Претражи овај блог

понедељак, 26. децембар 2016.

KROFNE SA KREMOM


KROFNE SA KREMOM










POTRBNO JE;

250g MLEKA
 1/2 KOCKE KVASCA
 2 KASICICE SECERA
 1 KASICICA SOLI
1 JAJE
 4 KASIKE ULJA
 BRASNO PO POTREBI(oko 700g do 800g brasna )TIP 400
 1 LIMUN

I JOS:

100 g SECERA U PRAHU
 200 g KREMA
 2 KESICE VANILINOG SECERA
 ULJE ZA PRZENJE(po potrebi)


PRIPREMA;
 U manju posudu izmrviti kvasac,dodati secer sipati toplo mleko i ostaviti oko 5-10 minuta
 da kvasac nadodje
 Brasno staviti u vanglicu za mesenje testa,u sredini testa napraviti udubljenje,sipati so,ulje,
 jaje i narendanu koru od limuna.
 Nadosli kvasac lagano promesati pa stim zamesiti testo.Mesiti testo sve dok ne postane glatko,ne lepi se i ne odvaja od ruku.(dodati brasno ako je potrebno)
 Zameseno testo pokriti krpom,ostaviti na toplom 30 minuta da naraste(da se testo udvostruci).
 Naraslo testo prebaciti na radnu povrsinu posutu brasnom.

Razviti koru debljine 0,5 cm.Vaditi krofne modlom ili casom,lagano ih redjati na pobrasnjenu povrsinu.




Svakoj drugoj krofnu staviti po pola kasicice krema,krofna koja je prazna njome pokriti drugu krofnu sa kremom.



Krofnu napunjenu kremom viljuskom sa strane stisnuti  krajeve ,da ne bi prilikom przenja krofni
 iscureo krem.




Krofne ostaviti da malo odstoje,kako bi narasle.




Zagrejati ulje u posudu,smanjiti na srednju temperaturu kako krofne nebi izgorele .


Krofne prilikom przenja okretati sjednu na drugu stranu da jednako porumene.
Przene krofne vaditi na papirnom ubrusu(kako bi upio visak masnoce).
 Krofne uvaljati u secer u prahu pomesan sa vanilin secer.










недеља, 25. децембар 2016.

VOCNA CINIJA

VOCNA CINIJA




 POTREBNO JE:

 400 g VISANJA
 500 ml SOKA OD VISANJA
 200 g SECERA
 4 KASIKA GUSTINA
 4 ZUMANCETA
 2 KASIKE GUSTINA
 500 ml MLEKA
 1 KESICA VANILINOG SECERA
 300 ml SLATKE PAVLAKE
 100 g COKOLADE TAMNE (za kuvanje)
 6 KASIKA SECERA ZA KREM
 

PRIPREMANJE VOCNOG ZELEA

Visnje ocistiti od kostica,ocediti i izmeriti 500ml soka,sve zajedno kuvati na vatri.Odvojiti malo soka pa u njemu umesati gustin sa secerom i dodati u voce uzavrelo.
 Neprestalno mesati masu varjacom,dok se vocni zele ne ukuva i zgusne u kompaktnu masu.
Vocni zele ostaviti da se ohladi.

 PRIPREMANJE KREMA OD ZUMANACA
 500ml mleka staviti da uzavri,zumanca sa secerom penasto umutiti i dodati gustin sa kesicom vanilinog secera,pa umesati u uzavrelo mleko.Ukuvati i mesati masu do zgusnjavanja,ostaviti da se ohladi.
 Umutiti cvrsto slatku pavlaku,polovinu pavlake umesati u hladan krem od zumanaca.
 Drugu polovinu slatke pavlake ostaviti za dekoraciju vonce cinije.


FINALNI POSTUPAK;
 Uzeti odgovarajucu ciniju,na dnu cinije staviti nekoliko kasika krema od zumanaca,zatim nekoliko kasika slatke pavlake,onda nekoliko kasika voca.
 Preko voca krem od zumanaca,zatim slatka pavlaka i opet voce.Tako redom ponavljati postupak sve dok ima krema, slatke pavlake i voca.

 Cokoladu otopiti i preliti preko voca.dekorisati slatkom pavlakom i cokoladom.Po zelji ukrasiti -
 mlevenI badem ,lesnik.
 Ostaviti u frizideru da se dobro ohladi.








петак, 23. децембар 2016.

ROLAT OD SPANACA

ROLAT OD SPANAĆA


 





POTREBNO JE
 6 JAJA
 2 KASIKE ULJA
 2 KASIKE MLEKA
 6 KASIKA MEKOG BRASNA
 1 KASICICA SOLI
 1/2 KESICE PRASKA ZA PECIVO
 500 g OBARENOG SPANACA

ZA FIL:

 250 g TVRDOG SIRA
 200 g KISELE PAVLAKE
 2 KUVANA JAJETA
 200 g STISNJENE SUNKE
 1 KASICICA SOLI

 ZA DEKORACIJU ROLATA:
 1  CASA KISELE PAVLAKE
 100g KACKAVALJA


PRIPREMA KORE:

Posebno odvojiti belanca od zumanca,u vanglicu umutiti belanca penasto sa jednom kasicicom soli.
 Umucenim belancima dodati zumanac po zumanac uz neprekidnog miksanja miksera.
 Zatim dodati ostale sastojke,ulje ,mleko,brasno prosejati i pomesati sa praskom za pecivo i umesati ga sa ostalim sastojcima.
 Spanac oprati i iseckati na  sitnije trake, staviti ga u posudu sa kljucalom vodom,bariti  spanac oko
 5 minuta.
 Izvaditi spanac i procediti ga iz vode,ostaviti da se ohladi pa hladan spanac rukama izgnjeciti.
U pripremljenu umucenu  masu od jaja dodati obareni spanac,varjacom promesati i sjediniti sa masom.
 Cetvrtasti pleh (od sporeta) obloziti papirom za pecenje,sipati umucenu masu protresti pleh sa masom kako bi u plehu bila kora iste debljine.
 Rernu zagrejati na 200c,peci koru oko30minuta.
 Nakvasiti krpu ,rasprostreti je na radnu povrsinu i uviti pecenu koru u rolat ,ostaviti da se tako ohladi.

Fil za rolat:
 U ciniju izrendati sir,dodati kiselu pavlaku,narendati kuvana jaja,i usitnjenu stisnjenu sunku,kasikom promesati i sjediniti ostale satojke.

FINALNI POSTUPAK:
 Ohladjenoj kori skinuti papir,zatim premazati je celu pripremljenim filom.
 Premazanu koru filom uviti u rolat.Umutiti kiselu pavlaku i premazati ceo rolat,kackavalj narendati na sitnije 
 rende odozgo preko pavlake.
 Slani rolat od spanaca ostaviti na hladnom da se dobro stegne,kako bi se lako seko na reznjeve.












    

петак, 16. децембар 2016.

PILECA BELA CORBICA



PILECA BELA CORBICA




Uvek sam za dobar tanjir vruce,mirisljave pilece corbice.Zdravom telu  budi radost, a iznemoglom telu okrepljuje dusu.Svakog dana kada kuvam rucak,cesto je na stolu topla vitaminska corbica.
Moj unuk obozava corbice ,zbog njega kuvam je sa svezom piletinom i puno povrca ,tada je ono pravo zadovoljstvo,jer izmamim osmeh na njegovom licu.
 Vremena su danas takva,nekud se samo zuri,ali kad na stolu zamirise tanjir domace corbice ili supe,tada nas ona spoji  i okupi.Najveca moja radost kada pojedu nesto toplo kasikom.Ne oduzima puno vremena ,lako se priprema.Za dobar dan tanjir dobre corbice.PRIJATNO!







POTREBNO JE:

250 g PILECE BELO MESO( sa koskom)
 2 SARGAREPE
 100g CELERA
 100 g PASKANATA
 1 GLAVICA CRNOG LUKA
 1 -2 KROMPIRA
BELA ZAPRSKA CORBICI PRI KRAJU KUVANJA:
 1 CELO JAJE
 2 KASIKE KISELE PAVLAKE
 2 KASIKE BRASNA
 PO POTREBI ULJE
 1 KASIKA BILJNOG ZACINA
  PO UKUSU BIBERA
 1 SAKA SVEZEG PERSUNA
  

PRIPREMANJE CORBICE
 U dubokom sudu ili loncu,staviti pilece belo meso sa koskom,dodati cele oguljene sargarepe ,krompir,paskanat i celera.Lonac sa mesom i povrecem naliti vodom,onoliko koliko treba da prekrije sve ,(da ogrezne)sto kaze nas narod.
 Pripremljen lonac staviti na sporetu da se kuva na sredenjoj temperaturi(dok ne omeksa meso zajedno sa povrcem.
 Kada je meso i povrce obareno ili skuvano,izvaditi da se prohladi.Povrce-paskanat i celer usitniti na sitnije komadice,krompir izgnjeciti u pire,sargarepu iseci na tanke kolutice.
 Pilece meso otkosciti,iseckati sto sitnije,zajedno sa usitnjenim povrcem ponovo vratiti u vodi gde se kuvalo.
 Ponovo staviti nedovrsenu corbicu na vatru da prokljuca.Za to vreme u tiganju na vatri zagrejati ulje,umesati brasno uprziti ga,vrelu masu sipati i zaprziti corbicu.
 Promesati varjacom,smanjiti temperaturu i pustiti da polako vri.
 Za to vreme,u tanjiru viljuskom umutiti jaje,dodati kiselu pavlaku.Sjediniti da nema grudvica,lonac sa corbicom skloniti sa vatre,zatim umesati pripremljenu smesu.
 Kasikom promesati da se lepo sve sjedini i pustiti da jos jednom sve zajedno provri.
 Pilecu corbicu posoliti i zaciniti biljnim zacinom i biberom.
 Zatim na kraju corbicu ukrasiti sakom seckanog svezeg persuna,poklopiti lonac i pustiti  persun da corbici da svoju mirisljavu notu pikantnog ukusa.
 PRIJATNO!







четвртак, 15. децембар 2016.

VOĆNI KOLAČ SA BUNDEVOM






Voćni kolač sa bundevom prava zimska idila...sočnog ukusa i izgleda !
Volim voćne kremaste kolače,htela sam da bundeva, jabuka i banana daju jednu neodoljivu laganu notu.
Voćni kolač sa bundevom je osvezavajuceg ukusa.Bundeva svojom narandžastom bojom daje poseban ukus i krasi kolač. Spoj jabuka i banane opijaju  nepca svojim ukusom.
Ako niste obožavalac bundeve može te dodati drugo voce.
PRIJATNO!


POTREBNO JE:


ZA KORU:

  •  5 ŽUMANACA
  •  5 KAŠIKA ŠEĆERA
  •  5 KAŠIKA ULJA
  •  5 TOPLE VODE
  •  5 KAŠIKA BRAŠNA
  •  1 PECIVO
  •  1 KESICA VANILIN ŠEĆER



ZA KREM:

  •  5 BELANACA
  •  5 KAŠIKA ŠEĆERA
  •  3 KAŠIKE SOKA OD LIMUNA
  •  l L VODE
  •  3 PUDINGA OD VANILE
  •  300 g ŠEĆERA
  •  KORICA OD LIMUNA(RENDANA)


VOĆE:

  •   300 g BUNDEVE
  •  1 BANANA
  •  1 JABUKA
  •  200 g ŠECERA
  •  SOK OD JEDNOG LIMUNA

ZA DEKORACIJU KOLACA:

  •  200 g SLATKE PAVLAKE


PRIPREMA KORE:
  •  U posebnom sudu odvojite žumanca od belanaca, zatim žumanca dobro umutite sa 5 kašika šećera. Dodajte ulje zatim (u posebnom sudu izmešajte suve satojke-brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer) te dodajte suve sastojke u smesu,dodajte toplu vodu i promešajte  kašikom da se sjedini umućena masa.
  •  Kalup 40 x 23cm premažite maslacem i pospite brašnom,sipajte umućenu masu i pecite u  zagrejanoj rerni na 200c oko15 minuta.Koru ohladite.



PRIPREMA VOĆE:

  •  Bundevu i jabuku ogulite, isecite na sitne kocke te ih skuvajte u 1 litar vode sa 200g sećera oko 15 min.(da je meka bundeva i jabuka,pazite da se ne prekuvaju).
  • Prohladite i procedite od vode bundevu i jabuku zatim ih prelite sa sokom od jednog limuna.
  • Sacuvajte procedjenu vodu u kojoj se kuvalo voce (trebace za puding).


PRIPREMANJE KREME ;

  •  U odvojenom litru vode gde se kuvalo voce skuvajte puding.
  • Odvojite malo vode i razmutite puding od vanile,ostatak vode stavite sa šećerom i rendanom korom od limuna da provri.
  • Zatim u provrelu vodu dodajte razmućenu smesu i kuvajte uz neprestano mešanje sve dok se puding  ne ukuva i zgusne.




  •  U dubljem sudu umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, neprestano miksajte uz postepeno dodavanje kašike po kašike vrelog pudinga u snegu od belanaca.
  • Masa miksanjem ce se sve više sjediniti povećavati  kompaktnu  masu.






FINALNI POSTUPAK:

  •   U kalup preko kore poredjajte kocke bundeve, jabuke i banane.











.

  • Preko redo kockica od voća  prelijte pola mase toplog pudinga, opet poredjajte ostalo voće bundeve, jabuke i banane.
  • Zatim prelijte ostatak polovine mase toplog pudinga.
  •  Ostavite da se kolač dobro ohladi (najbolje kolač ostaviti preko noci).
  •  U mutiti slatku pavlaku i dekorisati  kolač. Voćni kolač secite na kocke i  sluzite hladan .
 PRIJATNO!

        









 

уторак, 13. децембар 2016.

MUFFINI SA SIROM I SPANACEM


MUFFINI SA SIROM I SPANACEM






Prhki,ukusni,mekani,supljikavi neodoljivi muffini koji se lako spremaju.Obozavaju ih svi u porodici jer su jako ukusni.Sir mozete dodati bilo koji  u testo,kravlji ili kozji sir.Muffini ostaju dugo mekani i prhki ,sluziti  sa kiselim mlekom.


POTREBNO JE:

3 JAJA
 60 g OSTROG BRASNA
 300 g MLADOG SIRA
 2 KASIKE MASLINOVOG ULJA
 150 g SPANACA
 1 KASICICA BILJNOG ZACINA
 1 KASICICA SOLI
 50 g KACKAVALJA RENDANOG
 1,2 KESICE PRASKA ZA PECIVO






PRIPREMA:


Spanac oprati,usitniti,posoliti,ostaviti da odstoji oko10 minuta.
 Jaja umutiti penasto, dodati brasno pomesano sa praskom za pecivo,zatim dodati mladi sir,
 ulje i pripremljeni spanac.
 Varjacom lagano promesati,da se masa i spanac sjedine .
 U silikonskom kalupu za muffine,sipati masu, ne prepunjavati je u kalupu.
 Odozgo narendati kackavalj.
 Muffine peci u predhodno zagrejanoj rerni na 200c-smanjiti na 180c i peci oko 25 minuta.
Kada porumene izvaditi ih sacekati da se malo prohlade.
 Muffine sluziti tople.
 PRIJATNO!


























































субота, 10. децембар 2016.

COKOLADNA BEZE TORTA SA SUMSKIM VOCEM



COKOLADNA BEZE TORTA

SA SUMSKIM VOCEM






POTREBNO JE:

ZA COKOLADNU KORU:
 1 JAJE
 60 g SECERA
 100 g BRASNA
60 ml ULJA
 2 KASICICE PRASAK ZA PECIVO
 1 KASICICA NES KAFA
 100 ml VRUCE VODE
 50 g KAKAA U PRAHU
100 ml MLEKA
1 KASICICA RUMA

ZA BEZE KORU
 2 JAJA
 1 PRSTOHVAT SOLI
 50 g SECERA
 30 g SECERA U PRAHU
 1 KASIKA GUSTINA


FIL --CRNI COKOLADNI MUS 

100 g COKOLADE ZA KUVANJE
 50 ml MLEKA
 1 ZUMANAC
 200 ml SLATKE PAVLAKE



FIL--BELI COKOLADNI MUS 

  100 g BELE COKOLADE
 50 ml MLEKA
 1 ZUMANAC
 200 ml SLATKE PAVLAKE


POTREBNO JE JOS
 200g SMRZNUTO SUMSKO VOCE
 200g SLATKE PAVLAKE
100 g DZEMA OD JAGODA



PRIPREMA COKOLADNE KORE : Odvojiti posebno belanaca od zumanca, dodati
 prstohvat soli i secera, umutiti ,  zatim mu dodati zumanac i umutiti u penastu masu.
 Zatim dodati prosejano brasno sa 2 kasicice praska  za pecivo, kasicicu nes kafu, dodati
otopljenu cokoladu i mleko, promesati i sjediniti u glatku masu (bez grudvica), na kraju
dodati 100ml vruce vode. Sve zajedno izmesati varjacom i sjediniti masu.
 Okrugli kalup za tortu(24cm precnika) obloziti pek  papirom za pecenje, sipati
 umucenu masu i peci koru u zagrejanoj rerni na 180c oko 20 minuta.

PRIPREMA BEZE KORE:



 Odvojena belanca umutiti sa prstohvatom soli, zatim dodati postepeno secer i umutiti
 belanca u cvrst sneg.
 Mutiti mikserom sve dok se ne otopi sav secer, zatim dodati secer u prahu pomesan
sa 1 kasikom gustina, mutiti i dalje belanca u cvrstu masu.
 Okrugli kalup obloziti pek papirom za pecenje, sipati pripremljenu umucenu masu od belanaca.




Koru susiti u zagrejanu rernu na 115c oko 45 minuta.Na kraju osusenu koru ostaviti u ugasenoj
rerni jos 15 minuta da odstoji (ne otvarati rernu).



CRNI COKOLADNI MUS

U posudu zagrejati mleko, staviti izlomljenu cokoladu i otopiti je.Skloniti sa vatre pa dodati
 uz stalno mesanje umuceni zumanac.Vratiti nazad na laganu vatru, kuvati jos 5 minuta.
Ohladiti masu.
Umutiti slatku pavlaku i polako dodati hladnu masu od cokolade.








BELI COKOLADNI MUS
Zagrejati mleko,dodati izlomljenu belu cokoladu,otopiti je uz stalno mesanje varjacom.
 Umutiti zumanac i dodati ga otopljenoj cokoladi,mesati i sjediniti u sjajnu glatku masu.
 Umutiti slatku pavlaku i lagano dodavati otopljenu belu cokoladu i sjediniti varjacom.





FINALNI POSTUPAK:

U kalupu vratiti cokoladnu koru, preliti je mesavinom od mleka sa rumom.
Koru premazati dzemom od jagoda, zatim preko premazati crnim musom od
 cokolade, preko cokoladnog musa --beze kora--opet dzem od jagoda--pa beli cokoladni mus.
Nafilovanu tortu sa kalupom ostaviti u frizideru oko2 h.
 Izvaditi tortu iz kalupa ,odozgo staviti sumsko voce na belom cokoladnom musu, umutiti
slatku pavlaku i dekorisati celu tortu.
 Filovanu tortu vratiti opet u frizideru da se dobro ohladi i stegne.
Tortu ukrasiti komadicima cokolade.