Претражи овај блог

четвртак, 8. децембар 2016.

PLETENICA PITA

PLETENICA PITA


POTREBNO JE:
1 kg MEKOG BRASNA
 400ml TOPLE VODE
 200 ml JOGURTA
 1 KOCKA SVEZEG KVASCA
 1 KASIKA SECERA
 1 KASIKA SOLI

FIL ZA KORE:
 250g SITNOG SIRA
 250g SVEZEG SPANAC

Fil od sira:
 250 g SIRA
 100g KISELE PAVLAKE
 3 JAJA

 250 g MARGARINA
  2 ZUMANCETA(za premazivanje)
 MALO SUSAMA ZA POSIPANJE
 50 ml ULJA
  Zamesiti testo:
 U 400ml tople vode razmutiti kvasac,da se sav istopi,u vanglicu  sipati brasno i dodati ulje50ml, 200ml jogurta.kasiku soli,kasiku secera.
 Rastopljenim kvascem u toploj vodi zamesiti testo.
 Testo zameseno pokriti krpom i ostaviti na toplom da narasta.
Nadoslo testo sipati na pobrasnjanoj radnoj povrsini,razmesiti ga i formirati jufke,(meni je ispalo tri vece jufke,mogu i cetiri).
 Jufke ostaviti  malo da narastu,dok narasta testo pripremiti fil.
 Spanac oprati iseci ga na tanke rezance,i obariti ga u klucaloj vodi oko 5minuta.
 Obareni spanac ocediti od vode i umesati ga sa sirom.Izmesati kasikom i sjediniti spanac i sira.




Nadoslu jufku posipati brasnom i rastanjiti je oklagijom.
Na rastanjenom testu narendati margarin,(ponoviti postupak sa ostalim korama).
Rastanjene jufke sa margarinom ,presaviti u obliku pisma i ostaviti da odstoje oko10minuta.

Svaku koru(pismo)rastanjiti oklagijom,naneti fil sa sirom i spanacem.Koru sa filom uviti u rolat.


Rolar sa spanacem i sirom preseci po sredini da se dobiju dve jednake trake.
 Zatim  trake sa filom uplesti u kiku preplitanjem(prebacajuci)sa jedne strane na drugu stranu(sa leva pa u desnu stranu).Ispletenu kiku od testa iseci na jednaku parcad iste duzine.












Sledecu koru premazati filom od sira:
 Umutiti jaja viljuskom,dodati mrvljeni sir i kiselu pavlaku,sjediniti u kompaktnu masu.
 Oklagijom raszvuci koru,preko kore narendati margarin. Premazati je filom od sira,uviti u rolat i preseci je po sredini(uz duz).

Trake sa sirom uplesti preplitanjem sa jedne strane na drugu stranu(uraditi kao sa predhodnom korom).
 Cetvrtasti pleh(veci od sporeta)premazati uljem,pa poredjati pletenice sa spanacem i  sirom.
 Umutiti zumanca,dodati kasiku ujla pa premazati pletenice,zatim posuti pletenice susamom.Pletenice pokriti krpom ostaviti da narastu oko30 min.
 Rernu zagrejati na 220 c i pletenice peci oko 25minuta.Pecenu pitu  poprskati vodom i uljem(u casi pomesati malo vode i ulje),njime  poprskati vrucu pitu.Gotovu pitu pokriti krpom da bude mekana.
.

Нема коментара:

Постави коментар