Претражи овај блог

субота, 14. јануар 2017.

CARSKA PITA KAO STRUDLA



CARSKA PITA KAO

                                           STRUDLA







POTREBNO JE:
 ZA TESTO;
 5 SOLJA MEKOG BRASNA
2 SOLJE MLEKA
1 KASICICA SECERA
1/2 SOLJE ULJA
1/2 KOCKE SVEZEG KVASCA
2 KASICICE SOLI

ZA NADEV;
100g SUNKE
100g SUVE PECENICE
200g TVRDOG SIRA
100g MARGARINA
ZA PREMAZIVANJE PITE;
1 ZUMANAC
ZA POSIPANJE;
SUSAM



PRIPREMANJE:

U posudu sa toplim mlekom podmesiti kvasac.Dodati pola kocke kvasca, kasicicu secera i malo brasna.
Sacekati da kvasac malo naraste.Kada je kvasac narastao, dodati ostale sastojke i umesiti meko testo.
Testo pokriti krpom, i ostaviti da naraste.
Naraslo testo sipati na radnu povrsinu posutu brasnom.Testo podeliti na tri jednaka dela.
Svaki deo testa rastanjiti oklagijom u tanku koru, (koliko moze da se rastanji).
Na prvu rastanjenu koru poredjati reznjeve sunke, koru uviti u rolat.
Na drugu rastanjenu koru  poredjati tanke reznjeve suve pecenice ,zatim  nju uviti u rolat.
Na trecu koru narendati margarin i tvrdi sir, koru  uviti u rolat.
Pleh podmazati margarinom , poredjati  urolane rolate.
Umutiti zumanac,premazati rolate,zatim ih posuti susamom.
Pitu ostaviti da naraste.
Zagrejati rernu na 200c,peci pitu oko30 minuta.
Sluziti uz jogurt.
PRIJATNO!










недеља, 8. јануар 2017.

KOKOS KIFLICE









POTREBNO JE:


  • BRAŠNA250g 
  • 200g MARGARINA
  • 100g ŠEĆERA U PRAHU
  • 200g KOKOSA
  • 2 JAJA
  • 1 KESICA VANILINOG SECERA


PRIPREMA
:
  1. U posudi za mesenje testa dodajte brašno,omekšali margarin ,secer u prahu , jaja, kokos i vanilin secer.
  2. Rukom zamesite fino glatko testo.
  3. Umešeno testo podelite na četiri jednaka dela





  • Uzeti jedan deo testa uvaljajte ga u lopticu pa urolajte u valjak








  • Urolovani valjak od testa izrežite nožem na jednake delove.





  • Svaki izrezan deo testa uvaljajte u kuglicu.






  • Kuglicu od testa uvaljajte medju dlanovima i napravite mali valjak.






  • Mali valjak lagano savijte u obliku kiflice.Nastavite na isti način,sve dok ima testa pravite kiflice.
  • Kokos kiflice poredjate u pleh oblozen masnim papirom.
  • Kiflice pecite u zagrejanoj rerni na 180c oko10 minuta.
  • Pazite da kiflice stanu bele boje, jer brzo  porumene.
  • Gotove kokos kiflice uvaljajte u prah šećer.















субота, 7. јануар 2017.

KREMASTE PRINCEZE


KREMASTE  PRINCEZE




POTREBNO JE TESTO ZA PRINCEZE:

Za 30 PRINCES KROFNE

125gr MARGARINA
250ml VODE
125g  MEKOG BRASNA
4 JAJA
 PRSTOHVAT SOLI

OSNOVNI KREM ZA PRINCEZE:
500 ml MLEKA
1 KESICA PUDING OD VANILE
2 KASIKE GUSTINA
6 KASIKA SECERA
200g MARGARINA

ZA POSIPANJE PRINCEZE

SECER U PRAHU PO POTREBI


PRIPREMANJE TESTA:
U posudu margarin zajedno sa vodom i solju rastopiti na umerenoj temperaturi .
Dodati brasno,dobro promesati i skloniti sa vatre.Ostaviti da se masa ohladi.
Ohladjenom testu uz stalno mesanje,dodati jaje po jaje.
Spric napuniti testom,i iz sprica direktno sipati testo na pleh oblozen papirom za pecenje.
Voditi racuna da izmedju svake krofnice ima dovoljno razmaka.
Krofne peci u predhodno zagrejanoj rerni na 200c oko10 minuta.
Sniziti temperaturu (ne otvarati renu,kako krofne ne bi spale)pa peci ih jos 5 minuta.

PRIPREMANJE OSNOVNOG KREMA ZA PRINCEZE:
Kesicu pudinga od vanile,sa 2 kasike gustina pomesati sa100ml mleka,
razmutiti dobro masu da nema grudvica,dodati u serpu sa secerom i ostalim mlekom.
Puding masu kuvati  dok ne postane gusta.
Ohladiti puding,ali svremena na vreme promesati da se napravi korica.
Margarin drzati na sobnoj temperaturi kao bi omeksao,zatim ga umutiti zajedno sa pudingom.
Ohladjene princeze ostrim nozem podeliti na pola i napuniti  kremom.
Odozgo ih posipati sa secerom u prahu.












PECENE PLJESKAVICE OD CURECEG MESA


PECENE PLJESKAVICE

OD CURECEG MESA






POTREBNO JE:

800g MLEVENOG CURECEG MESA
200g CRNOG LUKA
200g  MOCARELA
120g KAJMAKA
MALO CRVENE ZACINSKE PAPRIKE
POLA KASICICE SODA BIKARBONE
POLA KASICICE PRASKA ZA PECIVO
SO PO UKUSU
BIBERA PO UKUSU

PRIPREMA:

Pomesati mleveno meso sa sitno iseckanim lukom.
Dodati mlevenu papriku,sodu bikarbonu,prasak za pecivo,so i biber.
Sve dobro izmesati i ostaviti u frizideru oko sat vremena da odstoji.
Podeliti smesu na osam jednakih delova,svaki deo rastanjiti na debljinu od 5mm.
Pljeskavice staviti u podmazan pleh,po sredini mesa svaku premazati kajmakom .
Svaku pljeskavicu poklopiti sa drugom pljeskavicom,blago pritisnuti prstima da se ivice zatvore.
Curece pljeskavice peci oko 15 minuta na 230cstepeni.
Pri kraju gotove pljeskavice preliti tenoscu koju je meso pustilo tokom pecenja.
Mocarelu narezati na tanke reznjeve i staviti preko svake gotove curece pljeskavice.
NAPOMENA:
Na ovaj nacin moze se pripremiti pljeskavice od pileceg mesa i svinjskog mesa.
Pljeskavice su vrlo ukusne i pikantne.
Gotove pljeskavice sluziti uz papriku tursiju,i kiseo kupus-rezanac sa mlevenom paprikom.
PRIJATNO!


















ROLOVANA SVINJETINA U BELOM VINU

ROLOVANA SVINJETINA

                                  U BELOM VINU



POTREBNO JE:

750g SVINJSKE PLECKE BEZ KOSTI
100g DIMLJENE SLANINE
5 CENA BELOG LUKA
200g SVINJSKE MASTI
BIBER
LORBER
2 KASIKE SENFA
200ml BELOG VINA
1 KASICICA SUVOG PERSUNA
PRIPREMA:

Meso malo rastanjiti,posoliti i pobiberiti.
Premazati ga svinjskom mascu i senfom, natrljati ga cenovima belog luka.
Slaninu iseci na tanke reznjeve,pa je poredjati preko mesa.
Urolovati ga i zavezati kanapom.
Meso urolovano staviti u tepsiju,preliti ga sa 200ml belog vina,dodati listove lorbera.
Tepsiju sa mesom zatvoriti folijom,peci u zagrejanoj rerni na 180c oko45 minuta.
Izvaditi tepsiju iz rerne,meso okrenuti na drugu stranu,ponovo zatvoriti folijom i vratiti u rernu.
Desetak minuta pre zavrsetka skinuti foliju i meso zapeci da dobije finu koricu.
Posuti suvim persunom.
Meso iseci na tanke reznjeve i posluziti.PRIJATNO!











среда, 4. јануар 2017.

HRSKAVA PILECA KRILCA IZ RERNE


HRSKAVA PILECA KRILCA 

IZ RERNE





POTREBNO JE ZA MARINADU:


 1kg PILECIH KRILACA
 2 KASIKE CILI SOSA
 2 KASIKE MEDA
 2 KASIKE KISELE PAVLAKE
 2 KASIKE SENFA
 3 CENA BELOG LUKA
 2 KASIKE MAJONEZA
 1 KASIKA BILJNOG ZACINA
 1 KASIKA MLEVENE PAPRIKE
 100 ml MASLINOVO ULJE

PRIPREMA:

Pileca krilca oprati,prosusiti ih na papirnom ubrusu ,vrhove krilaca nozem iseci.
U odgovarajucu posudu napraviti marinadu od sledecih sastojaka:
2 kasike cili sosa,2 kasike meda2 kasike kisele pavlake,2 kasike senfa,2 kasike majoneza,sitno iseckanog 3 cena belog luka.Prosusena pileca krilca zaciniti 1 kasikom biljnog zacina,1 kasikom mlevene paprike,posoliti po ukusu.
Drvenom varjacom promesati marinadu da se izjednace sastojci,zatim prosusena pileca krilca premazati dobro pripremljenom marinadom.
Pileca krilca u marinadu ostaviti da odstoje u frizideru oko2h.
 Zagrejati rernu na 200c ,pleh zagrejati u rernu sa maslinovim uljem.
Krilca ocediti od marinade,zatim ih staviti u pleh.Pileca krilca peci sa jedne strane,
da dobiju zlatnu zutu boju.
Izvaditi pleh iz rerne,zatim zapecena krilca okrenuti sa jedne strane na drugu stranu,da porumene.
Za to vreme dok se pileca krilca peku ,pripremiti krompir,oguliti ga i iseci na rebarca.
 Kada je druga strana porumenela,dodati zacinjeni krompir, peci sve zajedno jos 30 minuta.

NAPOMENA: pileca krilca najbolje pripremiti i staviti u marinadu dan ranije,onda je rezultat najbolji ,piletina ukusnija i hrskavija.Peci  ih u rernu oko 60 minuta.
Moze prilog po zelji ,ja sam odabrala krompir jer ga volim sa piletinom.

















недеља, 1. јануар 2017.

JADRO OBLANDA

JADRO OBLANDE







POTREBNO JE:

250g MARGARINA
 12 KASIKA PRAH SECERA
 6 ZUMANACA
 2 KESICE VANILINOG SECERA
 6 BELANACA
 12 KASIKA KRISTAL SECERA
 150g PLAZMA KEKS
100g MLEVENIH ORAHA
 4 STANGLE COKOLADE
 3 LISTA VELIKE O0BLANDE



PRIPREMANJE ZUTOG FILA;

Penasto umutiti i sjediniti margarin sa secerom u prahu.Umucenoj smesi dodati zumanac
 po zumanac i sjediniti u glatku masu.Ostaviti sa strane.


PRIPREMANJE TAMNOG FILA:

Belanca penasto umutiti sa secerom(kristal).Umucenoj penastoj masi,dodati plazma keks,
 mlevene orahei otopljenu cokoladu.Varjacom izmesati i sjediniti u kompaktnu glatku masu.


POSTUPAK FILOVANJA OBLANDE:

Staviti prvi list oblande-ravan deo gore- filovati tamni deo fila,zatim preko drugi list oblande-
 -ravan deo opet na gore- pritisnuti  sve krajeve lista oblande da se lepo spoje. Preko drugog ravnog lista oblande premazati sa zutim filom.
Prekriti ravnim deo lista oblande preko zutog fila.
Pritisnuti filovanu oblandu, teskim predmetom, ostaviti da odstoji kako bi se dobro stegla i sjednila.
Po vrhu oblandu dekorisati tecnom karamelom,moze i otopljena cokolada.
Zatim oblandu  isecete  na jednake pravougaonike,romboide ili kocke po zelji.

SAVET

Potrebno je tanak i ostar noz,kako bi se lakse sekla oblanda.Ako se danas filuje oblanda,
onda  se sutra sece.PRIJATNO!