Претражи овај блог

недеља, 26. фебруар 2017.

COKOLADNI SAN

COKOLADNI SAN





POTREBNO JE:

ZA KORU:
2 SOLJE MLEKA
100g MARGARINA
200g COKOLADE ZA KUVANJE
3 JAJETA
2 SOLJE SECERA
2 KESICE VANILINOG  SECERA
2 SOLJE BRASNA
1 KASIKA SODE BIKARBONE
1 PRSTOHVAT SOLI

ZA FIL:
800ml MLEKA
15 KASIKA SECERA
3 KESICE PUDINGA OD COKOLADE
150g MARGARINA
200g SECER U PRAHU

COKOLADNA GLAZURA:
200g COKOLADE ZA KUVANJE
200ml SLATKE PAVLAKE
1 KASIKA ULJA

ZA NATAPANJE KORE
200ml COKOLADNOG MLEKA

ZA POSIPANJE IVICE TORTE
100g PECENOG MLEVENOG LESNIKA

PRIPREMANJE KORE:


U odgovarajucoj posudi, na tihoj vatri otopiti mleko, cokolada i maragarin.Kada se  sastojci otope,promesati i skloniti sa vatre.Masu ostaviti po strani da se hladi oko10 minuta.
U vanglicu umutiti jaja sa secerom,  koji je pomesan sa vanilinim secerom, zatim dodati
 cokoladnu smesu.
Brasno prosejati zajedno sa sodom bikarbonom, prstohvatom soli,lagano promesati
 kasikom,da se sjedini masa bez grudvica.
Cetvrtasti pleh (od sporeta) obloziti masnim papirom, sipati umucenu masu,i peci
  u zagrejanoj rerni na 170c oko 25minuta.

Fil,puding od cokolade umesati u malo mleka sa secerom, skuvatiga u preostalom mleku.
Neprekidno mesati kasikom sve dok se masa ne zgusne, ostaviti sa strane da se ohladi.
Margarin umutiti sa secerom u prahu, dodati i sjediniti ga u hladnom pudingu od cokolade.
Mikserom umutiti krem u kompaktnu glatku masu.
FINALNI POSTUPAK:
Pecenu koru preseci uzduz na dva jednaka dela, pa dva dela korice prepoloviti na pola,
da se dobiju 4 korice.
Uzeti tri iste cinije, cokoladni  krem podeliti  na tri jednaka dela.
Na tacnu sloziti jedan deo korice, natopiti je cokoladnim mlekom,pa kori ravnomerno
premazati cokoladni krem,sloziti preko drugi deo korice, natopiti je cokoladnim mlekom,
pa opet ravnomerno premazati cokoladni krem.Postupak ponoviti sa trecom koricom.
Cetvrtu koricu ne premazivati kremom
Filovanu tortu ostaviti da se ohladi i stegne.Najbolje je ostaviti je preko noci da odstoji
kako bise stegla i sjedinila sa cokoladnim kremom.
Dekorisati tortu
U manjoj posudi na laganoj vatri otopiti cokoladu za kuvanje sa kasikom ulja,dodati
slatku pavlaku,promesati kasikom i sjediniti cokoladnu masu.
Tortu izvaditi iz frizidera,ravnomerno je premazati po vrhu cokoladnom glazurom,
sa strane ivice posuti tortu mlevenim lesnikom.

NAPOMENA!
Mera solje koje sam  koristila su od (don- kafe).Torta cokoladni san,bogata je
ukusom i mirisom  kremaste cokolade.
Sladokusci koji vole cokoladu ovo je pravi uzitak.PRIJATNO!



















уторак, 21. фебруар 2017.

LAGANA TORTA OD KAJSIJA

LAGANA TORTA OD KAJSIJA





POTREBNO JE:
6 JAJETA
6 KASIKA SECERA
6 KASIKA BRASNA

FIL
1 l MLEKA
2 KESICE PUDINGA OD VANILE
2 KESICE PUDINA OD COKOLADE
16 KASIKA SECERA
1 kg KOMPOTA OD KAJSIJA

ZA DEKORACIJU
500 ml SLATKE PAVLAKE
100 g COKOLADE CRNE


PRIPREMA: 

Priprema kore: Umutiti penasto jaja sa secerom, dodati prosejano brasno, lagano promesati i sjediniti masu.
Okrugli kalup obloziti masnim papirom, izruciti masu i peci u zagrejanoj rerni na 180c oko 30min.
Fil od vanile i cokolde:
Litar mleka podeliti na pola, u jednu polovinu mleka uobicajno skuvati puding od vanile sa 8 kasika secera, drugoj polovini mleka skuvati puding od cokolade sa 8 kasika secera, takodje na isti nacin kuvanja.
Puding vanilu i cokoladu pokriti providnom folijom da se ne bi uhvatila korica ostaviti da se hlade.
Umutiti slatku pavlaku, odvojiti 10 kasika za dekoraciju, ostalu pavlaku podeliti u puding od vanile i cokolade. Oba fila promesati i izjednaciti masu.
FINALNI POSTUPAK:
Kajsije procediti  i ostaviti sa strane. Gotovu koru preseci da se dobiju tri jednake korice.
Jednu koricu vratiti u kalupu obavijenu obrucem, koru poprskati sokom od kajsija.
Na kori poredjati polutke kasije, preko njih premazati fil od vanile (malo ostaviti za filovanje sa strane torte).
Drugu koru sloziti prko fila, poprskati je sokom od kajsija, premazati filom od cokoloade.
Zatim, na kraju doloazi treca kora,  poprskati je sokom od kajsija i naredjati preostale polutke kajsije.
Tortu sa kalupom ostaviti u frizideru da se hladi oko 3 sata.
Rashladjenu tortu  izvaditi iz obruca, premazati je sa strane pudingom od vanile koji smo ostavili, po vrhu  i sa strane. Tortu dekorisati sa umucenom slatkom pavlakom.
Cokoladu izrendati na krupnije delice, posuti je po krajevima torte
NAPOMENA:
Oba fila su veoma izdasna.Tortu dobro ohladiti i seci na parcad.
Torta je lagana i osvezavajuca .Ukus je posebno zadovoljavajuci, kojem se ne moze odoleti .
Ako ste ljubitelj vocnih torti ova je pun pogodak.
PRIJATNO!









понедељак, 20. фебруар 2017.

PITA SA JABUKAMA

PITA SA JABUKAMA





POTREBNO JE :
500 g kora za pitu
FIL
2 kg jabuka nakiselih
100 g mlevenog keksa plazme
200g mlevenih oraha
150 g secera
1 kasika cimeta
100 g suvog grozdja

ZA PREMAZIVANJE KORA
200 ml ulja
ZA POSIPANJE KORA
100 g SECERA U PRAHU


PRIPREMA:

Prvo pripremiti sastojke,jabuke oljustiti i izrendati . Orahe samleti . Zatim u posudu sjediniti 
izrendane jabuke, mleveni keks, mlevene orahe,secer i cimet .
Redjati po tri kore,svaku koru premazati sa uljem ,sloziti kore jednu preko druge,
 na kraju ivice kore poredjati fil od jabuka .Uvijati kore u rolat , tako nastaviti i sa ostalim korama.
Pleh podmazati uljem i redjati uvijenu pitu.Pre pecenja pitu premazati po vrhu uljem.
Pitu peci na 180c oko30 minuta .
 Pecenu pitu ohladiti , iseci na jednaku parcad i posuti je secerom u prahu .
NAPOMENA!
 Piti se moze dodati i  vise secera . Cimet po zelji dodati . 
 U filu  se moze dodati suva brusnica , suva sljiva  bez kostica ,  i naravno potopiti 
ih u vreloj vodi kako bi omeksale.
PRIJATNO!








RAFAELO KUGLICE








POTREBNO JE:

  • 500 ml MLEKA
  • 3 KESICE PUDINGA OD VANILE
  • 200 g SECERA U PRAHU
  • 200 g KOKOSA
  • 50 g BELE COKOLADE
  • 250 g MARGARINA


ZA VALJANJE KUGLICA

  • 100 g KOKOSA



PRIPREMA :
  1. U malo mleka umutiti puding , ostatak mleka staviti da provri , pa u njemu umesati puding od vanile.
  2. Neprekidno mesati drvrnom varjacom sve dok masa ne ukuva i postane gusta.
  3. Jos u topao puding , dodati secer u prahu i kokos brasno.
  4. Sve umesati i sjediniti u glatku masu.
  5. Kada se masa ohladi dodati umucen margarin i opet sve sjediniti.
  6. Od hladne smese praviti kuglice sa kockicama od bele cokolade.
  7. Zatim kuglice uvaljati u kokos.


NAPOMENA!
U smesi za rafaelo kuglice , moze se dodati margarin sa ukusom vanile, koji
ce jos bolje dopuniti  aromaticni ukus vanile.
Gotove kuglice staviti u ukrasne  papirne korpice,zatim ih poslagati u nekoj finoj kutiji
od kartona ili limenoj jos bolje , kako bi sacuvale svezinu .
PRIJATNO!






понедељак, 13. фебруар 2017.

LAGANI DEZERT OD NARANDZE


LAGANI DEZERT OD NARANDZE



  





POTREBNO JE:

ZA KORU:
6 BELANACA
6 KASIKA SECERA
2 KASIKE LIMUNOVOG SOKA
1 KESICA VANILINOG SECERA
50g PRZENOG LESNIKA
150g MLEVENIH ORAHA


ZA FIL:
6 KASIKA SECERA
2 KESICE VANILINOG SECERA
2 KESICE PUDING OD VANILE
2 KASIKE GUSTINA
500ml MLEKA
300ml SOKA OD NARANDZE
2 NARANDZINE KORE
100g MARGARINA
100ml SLATKE PAVLAKE
100 SUVE BRUSNICE
2 KESICE KREM SLAG OD VANILE


PRIPREMA KORE:

Za koru, umutiti belanca sa secerom koji je pomesan sa vanilinim secerom.Samleti przene lesnike i orahe,
pomesati ih  i lagano dodati umucenoj smesi od belanaca.
Cetvrtasti pleh (od sporeta) obloziti masnim papirom,sipati masu i ravnomerno  je rasporediti.
Koru peci na 180c oko 15 minuta.Koru ohladiti i iseci uzduz na tri jednaka dela
.
FIL:
Umleko dodati secer pomesan sa vanilinim secerom,rendanu koricu od narandze i pola soka od narandze.
Na vatru staviti da sve zajedno provri(temperaturu smanjiti).Zumanca pomesati sa ostalom polovinom soka od narandze,umesati puding od vanile,gustin,sve izmiksati mikserom da nema grudvica.
Masu od zumanaca sipati u mleko i kuvati uz stalno mesanje dok puding masa ne postane gusta.
Gotov puding pokriti providnom folijom (da nebi uhvatio koricu)ostaviti dase ohladi.
Margarin umutiti i sjediniti ga sa hladnim pudingom.Umutiti slatku pavlaku,
dodati je umucenoj masi,izmesati i sjediniti u kompaktnu masu.
Kremastoj masi dodati susenu brusnicu(ne potapati je u vodi).Krem podeliti na tri jednaka dela.
Finalni deo:
Na tacnu staviti prvu koru,premazati je filom,preko fila druga kora,opet fil,zatim treca kora i opet fil.
NAPOMENA:
Dezert ohladiti u frizideru ,najbolje je da odstoji preko noci kako bi se dobro stego.
Hladan dezert dekorisati umucenim slagom.
Socan dezert kao hladan lakse ce se seci,i sluziti.
PRIJATNO!
















недеља, 12. фебруар 2017.

LISNATA POGACA

LISNATA POGACA







POTREBNO JE:

500g MEKOG BRASNA
20g SVEZEG KVASCA
200ml TOPLOG MLEKA
1 KASIKA SOLI
1 KASIKA SECERA
5 KASIKA ULJA

ZA PREMAZIVANJE TESTA:
250g MARGARINA
ZA PREMAZIVANJE POGACE:
1 ZUMANCE
ZA POSIPANJE POGACE SUSAM


PRIPREMA:
Razmutiti kvasac sa secerom,u toplom mleku sa kasikom brasna.Ostavit kvasac malo da naraste.Za to vreme prosejati brasno i dodati so.U brasnu napraviti udubljenje,pa dodati kvasac i ulje.
Umesiti testo i ostaviti ga da naraste,oko40 minuta.
Nadoslim kvascem zamesiti  glatko testo,koje se ne lepi za posudu i za ruke.
Umeseno testo ostaviti na toplom da odstoji i udvostruci masu.
Nadoslo testo izruciti na radnu povrsinu posutu brasnom , testo premesiti i podeliti na 5 jednakih loptica.
Loptice ostaviti koji minut da odmore.


Svaku lopticu rastanjiti velicine tanjira.







Rastanjeno testo premazati omeksalim margarinom.Slagati testo jednu na drugu,zadnju ne mazati margarinom.














Rastanjiti oklagijom testo u krugu precnika do 45cm.















Zatim od testa iseci okolo obruc oko
2-3 cm.sirine.


















Formirani krug iseci na 16 jednakih delova.

















Svaki iseceni deo testa uviti tako da jedna strana ide ravno uz jednu stranu ivice trougla testa.(kao sto je na slici).
















Tepsiju  velicine precnika 26 cm obloziti masnim papirom,uvijeno testo redjati siri deo uz stranu ivice tepsije.
Deo testa obruc koji je ostavljen, iseci na 10  jednakih delova,uvijati u rolatice ili ruzice,stavljati ih u sredini tepsije.
Pogacu staviti na toplom da naraste(da se udvostruci testo).Naraslu pogacu po vrhu premazati umucenim zumancetom i posuti susamom.
Rernu predhodno zagrejati na 220c,smanjiti tenperaturu na 180 i peci pogacu oko45minuta.

NAPOMENA:

Kada pogaca malo porumeni oko10 min. pokriti je masnim papirom da ne izgori, i peci do kraja n a180c.(Sve zavisi od sporeta kako pece i na koju temperaturu)Ventilator ako ima sporet na kraju ukljuciti ,ali papir ne skidati.Vremenom proveravati kako se pece pogaca.
Pogaca za sve prilike
.PRIJATNO!