Претражи овај блог

четвртак, 4. мај 2017.

LEDENE KOCKE SA MENAZ GLAZUROM

                                       LEDENE KOCKE SA

                                       MENAZ GLAZUROM 



POTREBNO JE:

4 JAJETA
4 KASIKE SECERA
4 KASIKE BRASNA
2 KASIKE KAKAA

SECERNI PRELIV:
300g SECERA
250ml VODE

ZA FIL:

5000ml MLEKA
9 KASIKA BRASNA
2 KESICE VANILINOG SECERA
150g MARGARINA

GLAZURA

200ml COKOLADNE MENAZ GLAZURE

PRIPREMA:

Za patispanj, umutiti jaja i secer penasto, dodati brasno pomesano sa kakaom.Masu sipati 
u podmazanom plehu 21x32cm precnika.Patispanj peci u zagrejanoj rerni na 180 c oko 10minuta.
Secerni preliv, na vatru staviti manji sud sa vodom i secerom da provri, malo kuvati
oko 2-3 minuta i preliti hladan patispanj.
Fil, od 500ml mleka, oduzeti malo mleka i umesati brasno, ostatak mleka staviti sa secerom da provri.
U provrelo mleko umesati brasno i kuvati uz neprekidno mesanje kasikom sve dok se krem ne zgusne.
Vanilin secer umesati u krem. Ostaviti krem da se ohladi.
Posebno umesati omeksali margarin i sjediniti sa hladnim kremom.
Masu dobro umutiti i sjediniti sa mikserom .Pripremljeni krem ravnomerno rasporediti
po patispanju.
Cokoladna glazura, preko fila premazati pripremljenu cokoladnu glazuru.
Kolac dobro ohladiti i seci na jednake kocke.
NAPOMENA!
Ledene kocke izvaditi iz frizidera, ostaviti na toplom koji minut, onda  seci na zeljene kocke.
Tako nece pucati cokoladna glazura.
PRIJATNO!
















понедељак, 24. април 2017.

DOMACI PSENICNI HLEB U VEKNI

DOMACI PSENICNI HLEB

                                           U VEKNI





 POTRBNO JE:
1 kg MEKOG BRASNA T400
1 KESICA SUVOG KVASCA
PO POTREBI VODA OKO -400ml
1 KASIKA SOLI
1 KASIKA SIRCETA ALKOHOLNOG

PRIPREMA:
U vanglicu za mesenje testa sipati prosejano brasno. Kesicu suvog kvasca izmesati
sa brasnom.
Usredini brasna napraviti udubljenje, sipati kasiku soli i kasiku sirceta.
Testo zamesiti sa vrucom vodom (da se prst moze drzati u vrucoj vodi).
 Testo u vanglici dobro umesiti i izraditi, sve dok se testo ne hvata i ne lepi za rurku.
Umeseno testo pokriti plasticnom kesom i krpom, i ostaviti na toplom da narasta.
Kada je testo naraslo, isipati ga na pobrasnjanoj povrsini.
Razmesiti testo i oblikovati ga u malo veci valjak.


 Veknu podeliti na 3 jednake lopte

 Loptu od testa rastanjiti oklagijom. Koliko testo moze da se rastanji,
tako uraditi sa ostalim testom.

 Pleh obloziti  masnim papirom. Rastanjeno testo uviti u  veknu i sloziti
  u pleh sa manjim razmakom.
Hleba ostaviti da narasta oko15-20 minuta .Narasli hleb nozem izrezati
 nakoso i viljuskom izbockati.
 Za to vreme zagrejati rernu na 200c.
Hleb peci na 200c oko 30 minuta sve dok hleba ne poprimi zlatnu zutu boju.
Ako sporet ima ventilator ukljuciti pri kraju pecenja da bi hleb bio zlatno i rumen.
Pecen hleb izvaditi iz sporeta, malo ga vodom pokvasiti i pokriti krpom.Hleb izvaditi
 iz pleha i uviti ga u krpu. Hleba ostaviti da se malo ohladi..
NAPOMENA!
Ovako pripremljen hleb, duze vreme zadrzava svezinu, mekocu i svoj miris.Zbog toga hleb
drzati na suvom i dobro uvijen u krpu.Ako hleb ostane, i naredni dan je svez i mekan kao dusa.
PRIJATNO!














VOCNE KORPICE SA MALINAMA

                        VOCNE KORPICE SA MALINAMA


POTREBNO JE:
250g KREM SIRA
125g SECERA U PRAHU
1 KESICA VANILINOG SECERA
1 KESICA SLAG PENA
150g MALINE -SVEZE ILI SMRZNUTE MALINE
150g MLEVENOG KEKSA
PO POTREBI PREHRAMBRENA BOJA
150 ml MENAZ GLAZURE
15-20 JESTIVIH KORPICA
100g MALINE ZA UKRASAVANJE

PRIPREMA:

Mikserom umutiti sir, secer u prahu i vanilu, dodati maline i jos jednom dobro sve umutiti.
Umutiti kesicu slaga sa malo mleka po potrebi, pa ga umesati sa prehrambrenom bojom.
Na kraju umesati i mleveni keks, promesati i  staviti u frizideru da se hladi najmanje 2 h.
Smesu izvaditi iz frizidera, od nje oblikovati kuglice, pa u svaku kuglicu umociti
 u cokoladnu glazuru. Kuglice staviti u jestive korpice.
Korpice ukrasiti sa komadicima iseckane maline.
NAPOMENA!
Vocne korpice mogu biti  od drugog voca, jagoda, borovnica, kupina itd.
Na svaki nacin su posebno lepe i ukusne.Ukrasena vocna  poslastica, moze se
 odmah sluziti.
PRIJATNO!















недеља, 23. април 2017.

COKOLADNA KEKS TORTA SA LESNIKOM

COKOLADNA KEKS TORTA 

                                         SA LESNIKOM




 POTREBNO JE:

600g COKOLADNOG  KEKSA PETITBEURRE
250ml MLEKA

FIL OD PUDINGA:
1L MLEKA
6 KASIKA SECERA
3 PUDINGA OD VANILE
1 MARGARIN
200g SECERA U PRAHU
200g PECENOG LESNIKA

ZA DEKORACIJU TORTE
200g SLAGA
200ml GAZIRANE VODE

ZA OGRADICU OD COKOLADE:
200g MENAZ COKOLADE ZA KUVANJE

Na vatru staviti posudu sa mlekom i secerom da prokljuca.Od te kolicine, odvojiti
malo mleka, izmesati tri kesice pudinga od vanile, zatim ga umesati u uzavrelom mleku.
Mesati varjacom masu neprekidno sve dok se puding ne zgusne.Vrelu masu ostaviti da se ohladi.
U drugu posudu mikserom umutiti i sjediniti omeksali margarin sa secerom u prahu.
Umuceni margarin dodati u hladan puding od vanile, mikserom sve izmesati i sjdeiniti
 celokupnu masu od pudinga sa umucenim margarinom.
Pecene lesnike samleti i dodati u umucenu masu od pudinga.
Drvenom varjacom izmesati, sve sjediniti u kompaktnu masu.

Finalni deo:
Na tacnu poredjati red keksa,  koji je predhodno umocen u mleko,  fil od
 pudinga sa lesnikom, po nekoliko kasika na jednom redu..
Zatim red keksa( 4x5), opet fil i sve tako doko ima fila i keksa. Poredjano je 5 redova
 sa kesom i filom.

Dekoracija torte:
Za ogradicu od cokolade
Na tihoj vatri otopiti 200g cokolade. Pleh obloziti masnim papirom, isipati otopljenu cokoladu.
 Zatim je ravnomerno rasporediti po masnom papiru.Paziti da je masa iste debljine.
Kada pocne da se  cokolada steze oznaciti je nozem velicinu ogradice prema velicini torte.
Umutiti slag, dekorisati tortu po svom izboru.Strane torte obloziti sa ogradicom
od cokolade i povezati ukrasnom trakom.
 Ukrasenu tortu ostaviti na hladnom do posluzenja.

NAPOMENA:
Cokoladna keks torta sa ukusom lesnika - napravljena je sa malim izmenama po
 *Daninom receptu *koju sam preuzela sa  portala *Recepti .com*.*Torta se zove
*Torta sa cokoladnim keksom*
Dopala mi se taj kremasti spoj cokoladnog keksa i lesnika.Tortu najbolje praviti dan ranije
kako bi se ukusi spojili i sjedinili.Ovom prilikom pozdravljam Danu, koja ima najlepse
recepte na njenom blogu.Tortu sam pravila za svadbeni poklon, mojoj prijateljici Vesni.
PRIJATNO!

















субота, 15. април 2017.

VASKRSNJA JAJA

VASKRSNJA JAJA


                                                    HRISTOS VASKRESE!      
                                    SRECAN PRAZNIK!

POTREBNO JE:

JAJA
RAZNE TRAVCICE I CVECE
UKRASNE SLICICE
LUKOVINA
NAJLON CARAPE
BOJE ZA JAJA
5 KASIKA SIRCETA
1 KASIKA SOLI
 KONAC

PRIPREMA:
Svake godine za Vaskrs obojim jaja u raznim bojama Najvise volim onaj stari tradicionalni
 nacin kuvanja jaja, kao sto su nekada nase bake kuvale  u lukovini sa raznim travcicama.
Na svako jaje staviti list biljke ili cvetic, uviti u najlon carapu i zavezati koncem.
Jaja potopiti u vecu posudu sa lukovinom, dodati malo sirceta. Kuvati na srednjoj temperaturi oko 15 min.
Skloniti jaja sa vatre i ostaviti da se potpuno ohlade u toj vodi.Preseci konac na carapu , izvaditi jaja i skinuti lisce.Hladna jaja premazati uljem da dobiju sjaj.
Volim da jaja ofarbam u boji iz kesica,  staviti na jaje listic, uviti  u najlon
carapu, zatim  zavezati  koncem.Uposudu dodati 1l vode sa malo sirceta, spustiti jaja uvijena u carapu.
Zatim dodati zeljenu boju (dve kesice). Kuvati  oko 10 minuta.
 Jaja premazati uljem za dobar sjaj.
Za nase malisane tu su najlepse slicice "obuci jaje", Jaja su tada najlepsa i sarenija u duhu  najradosnijeg praznika.
Takodje i njih premazati sa malo ulja da budu sto sjajnija.
NAPOMENA!
Jaja izvaditi dan ranije iz frizidera da ne bi pucala prilikom kuvanja.
U lukovini se moze dodati crvena boja, da jaja bolje poprime  crvenu boju .