Претражи овај блог

недеља, 24. фебруар 2019.

KUMINA RENDANA POGAČA






Kumina rendana pogača ...često je na našoj  trpezi ...Hrskava korica a sredina pogače je meka kao duša!
Od kada sam dobila recept za ovu pogaču od moje kume Živke, od tada je stalno mesim ..
Kod nas u porodici pogače mora biti, da li za krsnu slavu, za rođendane, kada nam neko dođe u goste, dočekan je sa pogačom, ili mi sami nađemo neki razlog da se nešto slavi i pogača mora tada da bidne....
Pamtim kuminu rendanu pogaču, bila je tanka, blago žute boje, mirisna i veoma ukusna.  Samo vruću pogaču i sira da jedeš i ništa više ti nije trebalo..taj ukus pogače će dugo, dugo ostati u pamćenju..dok sam živa..i svi koji su pogaču probali...
Ja sam kuminu pogaču na neki način kopirala (izgledom, ukusom), ali svaki put kažem sebi" moraš  još da učiš i mesiš testo" da pogača bude ista kao što je "Kumina rendana pogača".Svaki put sve sam bolja u mešenju pogače, nekada  i sebe iznenadim .. "Jer čovek se uči dok je živ"......


Potrebno je :

  • 1100g brašna  T-400
  • 1 kocka kvasca
  • 2 kašike soli-nepune
  • 2 kašike šećera
  • 100ml ulja
  • 250 ml mleka
  • 250 ml vode



  • Ulje za premazivanje pogače


Priprema:

Aktivirati kvasac
U mlako mleko, staviti kvasac ,šećer i jednu kašiku brašna.malo rukom promešati da se rastopi ceo kvasac.
 Ostaviti da kvasac nadođe.
U vanglici za mešenje testa sipati prosejano brašno, u sredini braša napraviti malo udubljenje, u njemu sipati ulje i so i nadošli kvasac.
Svo vreme jednom rukom neprestano mešati brašno sa kvascem, a drugom rukom polako dodavati toplu vodu i zamesiti tvrđe testo.
Na radnoj površini posuti malo brašna, isipati testo , zatim testo mesiti, valjajti obadvema rukama  uz  po malo dodavanje brašna, kada brašno nestane mešenjem testa, dodati opet malo brašna-postupak ponoviti po nekoliko puta - 3x puta
 Posipati malo brašna, opet mešenje testa-dok ruke ne zabole..Testo treba biti malo tvrđe nego što je testo za hleb.
Zamešeno testo vratiti u vanglici i pokriti krpom.Ostaviti  na toplom da naraste
 -testo treba da svoju masu udvostruči .
 Nadošlo testo još jednom premesiti i opet ostaviti da naraste.

Formiranje pogače:
Tepsiju premazati sa svinjskom mašću ili uljem..
Naraslo testo podeliti na dva jednaka dela     -za dve tanje pogače ili za jednu pogaču
Rukama i dlanovima testo tanjiti što tanje u krug veličine tepsije.Pripremljenu pogaču staviti u podmazanu  tepsiju.
Na kraju testo što gušće izbosti viljuškom i premazati uljem.Pogaču pokriti krpom i ostaviti na toplom da narasra još 20minuta.
Pečenje pogače
Rernu zagrejati na 220stepeni, pogaču peći oko 30 minuta, zatim smanjiti tempperaturu na 200 stepeni i peći pogaču još 10 minuta dok pogača ne porumeni i ne poprimi zlatno žutu boju.
Gotovu pogaču izvaditi iz rerne.
Vruću pogaču jednom rukom sa krpom držati je za jedan kraj,  a drugom rukom sa sitnije strane rendeta izrendati po vrhu zagorelu koru,  okrenuti pogaču i donji deo takođe izrendati zagorelu koru...
Pogaču uviti u krpu pokriti je ćebetom da ostane duže topla i mirisna..
Savet:
Želite pravu pogaču,  niste vični u mešenju testa,  mesite testo po receptu i upustvu , jer samo tako će pogača biti na kraju naj, naj pogača... izgledom, ukusom i mirisom... Ja  kad mesim pogaču uvek je radim od 1 kg brašna jer dobijem dve  iste pogače,  koje su tanke, ukusne i lepo izgledaju .Kad umesim samo jednu pogaču pojedemo je u jednom mahu..Jednostavno volimo pogače...
Sad ovu pogaču na slici umesila je od 500g brašna , istanjila je što tanje,  takođe bila je veoma ukusna i lepa na izgled.. pojela se odmah..
U testu se može staviti svinjska mast i po vrhu je premazati svinjskom mašću , pogača biće još rastresitija, ako od nje nešto ostane i sutradan pogača imaće svežinu i mekoću....Sada sam  pogaču pripremala uljem i premazala je uljem, jer nisam imala mast..
Ako pogača slučajno ostane podgrejte je u mikrotalasnoj, biće sveža i meka kao da ste  je sada pekli..
Prijatno!





















Нема коментара:

Постави коментар