Претражи овај блог

четвртак, 17. август 2023.

BARON TORTA













Torta je famoznog ukusa ....ne možeš ostati ravnodušan.....


POTREBNI SASTOJCI: 
                                                       
Originalni recept

 Za jednu koru -4x
6 belanca
prstohvat soli
12 kašika šećera
2 kašike kakaa
2 kašike prezli

Čokoladni fil:
24 žumanaca
20 kašika šećera
100g kakaa
2 kesice pudinga od čokolade
1l mleka
400g čokolade za kuvanje
375g margarina

Fil od malina:

800g maline
600ml vode
15 kašike šećera
2 kesice želatina- od po 10g
2 kesice pudinga od malina

Čokoladna glazura:

200g čokolade
6 kašike uja



Priprema:
Kako bi vam bilo lakše da pripremite kore za tortu prvo uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni .
Pleh od šporeta obložite masnim papirom za pečenje.
Belancima dodajte prstohvat soli, umutite ih mikserom, zatim postepeno dodajte šećer kašiku po kašiku i umutite ih u čvrst sneg.
Umućenom snegu od belnaca dodajte kakao, prezle, špatulom izmešajte da se masa lepo sjedini.
Pripremljenu masu ravnomerno rasporedite na pripremljeni pleh.
Kore pecite na 200c stepeni oko 15-20minuta.
Postupak je isti za ostale kore--ispecite ukupno četiri kore.

Fil čokoladni:
Umutite 24 žumanca sa 20 kašika šećera, dodajte 100g kakaa, 2 kesice pudinga od čokolade, malo mleka , špatulom promešajte i izjednačite masu.

Preostalo mleko stavite u šerpu na šporet da provri.

U provrelo mleko sipajte umućenu masu od žumanaca, kuvajte i neprekidno mešajte varjačom dok se ne zgusne.
Zatim izlomite čokoladu na komadiće, dodajte u vrelu masu, mešajte varjačom sve dok se čokolada ne otopi i sjedini sa masom.

Fil sklonite sa vatre da se ohladi, pokrijte fil providnom folijom  da se ne stvori korica.
U ohladjeni fil dodajte omekšali margarin ili maslac, umutite mikserom i sjediniti masu.

Fil od maline:

 Posudu sa 800g maline i 200g šećera i 200ml vode stavite na šporetu na vatri da proključaju.
U malu posudu sipati 200ml vode i  2 kesice želatina.Ostavite da nabubri.

Puding od malina rastvorite u preostalih 200ml vode, Nabubreli želatin dodajte u vrele maline, mešajte varjačom.Kada seželatin otopi dodajte razmućeni puding od maline sa vodom.

Kuvajte i mešajte varjačom nekoliko minuta da se fil  zgusne.
Fil od maline ostavite da se ohladi, ali ne potpuno hladan. Fil bi trebao biti mlak kada se premazuje na torti.

Finalni postupak:
Čokoladni fil podelite u činije na tri jednaka dela
Fil od maline podelite u činije na tri jednaka dela
Koru složite na tacnu, premažite jednim delom fila od čokolade, preko premažite fil od maline, zatim opet kora-fil od čokolade-fil od maline-
kora-fil od čokolade-fil od maline
Na kraju složite četvrtu koru , malo fila čokoladnog ostavite i premažite celu tortu.

Glazura od čokolade:
Za glazuru od čokolade na pari istopite 200g čokolade sa 6 kašika ulja.
Promešajte i sjedinite u finu glatku masu .
Glazuru prelijte preko cele torte.
Tortu ostavite  na hladnom da se ohladi i stegne.

Savet:
Ako vam se čini-- daje torta velika po veličini sastojaka ,tortu  možete praviti od polovine sastojaka.
 Ja sam takodje sastojke za tortu podelila, pravila sam 2 kore od po 6 belanaca.
Kore sam pekla u dva četvrtasta pleha od šporeta.
Kore sam isekla na pola - uzduž i dobila 4 koreice za tortu.
Ali verujte mi na reč torta je tako dobra kremasta , sa puno čokoladnog krema i maline..Oduševiće vas njen famozni ukus, jer nestane brzo sa tanjira i traži se jedno parče više.
Predlažem za razna slavlja i rodjendane tortu pravite po origonalnoj veličini..
 Najbolje je da tortu napravite dan ranije, da se ostavi preko noći u frižideru da se sjedine ukuse.
Prijatno!





 








недеља, 9. јул 2023.

ŠVARCVALD KOCKE SA VIŠNJAMA














Švarcvald kocke sa višnjama...
Prava fantazija od kolača...
. fini, slatki,profiran ukus, višanja i čokolade...


...


Potrebno je:

  • 180g margarina
  • 180g šećera
  • 4 jaja
  • 2 kašike nes kafe
  • 50g kakaa
  • 100g brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 100g višanja

Voćni žele od višanja
  • 300g višanja
  • 200g šećera
  • 150ml voda ili sok od višanja
  • 4 kašike gustina

Čokoladna glazura:
  • 150g čokolade za kuvanje
  • 2 kašike ulja
  • 3 kašike mleka
  • 2 kašike šećera:

Za dekoraciju:
  • 200g šlag
  • 200g gazirane vode
 Priprema:
  1. U posudi mikserom umutite penasto omekšali margarin sa šećerom, zatim dodajte jaja  (jedno po jedno jaje).
  2. Zatim dodajte 2 kašike nes kafe, prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakao, lagano izmešajte kašikom i sjedinite u finu glatku smesu.
  3. Umućenu smesu i:ipajte u kalup obložen pek papirom, prečnika 30x20cm, po smesi poređajte očošćene višnje.
  4. Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 180stepeni oko20-30 minuta.
  5. Proverite drvenom čačkalicom da li je patišpanj pečen.
Voćni žele od višanja:
  • U posudi stavite višnje, šećer i polovinu soka od višanja ili vodu da proključa, u drugoj činiji razmutite gustin sa malo soka ili vode, te dodajte mešavinu od gustina u provrele višnje.Neprestano mešajte varjačom sve dok se ne zgusne žele od višanja.
  • Žele od višanja malo prohladite a zatim toplo sipajte preko čokoladnog patišpanja.
Čokoladna glazura:
  • Na laganoj vatri otopite čokoladu, mleko, šećer i ulje, a zatim prelijte toplu čokoladnu glazuru preko žele od višanja.
  • Kolač ostavite na hladnom ili u frižideru,najbolje preko noći da odstoji.
Dekoracija:
  • Mikserom umutite penasto šlag sa gazirnom vodom, umućenim šlagom dekorišite kolač .
  • Kolač secite na kocke, ukrasite svaku kocku sa po jednom višnjom. 























петак, 7. јул 2023.

DŽEM OD KAJSIJA







Domaći džem od kajsija ..najlepši i najukusniji...

Ništa lakše nego skuvati domaći džem od kajsija..bez konzervansa i adetiva..prirodno kao što su nekada kuvale naše mame i bake..
Potrebno je samo imati voće kao što su kajsije,šećer.. i imaćete divan džem sa lepom bojom na prirodan način...
Napomena:
Džem od kajsija uvek pravite u manjoj količini,plodovi kajsija da su zreli i neoštećeni.. tako će džem biti ukusan i zadržati lepu, svetlu boju...
Ako su kajsije slatke stavite oko400g šećera na 500g voća, a ako je kajsija kisekastija stavite po 500g na pola kilograma kajsija.
Meni su ove godine kajsije bile slatke, džem kuvam na ovaj način i uvek zadrži lepu boju i ukus..fantastičan..
POTREBNO JE:
  • 2,5kg kajsija
  • 1,5 kg šećera


PRIPREMA:
  • Kajsije operite, izvadite koštice, iseckajte na sitnije komadiće i stavite u šerpi.
  • Pospite šećerom  redom preko sloja kajsija, na kraju odozgo završite šećerom.
  • Šerpu sa kajsijama ostavite preko noći da odstoji kako bi kajsije pustile svoj sok.
  • Sutradan kuvajte džem od kajsija na najačoj temperaturi  uz povremeno mešanje varjačom, sačekajte da masa provri, kada provri smanjite jačinu temperature i kuvajte 45 minuta sve dok se masa od kjasija ne ukuva i smanji na pola šerpe. onda smanjite vatru na ringli.
Oprez:
Prilikom kuvanja džema od kajsija hoće da prska vrela masa iz šerpe, tada ne prekidati temperaturu nego nastaviti sa kuvanjem uz pažljivo mešanje.
  • Proveriti jednostavno da li je džem gotov.
  •  Na tacnu sipajte malom kašičicom džema i sačekajte da se skroz ohladi a zatim pređite prstom kroz džem ako ostavi trag  čist je ,  masa se ne vraća džem  je gotov, ako ne nastavite sa kuvanjem.
Napomena  .
Pre sipanja džema tegle zagrejate u rerni na 100 stepeni.

  • Gotov džem sklonite sa vatre, sipajte u zagrejane sterilisane tegle ,zatim zatvorite hermetički poklopcem.
  • Tegle napunjene džemom stavite u kutiji jedne do druge i pokrijene ćebetom, ostavite da se skroz  ohlade.
  • Sutradan džem ostavite da stoje na hladnom mestu ili  na polici špajza da dočeka zimu.
  •  Odličan je džem za kolače, štrudle, rolate i razne slatke đakonije.
Prijatno!









 

понедељак, 3. јул 2023.

KAŠASTI SOK OD KAJSIJA



Najlepše osveženje uz domaći kašasti sok od kajsija..
Sok bez konzervansa..zdrav i veoma ukusan..

POTREBNO JE:
  • 3 kg kajsija
  • 300g šećera
  • 1/5l vode

Priprema:
  1. Flaše oprati i sterilisati.
  2. Kajsije operite i očistite od koštica.
  3. Izblendirajte kajsije uz postepeno dodavanje vode.
  4. Stavite u šerpi sok, šećer i ostatak vode, kuvajte dok proključa,  zatim kuvajte još 10 minuta. 
  5. Gotov sok procedite kroz cediljku ili preko gazu ako želite pulpu od voća kao ja u ovom slučaju, sok sam procedila kroz đevđir koji je imao sitnije rupice i tako dobila kašasti sok sa pulpom.
Savet:
Količinu vode i šećera za gustinu soka korigujte  sami po svojoj želji.
  • Kašasti sok sipajte u čiste flaše i pasterizujte ako želite da sok sačuvate na duže vreme .
  • Ako sok želite odmah konzumirati u tom slučaju držite ga u frižideru do posluženja, kašasti sok  biće odličan napitak i osveženje za ove vrele dane.
  • Ja sam od 3 kilograma kajsija dobila  4l soka











 Vv

субота, 10. јун 2023.

LAGANA KREMPITA SA JAGODAMA

    



I









    Tako nastaje kreativnost i maštovitost kada imaš svoj vrt, svoje voće koje poželiš!

Konačno su došli lepi dani bez  kiše.Sunce i veseli cvrkut ptica stvara želje i nove ideje za nove poslastice i novog posta..
Jagoda rodila u bašti, sada je njihovo vreme .Setih se krempite iz moje stare sveske sa receptima,
htela sam da je malo izmenim. 
Za pripremu ove voćne kremaste delicije ne treba vam puno vremena, znam samo da se svaki trud  na kraju isplati jer uživate u pravom osvežavajućem ukusu. Napravila sam male izmene, u fil  umešala kiselu pavlaku i dodala voće fine slatke jagode iz moje bašte..
Da kažem da je kolač veoma izdašan i dekorativnog izgleda, pravi kolač za sve prilike.
PRIJATNO!



 POTREBNO JE:

ZA PATIŠPANJ:


  • 4 jaja
  • 4 kašika šećra
  • 4 kašika brašna
  • 4kašika ulja
  • 1 kesica prašak za pecivo
  •  prstohvat soli


PRELIV ZA PATIŠPANJ:

  • 200ml hladnog mleka
  • 3 kašike šećera
FIL:

  • 1L mleka
  • 3 pudinga od vanile
  • 12 kašika šećera
  • 180g kisele pavlake

JOŠ:

  • 200g šlag kreme
  • 200ml gagzirane vode
  • 300 g jagoda


PRIPREMA:

Odvojite posebno žumanca od belanaca.
Belanca umutite sa prstohvatom soli u čvrst sneg.

Zatim dodajte postepeno žumanac po žumanac i šećer, mutite mikserom  dok se šećer ne otopi.

Umućenoj masi dodajte  prosejano brašno pomešano sa kesicom prška za pecivo i ulje.
Pravougaoni kalup veličine 32x40 cm. obložite pek papirom, pa isipajte masu za patišpanj.

Pecite koru u predhono zagrejanoj rerni na 180c oko20 minuta.Čačkalicom proverite
da li je kora pečena.

Patišpanj izvadite iz šporeta i odmah vruć prelijte sa hladnim mlekom koje je pomešano sa šecerom.
Voće, jagode operite, skinute peteljke i iseci na polutke.
(maline, kupine, borovnice stavite cele ne secite)
  Polutke jagoda okrenute ka kori poredjate redom na patišpanj.

FIL:

800 ml mleka i šećer stavite da provri, zatim zmešajte 3 pudinga od vanile.

  U provrelo mleko isipajte razmućen puding od vanile, neprestano mešajte masu sve dok se ne ukuva i zgusne.

Gotov puding od vanile sklonite sa vatre i odmah umešajte kiselu pavlaku
(Mala čaša kisele pavlake).
Mikserom ujednačite fil.

Pripremljeni fil ravnomerno raspordite preko jagoda.

Kolač ostavite u frižideru da se ohladi i stegne.

Umutite šlag sa gaziranom vodom.

Kolač premažite umućenim šlagom i ukrasite  sa po nekom jagodom.

U fil za  krempitu se možete dodati bilo koje bobičasto voće, maline,kupine, borovnice i td.
Krempita se može napraviti i bez  voća.
PRIJATNO!