Претражи овај блог

субота, 4. март 2017.

JABUKE U KARAMELU

JABUKE U KARAMELU








POTREBNO JE;


ZA TESTO;
300g BRASNA
150g SECERA
150g MARGARINA
1 JAJE
RENDANA KORA JEDNOG LIMUNA
1 KASICICA PRASAKA ZA PECIVO
PRSTOHVAT SOLI

ZA KARAMEL:
400g SECERA
7-8 SREDNJIH JABUKA
3 JAJETA
3 KASIKE SECERA
3 KASIKE BRASNA
1 KASICICA CIMETA

ZA DEKORACIJU:
100ml SLATKE PAVLAKE
50ml TOPINGA OD KARAMELA


PRIPREMANJE TESTA:
U vecoj ciniji pomesati prosejano brasno i prasak za pecivo,napraviti udubljenje u sredini,
dodati secer.so, rendanu koru od limuna, umuceno jaje i omeksali margarin.
Zamesiti testo, da se svi sastojci dobro sjedine.Napraviti loptu od testa,
umotati u prozirnu foliju, stavitiu frizideru da se hladi najmanje 2h.

Pripremanje karamela, u vecem sudu na tihoj vatri otopiti secer,karamelizovati
ga dok ne postane tecni karamel(paziti da ne izgori).
Za to vreme jabuke oljustiti, svaku jabuku iseci na osam kriski.
U  kalupu precnika 28X32 cm. sipati tecni karamel secer,kriske jabuke
 poredjati na tecnom seceru.







Jabuke po vrhu posipati cimetom



Penasto umutiti jaja sa secerom,dodati brasno, kasikom lagano promesati
da se izjednaci masa,pa je sipati preko jabuka.





Testo izvaditi iz frizidera,na masnom papiru rastanjiti testo oklagijom.
(testo je prhko polako ga prebaciti)




Zatim rastanjeno testo staviti preko jabuka, krajeve uvuci unutar kalupa.
 Viljuskom testo malo izbockati.


Zagrejati rernu na 200c, peci kolac oko30 minuta.
Izvaditi iz rerne kolac, i ostaviti da se potpuno ohladi.




Hladan kolac okrenuti, i vratiti u kalupu(kora dole, karamel i jabuke gore).
Umutiti slatku pavlaku i dekorisati kolac.
Po vrhu kolac preliti tecnim topingom od karamele.
PRIJATNO!
























среда, 1. март 2017.

PITA NA REDOVE

 PITA NA REDOVE






Pite nikad dosta,obozavam meke, hrskave, slane i slatke.
Kad imam vremena, volim da od testa umesim domacu pitu na razne nacine.
Tako se ovaj put nasla mekana pita sa sirom na redove.Setila sam se pite one stare rednice,
razlivuse ili potpecenke ,sto se lije i pece svaki red posebno, kao sto je testo za palacinke.
 Tako sam ja htela nesto slicno ,a ukusno.Uspela sam,  malo volje i maste, ispalo
je super da ne mogu opisati.Pita je veoma ukusna , i mirisljava.Lako se priprema,
i brzo se dodje do zeljenog rezultata kao sto je i mene ucinila srecnom sto sam je spremila.
Za dorucak ili veceru sluziti sa kiselim mlekom, jogurtom.
PRIJATNO!

POTREBNO JE:
5 SOLJA MEKOG BRASNA
2 SOLJA MLEKA
1 SOLJA VODE
1 SOLJA ULJA
1 KASIKA SOLI
1 KASIKA SECERA
1/2 KOCKE SVEZEG KVASCA
FIL:
300g IZMRVLJENOG SIRA

ZA PREMAZIVANJE:
150g OMEKSALOG MARGARINA
3 KASIKE SVINJSKE MASTI



PRIPREMA:

U manjoj posudi pomesati toplo mleko i vodu,  pa izmrviti svezi kvasac sa kasikom
secera i malo brasna.
Promesati da se rastopi kvasac i ostaviti da nadodje.
Sud za mesenje dodati prosejano brasno,u sredini napraviti malo udubljenje, dodati so,
 ulje i nadosli kvasac i zamesiti testo (testo je mekano,ako se malo lepi dodati po potrebi brasno).
Ostaviti testo na toplom oko30 minuta da naraste.
Nadoslo testo istresti na radnoj povrsini posutu brasnom, premesiti ga i odvojiti 5 loptica.
Loptice testa ostaviti desetak minuta da malo odmore.
Tepsiju precnika 32 cm. pripremiti, premazati je svinjskom mascu.
Svaku lopticu rastanjiti oklagijom koliki je precnik tepsije.Sloziti rastanjenu koru u  tepsiju, narendati margarin i izmrvljeni sira.Uposudu otopiti svinjsku mast i poprskati preko sira.Tako uraditi sa ostalim koricama,razvuci testo , premazati margarinom, sirom i svinjskom mascu.
Na kraju sloziti i  petu koricu, nozem iseci naslagane kore na jednake kvadrate.
Zatim pitu na kraju poprskati svinjskom mascu.Pitu pokriti krpom, ostaviti na toplom da naraste.
Zagrejati rernu na 200c, peci pitu oko 30 minuta dok ne porumeni.

NAPOMENA!
Merica je solja od kafe.Kolicinu brasna moze se povecati, kao i ostali satojci,
tako ce se povecati redosled kora (umesto5 redova bice 10 redova).









уторак, 28. фебруар 2017.

VOCNI RAZNJICI SA PRELIVOM OD COKOLADE

VOCNI RAZNJICI 

                            SA PRELIVOM OD COKOLADE






POTREBNO JE:
2 BANANE
2 KIVIJA
1 NARANDZA
100g MLECNE COKOLADE
20g MASLACA
1 KASIKA AMARETA LIKERA
100g SLATKE PAVLAKE
100g MLEVENOG LESNIKA
50ml TOPINGA OD COKOLADE
2 DRVENA RAZNJICA

PRIPREMA:


Na pari otopiti cokoladu sa maslacem.Otopljenjoj cokoladi dodati Amareto liker i sve sjediniti
u kompaktnu masu.Iseci bananu i kivija na zeljene komade i utopiti ih u cokoladu pa staviti
 ih na zicanu mrezu da se ocede od viska cokolade.Zatim ih posuti mlevenim
 lesnikom(ostaviti kasiku lesnika za kasnije )i ostaviti u frizider 10 minuta da se cokolada stegne.
Stegnute komade banane i kivija redjati na raznjice.
Umutiti slatku pavlaku i dekorisati vocne raznjice, preliti ih topingom od cokolade i posuti ih
mlevenim lesnikom.
Pre sluzenja vocne raznjice drzati u frizideru kako bi bili hladni i svezi.
 Vocne raznjice sluziti  sa vocnim kupom od narandze i kivija sa prelivom od cokolade.









понедељак, 27. фебруар 2017.

RADOSNA TORTA


                                                       

RADOSNA TORTA




POTREBNO JE:

ZA BELU KORU:
4 BELANACA
4 KASIKE SECERA
4 KASIKE OSTROG BRASNA
2 KASIKE GUSTINA
3 KASIKE MLAKE VODE

ZA CRNU KORU:
4 BELANACA
4 KASIKE SECERA
1 KESICA PUDINGA OD COKOLADE
2 KASIKE GUSTINA
3 KASIKE MLAKE VODE



 ZA FIL:
8 ZUMANACA
15 KASIKE SECERA
800ml MLEKA
250 g MARGARINA
200g SECERA U PRAHU
3 KESICE VANILINOG SECERA

VOCNI ZELE
200g VISANJA
100ml SOKA OD VISANJA
200g SECERA
1 KESICA ZELATINA

MLECNI PRELIV:
200ml TOPLOG MLEKA
2 KASIKE RUMA

ZA DEKORACIJU
200ml SLATKE PAVLAKE
50g COKOLADE ZA KUVANJE


PRIPREMANJE KORA:
U odgovarajucoj posudi, razdvojiti zumanca i belanca.Cvrsto ulupati 4 belanceta,
 u cvrst sneg sa prstohvatom soli, uz postepeno dodavanje secera.
 Masu od belanaca miksati mikserom sve dok se secer ne otopi.
U sneg od belanca dodati prosejano brasno,  umesano  sa gustinom.
U smesi dodati 3 kasike mlake vode, drvenom varjacom lagano promesati i izjednaciti masu.
Okrugli kalup za tortu, obloziti masnim papirom, sipati umucenu masu,
 peci u zagrejanoj rerni na 180c oko15-20minuta.
Na isti nacin umutiti sastojke za crnu koru, kao sa belom korom.





















PRIPREMANJE FILA OD ZUMANACA:
U sudu sa zumancima, dodati secer sa vanilinim secerom i mutiti mikserom dok zumanca  ne pobele.
Mleko staviti da uzavri, pa u njemu dodati umucenu masu od zumanaca.
Kuvati na laganoj vatri, sve dok se masa ne ukuva i ne postane gusta.
Skloniti  je sa vatre da se ohladi, pokriti je prozirnom folijom, kako se ne bi stvorila korica.
Margarin umutiti sa secerom u prahu, i umesati ga u hladnu masu od zumanaca.











Fil od zumanaca ostaviti sa strane, za to vreme napraviti vocni zele.Na vatri staviti manji sud sa visnjama,sokom i secerom, pustiti da da provru (kuvati oko 10min.)
U drugoj serpici zelatin potopiti sa 5 kasika hladne vode, da nabubri(oko 10 min.).
Nabubreli zelatin staviti na laganoj vatri, da se istopi,(ne sme da provri).
Otopljeni zelatin skloniti sa vatre i umesati ga u provrele visnje.
Ostaviti vocni zele da se malo prohladi.
Zatim pripremiti mlecni preliv,mleko pustiti da provri dodati mu kasiku ruma,skloniti sa vatre.
FINALNI POSTUPAK:
Koru belu i crnu,iseci odgovarajucim cinijama na krugove(potrebno je 4 cinija,
od najmanje cinije,do vece cinije.
Ciniju poklopiti,zavrteti jednom u krug, i tako iseci krugove sirine obruca oko1,5cm.
.










Zatim isecene krugove  kora,  izmeniti na korama(crni krug umesto belog,
 beli krug umesto crnog), i tako ostale delove kora zameniti.
Kao sto je na slici prikazano.



Koru jednu vratiti po redosledu u kalupu za tortu sa obrucem.
Natopiti koru, toplim mlecnim prelivom.


















Fil od zumanaca,  podeliti jednako u dve iste cinije.



















Koru ravnomerno premazati jednim delom fila, zatim staviti preko fila drugu koru,
natopiti jemlecnim filom, opet drugu koru ravnomerno premazati filom.





















Zatim na kraju, tortu premazati (odozgo) toplim vocnim  zeleom.





Tortu ostaviti u frizideru  preko noci,  kako bi se ohladila i stegla.Tortu izvaditi
 iz frizidera,skinuti obruc  izvaditi tortu.Tortu staviti na tacnu, umutiti slatku pavlaku
 i dekorisati tortu.
Cokoladu za kuvanje otopiti i preliti  tortu, sa strane ivice.
NAPOMENA:
Torta je socna i laganog ukusa.Jednostavna za izradu,samo pratiti tekst i slike,
 i bice veoma lako napraviti je.
Vocni zele se moze praviti sa malinama,kupinama, jagodama,itd.
PRIJATNO!