Претражи овај блог

петак, 18. август 2017.

BELA PILECA CORBICA


 

BELA PILECA CORBICA






POTRBNO JE:
300g PILECEG BELOG MESA -bez kostiju
 1-5 VODE
1 GALVICA CRNOG LUKA
1 SARGAREPA
50 g CELERA
1 KASIKA BRASNA
3 KASIKE ULJA
1 ZUMANCE
3 KASIKE KISELE PAVLAKE
1 KASIKA BILJNOG ZACINA
SO PO UKUSU
BIBERA PO UKUSU
2 KASIKE SOKA OD LIMUNA-SVEZE
3 GRANCICE PERSUN LIST-svezeg

PRIPREMA:

Glavicu crnog luka iseci na sitnije kockice i dinstati na vrelom ulju.

Sargarepu oguliti i iseci na tanke krugove, dodati je u luk i zajedno dinstati dok ne
omeksaju luk i sargarepa.

Pilece belo meso nozem iseckati na sitnije komadice, i spojiti sa dinstanim povrcem.

Sve zajedno jos malo dinstati dok piletina ne pobeli i  ne ispusti visak vode.
Zatim posuti punu kasiku brasna, izmesati i naliti toplom vodom.

Corbicu poklopiti i kuvati na umerenoj temperaturi oko 40 minuta.
Na kraju dodati zacine i persunov list.

Kada je corbica provrela sa zacinima, skloniti je sa vatre i dodati zumance i kiselu pavlaku.

Umutiti zumance i kiselu pavlaku, sipati malo corbe, razmutiti i preliti je u corbicu.
Zatim dodati limunov sok  izmesati corbicu.

Sluziti se toplom corbicom . Pileca bela corbica je prava vitaminska bomba
 koja krepi i oporavlja organizam.
PRIJATNO!












четвртак, 17. август 2017.

BRZI USTIPCI OD TIKVICA

                              BRZI USTIPCI OD TIKVICA






POTREBNO JE:

2 TIKVICE
2 JAJA
250 g BRASNA
100g  TVRDOG SIRA
100g JOGURTA
1 KASICICA SO
2 GRANCICE SVEZEG PERSUNA
1/2 KASICICE BILJNOG ZACINA
MALO BIBERA
1 KESICA PRASKA ZA PECIVO
ULJE PO POTREBI

PRIPREMA:

Tikvice, oguliti, izrendati i posoliti.Ostaviti  ih da malo odstoje
 da bi pustile vodu.

Zatim rukama tikvice dobro ocediti  od visak vode .

Dodati ostale sastojke, jaja, rendani sir, jogurt,  brasno pomesano sa praskoim za
 pecivo, persun sitno iseckan, posoliti , malo pobiberiti.

Sve sastojke dobro izmesati, vaditi kasikom i prziti u tiganju na vrelom ulju sve dok
ustipci ne porumene sa obe strane.

Gotove ustipke vaditi i stavljati na kuhinjskom papirnom ubrusu da se ocedi visak ulja.

Ustipke sluziti vruce sa sirom, kajmakom ili uz kiselo mleko.Jednostavni su za pripremu
a veoma ukusni








среда, 16. август 2017.

POSNA KAPRI TORTA SA MALINOM


POSNA KAPRI TORTA SA MALINOM





POTREBNO JE:

800 gr POSNOG KEKSA

1/5 l SOKA OD NARANDZE
6 PUDINGA OD VANILE
6 KASIKA SECERA
250g MARGARINA
100 SECERA U PRAHU
300g COKOLADE ZA KUVANJE
4 KASIKE ULJA
500 MALINE
250g SECERA
200g POSNI SLAG

PRIPREMA:

Fil od soka i pudinga:
U posudu staviti litar soka od narandze, 6 kasika secera da prokljuca.
 Puding 4 kesice od vanile razmutiti u 100ml soka pa dodati u provrelom soku.

 Mesati kasikom i kuvati sve dok masa ne postane gusta.Fil ostaviti da se potpuno
ohladi.

Margarin i secer u prahu  umutiti mikserom i sjediniti sa hladnim pudingom od vanile.
Masu dobro izmesati i izjednaciti.

Fil od malina:

U sud sa 500g malina dodati 250g secera pa preliti  sa 300ml vode, staviti da
se kuva oko 15 minuta.

Zatim maline ispasirati u blenderu ili ih izgnjeciti.U 150ml hladne vode izmesati
2 pudinga od vanile i sjediniti sa pasiranim malinama.

Vratiti na vatru maline i puding, ukuvati masu dok se ne zgusne.
Fil od malina ostaviti da se ohladi.

Cokoladni fil
300 g cokolade za kuvanje otopiti sa 4 kasika ulja.

Finalni deo:

Na tacnu odgovarajucu sloziti keks koji je predhodno bio potopljen u malo
od narandze ( keks poredjati 4 reda po 7 keksa)
Keks premazati otopljenom cokoladom, ostaviti malo u frizideru da se cokolada stegne.
Preko cokolade trecinu fila  od narandze, zatim trecinu fila od maline.
Opet red keksa poredjati natopljen u sok i ponoviti filovanje, cokoladom premazati malo
 ohladiti, zatim fil od narandze, fil od maline.Tako uraditi i treci put, zavrsiti tortu keksom.
Umutiti posan slag i isfilovati celu tortu, po zelji tortu ukrasiti vocem

NAPOMENA:
Posna Kapri Torta je velika,  prava je za post i posnu slavu.
Moze da se sastojci podele i praviti manju tortu.
Tortu praviti danas za sutra, drzati je u frizideru da bi ona odstajala duze kako bi
keks omekasao a filovi se stegli.Hladnu tortu seci na parcad i sluziti se!
Prijatno!


























субота, 12. август 2017.

AMERIČKE PALAČINKE


                    











POTREBNO JE:

  • 2 JAJA
  • 250g MEKOG BRAŠNA
  • 150 ml JOGURTA
  • 250ml MLEKA
  • 2 KASIČICE ŠEĆERA
  • 1 KAŠICICA SOLI
  • 1 NAPRSTAK SODA BIKARBONA
  • 2 KAŠIKE OTOPLJENOG MARGARINA ILI MASLACA

VOCNI PELIV:

  • 100g MALINE
  • 100g VODE
  • 3 KAŠIKE ŠEĆERA
  • 1 KAŠIČICA GUSTIN

ČOKOLADNI PRELIV:

  • 50ml TOPINGA OD ČOKOLADE
  • SLADOLED PO ZELJI

PRIPREMA;

Vocni preliv

  • Maline preliti vodom, dodati šećer,  staviti na vatru da provri.
  • Kuvati 10-tak minuta,  dodati gustin razmucen u malo vode.


  • Preliv kuvati još koji minuta da se masa zgusne.

Testo za palačinke

  •  Umutiti mikserom jaja i mleko.Dodati otopljen margarin, prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo sodu bikarbonu, šecer i so.


  • Mikserom sve  sjediniti.
  • Manjom kutlačom stavljati smesu na zagrejani tiganj, prečnika oko12cm.


  • Palačinke okretati špatulom sa jednu na drugu stranu, manje prziti drugu stranu od prve strane palacinke.
  • Palačinku vremenski  peći oko1minut.


  • Palačinke slagati: palačinka , voćni preliv od malina, palačinka pa preliv od čokolade , sluziti toplo odmah uz dodatak kugle sladoleda.


Savet!
Smesa za palacinke je gusća, palacinke se prave manje i deblje.Ulje dodati na pocetku
oko 1 kašike pre nego sto se stavi prva palacinka da se peče.Ako se palacinke peku u
teflonski tiganj nije potrebno podmazivati jer se one peku na suvo.Tiganj ako je veći mogu
 se peci po dve do tri palačinke od jednom.
Palačinke sluziti tople sa umućenom slatkom  pavlakom ili šlag, obavezno uz vocni preliv od raznog voca po zelji.Jer su tada palačinke prave..
PRIJATNO!
















петак, 4. август 2017.

SALATA OD PECENIH PAPRIKA I PARADJZA

                        SALATA OD PECENIH PAPRIKA





POTREBNO JE:

1/2 CRVENE PAPRIKE
1/2 kg PARADAJZA
2 LJUTE PAPRICICE
1 SAKA SVEZEG PERSUNA
2 CENA BELOG LUKA
1 PRAZI LUK
ULJE PO POTREBI
SIRCE JABUKOVO -PO POTREBI
SO POPOTREBI


PRIPREMA:

Crvene paprike ispeci na sporetu , (moze  u rerni)
Pecene paprike uviti u krupu i ostaviti da se ohlade.

Hladne paprike oguliti i izvaditi semenke.
paprike iseci na trake.

U ciniju staviti secenu papriku, seckani paradajz, zatim dodati sitno
 seckani beo luka, prazi luka i persuna

Salatu preliti uljem, sircetom, posoliti po svom ukusu
Salatu promesati i sjediniti sastojke pa posluziti.


NAPOMENA!
Kolicinu paprike i ostalih sastojaka mozete povecati prema svom
ukusu i koliko imate apetit.
Sama priprema ove salate je brza i veoma laka.








четвртак, 3. август 2017.

KROMPIR PAPRIKAS SA PILETINOM

KROMPIR PAPRIKAS

                                       SA PILETINOM




POTREBNO JE:

400 g  PILECEG MESA SA KOSTIMA(po svom izboru)
1 GLAVICA CRNOG LUKA
1 SARGAREPA
2 PAPRIKE
1 PARADAJZ
4 SREDNJA KROMPIRA
1 KASICICA SUVOG BILJNOG ZACINA
1 KASICICA CRVENE MLEVENE PAPRIKE
BIBER PO UKUSU
2 LOVOROVA LISTA
50ml ULJA

PRIPREMA
Posudu sa uljem zagrejati na vatri.Na zagrejanom ulju proprziti komade piletine.
Varjacom pilece meso okreteti sa jedne i sa druge strane, da blago porumeni.

Za to vreme povrce oprati.Sitno naseckati, luka, sargarepu, paradajz, papriku,  krompir
iseci na kocke. Dodati povrce prodinstanoj piletini.

Sve zajedno dinstati, meso i povrce, zatim dodati krompir.Povrce povremeno promesati,
i dinstati  sve skupa jos 10 minuta.

Zatim posoliti , dodati suvi biljni zacin, bibera, lovorov slist i  slatku mlevenu papriku, izmesati
varjacom i naliti vodom da ogrezne.

Krompir paprikas kuvati 30 minuta na srednjij temperaturi.
Gotov krompir paprikas skloniti sa vatre.

Sluziti krompir paprikas topao sa prepecenim hlebom uz sezonsku
salatu po svom izboru .

PRIJATNO!









недеља, 30. јул 2017.

LETNJA KREM CORBICA OD POVRCA

LETNJA KREM CORBICA

                                        OD POVRCA




POTREBNO JE:

2 SREDNJE TIKVICE
2 KROMPIRA
100g CELERA
1 SARGAREPA
1 CRNI LUK
2 CENA BELOG LUKA
1 CASA KISELA PAVLAKA
50 ml MASLINOVOG ULJA
SO PO UKUSU
SUVI BILJNI ZACIN PO UKUSU
BIBERA PO UKUSU
1/2 VEZE SVEZEG PERSUNA
1l VODE

PRIPREMA:

Povrce oprati ,  tikvice, krompir, i sargarepu . Sve oguliti i naseckati na
komade.


Na laganoj vati na maslinovom ulju, proprziti iseckani crni luk.
Kada je luk omeksao i postao staklast, dodati pripremljeno povrce.

Tikvice, krompir, celer, sargarepu, persun i 2 cena belog luka, izmesati  i dinsatati
sve zajedno jos 10 min. da luka i persun  puste svoj miris.

Dinsatno povrce posoliti i zaciniti po ukusu, naliti litar vode i ostaviti da se 
kuva jos 30 minuta

Zatim pred kraj kuvanja u corbicu dodati casu kisele pavlake, promesati
 corbu i nastaviti sa kuvanjem.

Corbicu skloniti sa vatre i usitniti  stapnim mikserom.

Krem corbu na kraju zaciniti i ukrasiti seckanim persunom.

Sluziti se toplom corbom uz integralni prepecen hleb.

PRIJATNO!