visnje oprati, iskosticiti od kostice. U dubokom loncu staviti iskosticene visnje
sa 3 kesice limontusa.
Rukama visnje izgnjeciti, dodati 1/5 l vode.Pokriti lonac krpom sa visnjama
i ostaviti da odstoji preko noci.
Visnje rukama izgnjeciti, da sav sok iz njih izadje.Sok zajedno sa visnjama
procediti kroz cistu gazu ili cedilo.Rukama iscediti visnje sve dok ima soka.
Procedjen sok sipati u odgovarajucu posudu, izmeriti sok loncetom ili soljom od 200ml .
Koliko ima soka toliko secera dodati u posudi.
Staviti na sporetu posudu sa sokom, kuvati na jacoj temperaturi da sok provre.
Povremeno skidati penu, i kuvati sok od kada provri oko 1o minuta.
Posudu skloniti sa sporeta, vreo sok sipati u ciste sterilisane staklene flase.
Flase sa sokom poredjati jednu flasu do druge flase i pokriti starim cebetom, ostaviti
da se falase same po sebi ohlade.
Sok ostaviti na hladnom da stoji i doceka zimu.
NAPOMENA!
Sok moze se sipati u plasticnim flasama, samo treba sok ohladiti pa sipati u plasticne flase.
Plasticne flase dobro zatvoriti i staviti odmah u zamrzivacu.
Iscedjeni ostaci pulpe visnje, ostaviti u plasticnim kesicama u zamrzivacu za kolace.