Претражи овај блог

петак, 11. новембар 2016.

GULAS SA TELETINOM

                       GULAS SA TELETINOM







Posto volim da kuvam, svakog dana pripremam sveza jela za moje najmilije, pa se tako nasao na 
 meniju" GULAS OD TELETINE ". Jednostavno jelo, moze se pripremiti na razne nacine sa vise vrsta mesa.
 Ja sam sada odabrala teletinu. Volim kada je meso sveze, jer je tada ukusnije i socnije jelo. Ukus teletine na ovaj nacin pripreme je kao da ste meso od divjlaci spremali, tako je ukusno i pikantno, preporucujem da isprobate. Kao prilog uz gulas mozete dodati kuvanu testeninu, ili pire krompir.
 Za pravi gulas od divljaci, recept drugom prilikom kroz druzenje na mom blogu.


POTREBNO JE:

 500 g TELETINE
 1 GLAVICA CRNOG LUKA
 1-2 SARGAREPE
 500 ml SOKA OD PARADAJZA
 100 ml CRNOG VINA
 1 KASICICA MLEVENE PAPRIKE
 100 ml KECAPA
 1 KASIKA BILJNOG ZACINA
 PO UKUSU BIBERA 
 2-3 LOVOROVOG LISTA
 MALO BOSILJKA
 MALO PERSUN
 100 ml ULJA

PRIPREMA:
Luka crni i sargarepu, usitniti sitno i proprziti na ulju i dinstati. Zatim, teletinu usitniti na sitne komadice pa dodati uprzenom luku sa sargarepom.
 Teletinu promesati, zaliti je crnim vinom, zaciniti je mlevenom paprikom pa pustiti oko 10 minuta da krcka.
 Nakon toga dodati kecap i zaciniti biberom, biljnim zacinom i bosiljkom. Doliti sok od paradajza i kuvati da ispari  malo tecnosti i postane gusta masa.
 Ukuvanom gulasu dodati seckani persun i poklopiti posudu. Pri kraju iskljuciti ringlu na sporetu  i ostaviti gulas da polako krcka sa ostalim zacinima.




уторак, 8. новембар 2016.

PAPRIKA PUNJENA RIŽOM I PILETINOM

     PAPRIKA PUNJENA RIŽOM I PILETINOM





POTREBNO JE:

10 PAPRIKA  BABURA
200g PILECEG BELOG MESA (otkoscenog)
2 SARGAREPE
1 GLAVICA CRNOG LUKA
200g PIRINCA
4 PARADAJZA
100ml DOMACEG SOKA OD PARADAJZA
1 KASICICA BILJNOG ZACINA
PO UKUSU SOLI
PO UKUSU BIBER
PO UKUSU KARI ZACIN
MALO SVEZEG PERSUNA
100ml MASLINOVOG ILI SUNCOKRETOVOG ULJA

PRIPREMA:

Pilece meso izrezati na tanke stapice, luka usitniti i sargarepu iseci na komadice, pa proprziti na maslinovom ulju.
Uprzenom povrcu dodati piletinu izrezanu na stapice, dinstati sve zajedno na srednjoj temperaturi, dok meso ne omeksa i  ne ispari visak tecnosti.
Dinstanom povrcu i izrezanoj piletini dodati 200 g pirinca, promesati varjacom i sjediniti, zatim dodati paradajz usitnjen na komadice i 100 ml soka od paradajza.
Zaciniti smesu biljnim zacinom, posoliti po ukusu i pobiberiti i dodati po zelji kari zacin.
Promesati sve zajedno i ostaviti da lagano krcka na vasem sporetu. Ostaviti na vatri dok paradajz ne omeksa i pusti svoj sok, kao i dodati sok od paradajza, a pirinac treba lepo da nabubri.
Dodavati vodu ako je potrebno jer hoce pirinac prilikom kuvanja da  upije dosta tecnosti.
Gotovu smesu sa pirincem i mesom skloniti da se malo prohladi kako bi se mogla puniti paprika.
 Za to vreme papriku baburu ocistiti od peteljki i semena, pa je napuniti pripremljenom smesom od pirinca sa piletinom izrezanu na stapice.
U odgovarajucem sudu  poredjati punjenu papriku, visak smese jednako rasporediti pored paprika (ako vam je ostalo), persun iseckati i posuti preko paprika.
Naliti vodom punjene paprike koliko je potrebno (do paprika), kuvati na srednjoj temperaturi oko 30 minuta.
 Kuvane paprike kasikom preneti u zemljanom sudu, zapeci u predhodno zagrejanoj reni na 200 c oko 30 minuta.




Volim pirinac spremljen na razne nacine sa raznim dodacima, kao i intergralni pirinac koji nije kalorican, a veoma hranljiv.
Punjena paprika sa pirincem i  dodatkom pileceg mesa na stapice je veoma  ukusna na ovaj nacin kada se pripremi. Laganog je ukusa, brzo se priprema i ne oduzima puno vremena.
 PUNJENU PAPRIKU SA RIZOM I  PILETINOM sluziti toplu uz sezonsku salatu. Ukusna je i kad je hladna ako vam ostane.
PRIJATNO!
   






  

   

























понедељак, 7. новембар 2016.

VISNJA ROLAT

VISNJA ROLAT




POTREBNO JE:

ZA KORU:

 3 JAJETA
 100g SECERA
 100g BRASNA
 2 KASIKE KAKAA
 1 PRSTOHVAT SOLI
 1 KESICA PRASKA ZA PECIVO

FIL:

 200g VISANJA
 100g DZEMA OD VISANJA
 3 KESICE SLAG FIKSA
 500 ml SLATKE PAVLAKE
 100g COKOLADE

 PRIPREMA KORE:


 Odvojiti belanca od zumanca, posebno umutiti belanca u cvrst sneg sa jednim prstohvatom soli.
 Postepeno dodati 100g secera u umucena belanca, mutiti miksereom sve dok se secer ne otopi, a masa od belanaca ne udvostruci.
 U cvrst sneg od belanaca dodati zumanac po zumanac, mutiti sve zajedno, belanca sa zumancima, dok se masa ne izjednaci  i postane penasta.
Brasno, prasak za pecivo i kakao prosejati  kroz sito i lagano dodati  kasiku po kasiku u umucenu penastu masu i promesati  drvenom varjacom dobro (ali polako) da se izjednaci brasno, kakao i pecivo sa penasto umucenim jajima.
Cetvrtasti pleh  obloziti masnim papirom, sipati umucenu masu  peci u predhodno zagrejanoj reni na 200 c oko 10 minuta.
 Pecenu koru staviti na vlaznu krpu, posuti je secerom i uviti je zajedno  sa krpom u rolat

FIL:.
 Visnje ocistiti od kostica i pomesati ih sa svojim  sokom (ne cediti ih) idodati 100 g dzema od visanja i kesicu slag fiksa.
 Druge dve kesice slag fiksa pomesati sa kasicicom secera, zatim umutiti slatku pavlaku pa dodati dzem fiksu. Promesati varjacom dobro da se ujednaci masa.

 FINALNI POSTUPAK:

Ohladjeni rolat odmotati, skinuti masni papir, premazati ga polovinom fila od slatke pavlake i slaga.
 Po sredini  rasporediti visnje pomesane sokom i dzemom od visanja.
 Koru filovanu filom i visnjom uviti u rolat, a drugom polovinom fila, odozgo, premazati rolat.
 Rolat ostaviti u frizideru 2h da se hladi.
 Za to vreme u posudu  otopiti cokoladu, na masnom papiru izliti cokoladu na nepravilne komadice, ostaviti da se ohlade i stegnu.
 Rolat dekorisati komadicima cokolade.














недеља, 6. новембар 2016.

POHOVANE PALACINKE

              POHOVANE PALACINKE


 

  POTREBNO JE:

 3 JAJA
 1L MLEKA
 MALO SOLI
 MALO SUVOG BILJNOG ZACINA
 500g BRASNA
 ULJE PO POTREBI
FIL:
 500g SUNKE
 500g SIRA
 200g KISELE PAVLAKE
 MALO ORIGANA
ZA POHOVANJE:
 4 JAJA
 PO POTREBI BRASNO
 PO POTREBI PREZLE
 PO POTREBI ULJE ZA PRZENJE
  
PRIPREMA:
Umutiti jaja penasto, dodati mleko, so, suvi biljni zacin, ulje,brasno i napraviti smesu za palacinke.
 Zagrejati malo ulja, izliti ga u manjoj posudi, pa pre pecenja namazati malo ulja po tiganju da se palacinke ne lepe.
 Palacinke pecite na najvecoj vatri dokle ima smese.
FIL ZA PUNJENJE PALACINKE:
Iseckati sunku i sir narendati, pa pomesati sa kiselom pavlakom i dodati malo origana.
 Na palacinku naneti deo smese i uviti je na sledeci nacin, prvo saviti sa bocne strane pa zatim uviti ostatak palacinke.
 Uvaljati palacinke u brasno, u jaja, ponovo u brasno i na kraju u prezle.
 Prziti ih na dosta zagrejanom ulju sa svih strana, i na smanjenoj temperaturi. Kada su dobro przene, gotove palacinke ocediti na kuhinjskom ubrusu.
 Pohovane palacinke posluziti dok su jos  tople. 


POHOVANE PALACINKE -- su pravi gurmanluci za dusu, a pikantne i ukusne za dobar osecaj i uzivanje.
 Lako se naprave, a pojedu  u jednom mahu, jako je ukusna punjena palacinka.
 Na bilo koji nacin mozete palacinke pripremiti odnosno napuniti po vasoj  zelji, sluziti ih tople uz razne sosove i salate.



  

  

четвртак, 3. новембар 2016.

COKO MLECNE KOCKE


              COKO MLECNE KOCKE  




POTREBNO JE:
  
ZA KORU:
6 JAJA
6 KASIKA SECERA
6 KASIKA BRASNA
4 KASIKA KAKAA 
1 KESICA VANILINOG SECERA
1 KESICA PRASAKA ZA PECIVO
6 KASIKA VRELE VODE

ZA PRELIV KORE:
200ml MLEKA

ZA FIL:

 1 L MLEKA 
 7 KASIKA GUSTINA
 4 KASIKA SECERA
 150g MARGARINA
 100 g SECERA U PRAHU
ZA COKOLADNI PRELIV:
 100g MLECNE COKOLADE
 100 COKOLADE ZA KUVANJE
 5 KASIKA MLEKA
 4 KASIKA SECERA U PRAHU
 150 g MARGARINA

 ZA DEKORACIJU: 
 2 SLAGA

PRIPREMA KORE:

 Odvojite posebno belanaca od zumanaca. Penasto umutite zumanca  sa secerom, postepeno dodajte 6 kasika brasna pomesanim sa 1 kesicom vanilinog secera i 1 kesicom praska za pecivo. Dodajte  u  brasno  4 kasike kakaa. Drvenom varjacom lagano umesajte  masu da se sjedini, 6 kasike vrele vode dodajte i  umesajte. Zatim,
 6 belanaca umutite u cvrst sneg pa ih  dodajte  pripremljenoj masi od zumanaca, lagano promesajte  i sjedinite masu.
 U vecem plehu od sporeta oblozenim papirom za pecenje sipajte umucenu masu i pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 180c oko25 minuta.
 Pecenu koru okrenite iz pleha, skinite  papir za pecenje, isecite koru uzduz na dva ista dela, tako cete dobiti dve iste kore.

PRIPREMA MLECNOG FILA:

 Od predvidjene kolicine mleka, odvojite 150ml mleka i u njemu umesajte gustin sa secerom. Ostatak mleka stavite da uzavri, pa u njemu umesajte umesani gustin sa secerom i mlekom. Sve zajedno kuvajte  na pari dok masa ne postane gusta (oko 15 min.) uz stalno mesanje. Posebno umutite margarin i secer u prahu i dodajte ga ohladjenom mlecnom filu.
PRIPREMA COKOLADNOG FILA:

 U manjoj posudi dodajte usitnjenu cokoladu na komadice, 150g margarina 5 kasika mleka, 4 kasike secera u prahu uz stalno mesanje dok se ne otopi i sjedini u kompaktnu masu. Cokoladnu masu ohladiti, koja kada se ohladi treba biti gusta kao omeksali margarin.

FINALNI POSTUPAK:

 Na tacni slozite prvu koru, natopiti je mlekom, i premazati polovinu mlecnog fila. Po vrhu mlecnog fila rasporediti polovinu cokoladnog fila.
 Slozite drugu koru preko, natopite mlekom, i ponoviti postupak, premazite drugom polovinom mlecnog fila i na kraju rasporedite cokoladni fil.
 Dekorisati mlecne kocke umucenim slagom.
 Kolac dobro ohladiti, kako bi se lako i lepse seko na parcad.




  
   Evo jos jednog socnog kolaca koji sam htela da podelim sa vama. Obozavam socne i kremaste kolace pa su tako i ove ,,Mlecne kocke,, zasluzile da se nadju na mom blogu.
 Mlecne kocke su cokoladnog mlecnog ukusa, na trenutak cokolada hrskavo pucketa i daje uzitak  vazdusastoj kori koja se topi u ustima. Za malisane je odlican dezert koji preliven mlekom i cokoladom, nema nista lepse od domace poslastice.
 Po zelji mozete filovati slagom kao sto sam ja ili ostaviti cokoladni preliv kao dekoraciju.
 PRIJATNO!

понедељак, 31. октобар 2016.

RASTURENA SARMA

RASTURENA SARMA



POTREBNO JE:

1kg svezeg kupusa
 400g mlevenog mesa (mesanog)
 100 g pirinca
 2 glavice crnog luka
 200 ml domaceg soka od paradajza
 2 paradajza i 1 sargarepa
 100 ml ulja
 1 kasicica slatke paprike
 po ukusu soli
 biber
 2-3 lovorova list
 malo persuna

Priprema:

Crni luk sitno iseckati, sargarepu narendati i  staviti u posudu sa uljem da se dinsta. Dodati malo vode u luk, dok se dinsta da bi dobio lepu zutu boju i ne bi zagoreo.
 Kada se luka uprzio i postao staklast ,dodati mleveno meso, dinstati dalje sve zajedno da se dobro
 uprzi i sjedini luk sa mlevenim  mesom.
 Uprzenoj mlevenoj masi sa lukom dodati 200 ml domaceg soka od paradajza i 2 paradajza usitnjena na sitnije komade, promesati varjacom i ukrckati  jos10 minuta.
Glavicu kupusa iseckati  na sitne rezance ,posolite i rukama izgnjiti, kako bi kupus omeksao i pustio vodu.
 U posudu sa pripremljenom smesom od mlevenog mesa sa lukom, zaciniti biljnim zacinom, posoliti i pobiberiti po ukusu i dodati 2-3 lovorova lista i pripremljen rezanac od kupusa.
 Lagano varjacom promesajte da se ujednaci i sjedini kupus sa smesom od mesa sa lukom,
sve zajedno dinstati na laganoj vatri kako bi kupus pustio sto vise  soka i spojio se sa smesom.
 Kada je kupus omeksao i przenjem prepolovio svoju masu dodati 100 g pirinca i tucane paprike, naliti vodom onoliko koliko je potrebno da prekrijete rasturenu sarmu.
 Rasturenu sarmu kuvati na srednjoj temperaturi  jos 30 minuta. Kada se ukrckala rasturena sarma (sto znaci da je pirinac dovoljno kuvan, kao i kupus sa mlevenim mesom) preruciti u zemljanom sudu, i lepo rasporediti rasturenu sarmu po sudu.
Predhodno zagrejati rernu na 200 c. Stavite zemljanu posudu sa rasturenom sarmom u zagrejanoj rerni  i peci je  oko 20 minuta.
Vrucu zapecenu sarmu, ukrasiti listovima svezeg persuna ,koji ce sarmi pojacati ukus i miris.



 Evo jednog jela, koje svi u kuci obozavamo, pa ga rado i pripremam. Rasturena sarma  je jelo koje je  lako pripremiti, ne treba vam puno vremena. Veoma je ukusna i lagana rasturena sarma, miris kupusa i mesa, sa lovorovim listom i  zacinima zamirisu po celoj kuci, ne moze joj se odoleti.
 Kada nemate vremena da napravite onu pravu sarmu, moze i ova rasturena sarma da zameni i obraduje ukucane pa cak  i goste. Probajte!
 PRIJATNO!


четвртак, 27. октобар 2016.

CRNAC U BELOM

  

CRNAC U BELOM







  POTREBNO JE:

 2 JAJETA
 12 KASIKA SECERA
 12 KASIKA MLEKA
 12 KASIKA BRASNA
 12 KASIKA ULJA
 1 KESICA PRASKA ZA PECIVO
 100g COKOLADE ZA KUVANJE

  FIL:
 1l MLEKA
 3 KESICE PUDINGA OD COKOLADE
 150g SECERA
 100g MARGARINA
 ZA DEKORACIJU KOLACA:
  
 2 KESICE SLAGA
 100g COKOLADE ZA KUVANJE
 SECERNI PRELIV:
 300ml VODE
 150g SECERA

 PRIPREMA:
Umutite u odgovarajucoj posudi belanca sa secerom i prstohvatom soli u cvrst sneg.
 Umucenom snegu od belanaca dodajte zumanac po zumanac, mikserom mutite da se masa izjednaci (da nema grudvica).
 Umucenoj penastoj masi dodajte 12 kasika mleka, 12 kasika prosejanog mekog brasna sa praskom za pecivo, 12 kasika ulja.
 Cokoladu otopite i dodajte umucenoj masi sa ostalim sastojcima, lagano varjacom promesajte, sjedinite u kompaktnu masu.
 Pleh predhodno premazite uljem i posipajte brasnom, (vel.pleha 32 cm puta 19cm). Sipajte umucenu masu i pecite na 200c oko 30 minuta.
 Za to vreme dok se kora pece, pripremiti secerni preliv (prokuvati  150 gsecera sa 300 ml vode).
 Pecenu koru ohladite i prelite vrucim secernim prelivom, jedno treba biti hladno, ili kora ili ppreli.

Fil:

 Litar mleka sipajte u posudu i prokuvajte, odvojite 100ml mleka od predhodnog litra mleka u njemu razmesajte 3 kesice pudinga od cokolade sa 150 g secera. Pripremljen puding uspite u provrelo mleko, kuvajte ga dok ne postane gusta i jednaka masa.
 Puding od cokolade malo prohladite, u mlakom pudingu umutite mikserom 100g margarina, lepo sjedinite u kompaktnu i glatku masu.

Finalni postupak:
Preko natopljene pecene kore, premazate mlakim umucenim pudingom od cokolade, onda preko pudinga  dekorisati umucenim slagom, i otopljenom cokoladom.





Listajuci svoju staru svescicu sa receptima, nadjoh stari recept -CRNAC U BELOM - koji je jednostavan i lako napraviti. Volim takve socne kolace koji se cesto nadju na mojoj trpezi, pa je tako ovaj kolac jedan od njih.
Verovali ili ne, kao sto lepo izgleda tako je i dobrog ukusa. Deca ga obozavaju, vole sto je cokoladan i socnog ukusa. Kolac "CRNAC U BELOM" veoma je izdasan. Zasladite i sebe i druge.
 Probajte i ispunite dom mirisom cokolade.
 PRIJATNO!