Претражи овај блог

понедељак, 1. јануар 2018.

VOĆNI KOLAČ SA KRUŠKAMA I ČOKOLADOM

 

SREĆNA NOVA 2018 GODINA !

VOĆNI KOLAČ SA KRUŠKAMA

                         I ČOKOLADOM



 Kolač od krušaka sa čokoladom je slatkog nakiselog ukusa, kad se jednom proba  uvek se pravi!
Lako i brzo  se priprema.Veoma je izdašan kolač, ima ga puno. Kolač se može pripremiti i biti posan,  samo izbaciti jaja.Sve sastojke izmešati varjačom-bez jaja i peći, ostali postuak je isti.
Prijatno!




POTREBNO JE:

4 JAJA
200g ŠEĆERA
150mL ULJA
150mL VODE
250g MEKOG BRAŠNA
1 KESICA VANILINOG ŠEĆERA
1 KESICA PRAŠKA ZA PECIVO
2 KAŠIKE KAKAA

1kg KRUŠAKA
2 KAŠIKE MEDA
VODA PO POTREBI

 100g SECKANOG LEŠNIKA
4 KAŠIKE DŽEMA OD KAJSIJA

GLAZURA
150g ČOKOLADE ZA  KUVANJE
2 KAŠIKE ŠEĆERA
2 KAŠIKE ULJA





 PRIPREMA:

Rernu odmah uključiti i zagrejati na 180c
Kruške oprati i oguliti.Očišćene kruške iseći na sinije komadiće

Jaja posebno umutiti sa 200g šećera.

 U drugu posudu dodati 250g brašno,1 prašak za
 pecivo, 1vanilin šećer i 2kašike kakao, 150ml ulja i 150ml vode.

Umućena jaja dodati u pripremljene sastojke i izmešati varjačom
U umućenu smesu dodati polovinu  iseckanih krušaka

Svu masu skupa varjačom promešati i sipati u podmazan pravougaoni kalup 23x40cm

Kolač peći na 180c oko30 minuta

Preliv.

Polovinu krusaka isečenih na komadiće pomešati sa 2 kašike meda, staviti u odgovarajući sud. Sipati vodu da ogrezne, sto znači da prekrije kruške
Staviti na vatri i kuvati  dok ne provri, kuvati još 5 min. kada provri.

Kruške procediti od vode.

Gotov kolač izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.

Hladan kolač premazati sa 4 kašika džema od kajsija,  poredjati komadiće kuvanih krušaka
Preko krušaka mrvljeni lešnik i iseckanu čokoladu na komadiće

Glazura:

Zatim otopiti 150g čokolade za kuvanje sa 2 kašike ulja i 2 kašike šećera

 Glazuru od čokolade preliti ravnomerno po vrhu ceo kolač

Kolač ostaviti da se potpuno ohladi, povoljno je ostaviti da odstoji celu noć
 kako bi se ukusi spojili i sjedinili.

Hladan kolač seći na jednaku parčad i služiti.
Kolač ostaje dugo svež i sočan,  tada je sve lepši i ukusniji.

Prijatno!






















понедељак, 25. децембар 2017.

BRESKVICE KOLAČ ZA SVA VREMENA


                                      BRESKVICE 

                                       KOLAČ ZA 

                                     SVA VREMENA





SREĆNI PRAZNICI

Breskvice po starom tradicionalnom  receptu moje bake sa sela. Starinski kolač breskvica, sećam se da nisu bile malog oblika kao što ih prave sada, nego velike kao prave breskve.Kada zagrizeš malo tvrdje su, šećer samo kvrca po zubima.  Zato u meni breskvice bude lepa sećanja iz detinjstva. Moja  baka breskvice je radila sa svinjskom mašću, umesto marmelade bio je pekmez od šljiva, a bojila sa prirodnim bojama kao sto je sok od višanja, cvekla ,sok od divljih kupina. U fil sam dodala marmeladu od kajsija, i ekstrat od malina da imaju aromatičan ukus.
Rad je oko njih dosta pipkav , ali rezultat na kraju je fantastičan i slatko se pojedu.
Zato breskvcice obožavam, jedan mi je od najlepših starinskih kolača .Preporuku moja ostaje na vama da  isprobate i osetite mekoću i slast breskvica.
PRIJATNO!


POTREBNO JE:

ZA TESTO:

3 JAJA
200g ŠEĆERA
200g SVINJSKE MASTI
1 KESICA VANILINOG ŠEĆERA
1 KESICA PRAŠKA ZA PECIVO
600g MEKOG BRAŠNA

FIL ZA PUNJENJE BRESKVICA

MRVICE OD DUBLJENJA BRESKVICA
100g MLEVENIH ORAHA
2 KAŠIKE RUMA
6 KAŠIKE MARMELADE OD KAJSIJE

ZA BOJENJE BRESVICA
MLEKO PO POTREBI
BOJA CRVENA
NEKOLIKO KAPI EKSTRATA OD MALINA


PRIPREMANJE TESTA ZA BRESKVICE:

U odgovarajuću posudu umutiti penasto  jaja i šećer.
Zatim dodati svinjsku mast, nastaviti sa mućenjem sve
 dok se sastojci ne izjednače.

U umućenu smesu dodati kesicu vanilinog šećera i kesicu praška za pecivo
Mikserom smesu izjednačiti, dodati u smesu brašno , rukom zamesiti testo.

Testo dobro rukama izraditi , ako se testo pri mešenju lepi za ruke dodati malo brašna.
Formirati testo u veliku jufku  pa ostaviti u frižideru 1h da odstoji.

Testo izvaditi iz frižidera i podeliti ga na dva jednaka dela


Jedan deo polovine testa vratiti u frižideru, a drugu polovinu testa oblikovati  obliku valjka

Valjak iseći nožem na delove
Svaki deo testa rukama oblikovati u valjke


Svaki valjak testa iseći na jednake delove da bi se dobile kuglice iste veličine oraha

Izmedju dlanova mesiti kuglice testa sve dok ne postane  glatke i dobiju oblik kuglica.


 Četvrtasti pleh obložiti masnim papirom, poredjati kuglice od testa u malom razmaku kako se nebi spojile prilikom pečenja.

Rernu predhodno zagrejati na 200c, staviti pleh sa kuglicama i peći oko 15 minuta.
Kuglice peći da blago porumene, ne smeju se presušiti i suviše da potamne.
Pečene kuglice ostaviti da se ohlade.
 Kuglice nožem ili malom kašičicom izdubiti po sredini -dubiti sve koliko može



Fil za punjenje breskvica
Mrvice koje su ostale od dubljenja pomešati sa mlevenim orasima, marmeladom
 od kajsija, ili šljiva  sa 2 kašike ruma


 Kašičicom fila puniti polutke breskvica zatim polutke spojiti u obilku breskve.
U manju posudu sipati mleko po potrebi , dodati boju crvenu, tečnu ili u prahu- po želji i vašem izboru, zatim  u sve to dodati nekoliko kapi ekstrata maline.

Breskvice na brzaka umočiti u boju, stavljati ih na papirnom ubrusu da se malo ocede
Tako napraviti oko 5 do 6 breskvica, zatim ih uvaljati u kristalni šećer.

Postupak ponoviti sa ostalim breskvicama
Breskvice odložiti u limenu ili kartonsku kutiju i sačuvati do upotrebe.

Prijatno!




















среда, 6. децембар 2017.

PRAVE DOMAĆE LEPINJE



 PRAVE DOMAĆE LEPINJE 








Prave domaće lepinje koje mirišu na domaći hleb .Lepinje mogu se služiti uz  roštilj meso, uz  dobro meze, kao sendviči za gurmane prave.Duplu meru obavezno preporučujem jer nestanu za tren dok su još topli.
Prijatno!

POTREBNO JE:

600g MEKOG BRAŠNA
300ml MLAKE VODE
6 KAŠIKE ULJA
1 KAŠIČICA SOLI
1 KAŠIČICA ŠEĆERA
1 KESICA SUVOG KVASCA ili svežeg kvasca oko- 40g


PRIPREMA:
Pripremiti kvasac da naraste. U malu posudu razmutiti 200ml tople vode, kvasac, šećer i kašičicu brašna i ostaviti da naraste.

U vanglicu za mešenje testa sjediniti brašno i so. U sredini brašna napraviti malo udubljenje i u njega sipati ulje i nadošli kvasac.

Zamesiti rukom testo uz povremeno dodavanje preostale tople vode.Zamešeno testo pokriti krpom i ostaviti 30 minuta na toplom da naraste i udvostruči se .

Na radnoj pobrašnjanoj površini izručiti testo i razraditi ga. Testo podeliti na 6 loptica.
Od svakog dela testa napraviti lopticu.Rukama razvući testo oko 1/5cm debljine.

Rernu predhodno zagrejati na 220c, odmah staviti prazan pleh da se zajedno sa rernom zagreju.
Zatim za to vreme na masnom pobrašnjanom papiru poredjati pripremljene  lepinje.

Kada se rerna zagrejala smanjiti je na 200c, zagrejani pleh izvaditi i odmah preneti papir sa lepinjama u pleh.

Lepinje peći na 200c oko 15 minuta.Pečene lepinje izvaditi i poprskati vodom . Pokriti ih krpom i ostaviti da se malo ohlade.










субота, 25. новембар 2017.

TARTUF TORTA

 TARTUF TORTA



Čokoladna eksplozija za obožavaoce čokolade-TARTUF TORTA
Tartuf torta za poseban dan i rodjendan mom sinu  Prava čokoladna bomba sa malinom koja se prožima kroz čokoladu i daje jednu posebnu notu čarobnog bago kiselkastog ukusa.Tražila sam po internetu tortu  sa puno čokolade, naišla sam na  tartuf tortu, koja me je me je  na prvi pogled očarala kakoje izgledala na slici.Pronašla sam recept za tortu  na blogu kod ( Marine-Marinastaste.blogspot.rs.) želim ovom prilikom da joj se zahvalim na divnoj torti i receptu.Veoma je laka da se napravi, a rezultat ukusa  je fantastičan.Recept je isti samo što sam ja pravila koru kao i Marina od polovinu sastojaka a fil je celokupan.Probajte obavezno Tartuf tortu da  napravite i da uživate u pravom čokoladnom zadovoljstvu.Prijatno!


POTREBNI SASTOJCI:

ZA KORU:

3 JAJA
6 KAŠIKA ŠEĆERA
3 KAŠIKA ULJA
5 KAŠIKA MLEKA
1/2 PRAŠKA ZA PECIVO
1 KESICA PUDINGA OD ČOKOLADE
1 KAŠIKA ČOKOLADA UPRAHU
ZA PRSKANJA KORA:
100ml ČOKOLADNOG MLEKA

ZA FIL:

7OOml SLATKE PAVLAKE
125g    MARGARINA
350g ČOKOLADE ZA KUVANJE
350g MLEČNE ČOKOLADE- 
300g MALINA

 ZA DEKORACIJU TORTE:

100g ČOKOLADE ZA KUVANJE

100g SLATKE PAVLAKE
100g MLEČNE ČOKOLADE


Prvo priprema fila:

U odgovarajuću posudu sipati slatku pavlaku, izlomiti čokoladu za kuvanje i mlecnu čokoladu, dodati narezan margarin na komadiće.

Na laganoj vatri zagrevati i mešati dok se sve ne rastopi i sjedini.
Ostaviti fil sa strane da se ohladi.

Kako se fil hladi tako se i steže u gustu kompaktnu masu-ne brinuti postaće gusta masa kada se fil ohladi



Kora priprema:

Posebno odvojiti belanca od žumanca.U mutiti belanca u čvrst sneg, postepeno dodati 6 kašike sećera mutiti neprekidno dok se šećer ne istopi.

Zatim dodati3 žumanca i dalje mutiti mikserom da se žumanca sjedine sa snegom od belanaca.

Dodati ostale sastojke , 3 kašike ulja, 5 kašika mleka, 3 kašike brašna, pola kesice praška za pecivo, 1 kesica pudinga od čokolade, 1 kašika čokolade u prahu

Drvenom varjačom lagano promešati i sipati u okrugao kalup obložen masnim papirom za pečenje 24cm.Peći u zagrejanoj rerni na 180C oko15 minuta.



Gotovu koru ohladiti a zatim iseći horizontalno 2x da se dobiju 3 korice
(da bi se lakše torta isekla, strane kore obeležiti drvenim čačkalicama i nožem izrezati koricu koliko može dase podeli na jednake delove


Finalni deo:

U kalup vratiti jednu koricu, poprskati je čokoladnim mlekom
Trećinu fila ravnomerno premazati preko korice
Zatim poredjati maline
Složiti preko malina drugu koricu
Opet premazati fil , zatim maline, na kraju fil






ukrašavanje torte:
Tortu izvaditi iz kalupa i staviti je na tacni.
Izmeriti santimetrom  obim torte na papiru za pečenje

Olovkom iscrtati željenu šaru  ili ukras na papiru za pečenje
Čokoladu otopiti u posudu i izliti je na papiru po crtanom ukrasu

Izrezati makazama skicu i odmah zalepiti okolo tortu, kao što je na slici.
Tortu sa papirom staviti u frižideru da se dobro stegne
Posle izvesnog vremena skinuti papir a čokoladni željeni ukras ostaje na torti
 Umutiti slatku pavlaku i po vrhu tortu ukrasiti.Ostalo ukrašavanje torte po vašoj želji
Prijatno!