Претражи овај блог

петак, 19. јануар 2018.

REFORM TORTA


 REFORM TORTA



Reform Torta je stara klasična torta - sa tankim koricama od belanca i oraha, i čokolanog fila od žumanaca..Torta je neodoljiva, pravi raj za usta i nepca, svečana je i bogata za svaku priliku




POTREBNO JE:
Za koru:
10 BELANACA
10 KAŠIKA ŠEĆERA
250g MLEVENIH ORAHA

FIL OD ŽUMANACA

10 ŽUMANACA
10 KAŠIKA ŠEĆERA
250g MARGARINA
100g ČOKOLADE ZA KUVANJE

GLAZURA:

2KAŠIKE MLEKA
1 KAŠIKA ŠEĆERA
1 JAJE
50g MARGARINA
100g ČOKOLADE ZA KUVANJE


PRIPREMA KORA

5 belanaca umutiti sa 5 kašika šećera u čvrst sneg

Zatim lagano umešati 125g mlevenih oraha.

Kalup četvrtasti od šporeta obložiti masnim papirom.
 Sipati i peći u zagrejanoj rerni na 200c oko 12minuta do 13 minuta.

Na isti način pripremiti drugu koru

Fil od žumanaca

10 žumanaca umutiti sa 10 kašika šećera, zatim kuvati na pari.
Primer:
Staviti veći sud sa vodom na vatri i zagrejati do vrenja, staviti odgovarajuću posudu sa umućenim žumancima u šerpi sa vodom, kuvati i mešati drvenom varjačom

 Žumanca kada počnu da se zgušnjavaju i ukuvavaju dodati izlomljenu čokoladu.
Tada dalje kuvati i mešati neprekidno dok se fil ne zgusne

Fil skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi
Umutiti penasto margarin,  dodati  filu od žumanaca, mutiti mikserom sjediniti i izjednačiti kompaktnu masu

Finalni postupak
Korice preseći uzduž na pola da se dobiju 4 jednake korice.

Na tacnu staviti jednu koricu premazati je sa trećinu fila, zatim redjati kora, fil , kora fil i na kraju završiti korom

Tortu prefilovanu ostaviti  da odstoji na hladnom najbolje preko noći , kako  bi se  stegla i sjedinila svoje ukuse.

Čokoladna glazura
U odgovarajuću posudu dodati mleko, šećer ,margarin i čokoladu, sve zajedno otopiti na vatri.
Skloniti sa vatre malo prohladiti pa dodati celo jaje.
Mikserom umutiti i sjediniti čokoladnu masu.
Vruću čokoladnu glazuru sipati na sredinu torte, nožem razvući glazuru na ivice torte kako bi se lakše premazala cela torta čokoladom

Tortu ostaviti na hladnom da se glazura stegne
Po želji ukrasiti šlagom tortu


NAPOMENA!
Reform tortu  sam pravila od 10jaja, ako želite veću tortu staviti duple sastojke
Torta inače nije mala,  pogodna je za slave i druga veselja.
Korice sam pekla u većem četvrtastom plehu od šporeta iz dva puta na isti način, obe korice  podelila uzduž i dobila 4 iste korice
Šlagom sam ukrasila strane  ivice torte, umutitla 2 kesice šlaga sa 150ml meka.
Prijatno!































четвртак, 11. јануар 2018.

KUMINA ŠTRUDLA



KUMINA ŠTRUDLA






POTREBNO JE:

700g BRAŠNA
250g MLEKA
100ml ULJA
100g ŠEĆERA
1 KAŠIČICA ULJA
1/2 KOCKE SVEŽEG KVASCA
2 JAJA
2 KAŠIKE SVINJSKE MASTI

ZA PREMAZIVANJE KORA

6 KAŠIKA DŽEMA OD ŠLJIVA
200g MLEVENIH ORAHA
3 JABUKE

I JOŠ 
1 ŽUMANAC
100 RENDANOG MARGARINA


PRIPREMA:

U toplom mleku razmutiti 100g šećera i pola kocke svežeg kvasca
U vanglici za mešenje testa,  penasto umutiti jaja, dodati mleko i
  šećer sa kvascem i svinjsku mast
 Rukom zamesiti testo
Testo umešeno ostaviti da miruje na toplom oko 30 minuta.

Nadošlo testo isipati na pobrašnjenoj radnoj površini.
Testo razmesiti i podeliti na tri jednaka dela



Svaku lopticu testa razvići oklagijom većeg prečnika.
 Zatim koru premazati  džemom od šljiva
i narendati po jednu jabuku i posuti  mlevene orahe.

Tako ponoviti postupak sa ostale dve lopte od testa.

Testo nafilovano saviti krajeve kore i urolati u rolat.
Postupak ponoviti sa ostalim korama.

Četvrtasti pleh obložiti masnim papirom za pečenje
Uplehu složiti rolate
Rolate premazati umućenim žumancetom i rendanim margarinom
  ili sečen na komadiće.

Rernu predhodno zagrejati na 200c i zatim peći štrudlu oko 30 minuta.
Pečenu štrudlu izvaditi iz rerne, pokriti je krpom i ostaviti da se ohladi

Hladnu štrudlu seči na rolate i posuti je šećerom u prahu.

Napomena!

Džem ili pekmez može bilo koji po svom izboru, ali meni je najlepša
 sa pekmezom od šljiva.
Štrudla je izdašna i vrlo ukusna . Meka je i sutradan ako ostane.
Isprobani recept  moje kume Živke,  Kisela Štrudla, ostala i ostaće u mom
 sećanju, koji stalno pravim  i svi je obožavamo!
PRIJATNO!



POHOVANE SVINJSKE ŠNICLE NA ULJU ILI U RERNI


                               









POTREBNI SASTOJCI:


  • 1kg SVINJSKE ŠNICLE- OD BUTA
  • 4 JAJETA
  • BRAŠNO
  •  PREZLE 
  • SO   
  • BILJNI ZAČIN
  • ULJE 



PRIPREMA:

Za pohovanje
Šnicle izlupati čekićem za meso.
Posoliti ih po ukusu sa jedne i sa druge strane.


Pripremjene šnicle ostaviti u frižideru oko pola sata.

-U jedan tanjir viljuškom umutiti jaja
-U drugi tanjir sipati prezle


Na radnoj površini staviti aluminijsku foliju.
Po njoj posuti brašno dovoljne količine i uvaljati šnicle ubrašno.

(Ovako se lepo šnicle uvaljaju u brašno, i manje posla oko čišćenja)

-Zatim pobrašnjene šnicle uvaljati u umućena jaja pa u prezle

U dubokoj šerpi zagrejati ulje i peći šnicle sa obe strane oko 2-3 minuta

Pohovane šnicle kada su gotove vaditi iz ulja i stavljati ih na papirnom
 ubrusu da se ocede od masnoće.

Zatim pohovane šnicle poredjati na tanjiru i dekorisati  lišćem od peršuna.

SAVET I PRIPREMA

Pečenje šnicle u rerni

Savet za brzu varijantu pohovanja i prženje  šnicle, kad nemaš vremena i kad ti se jako žuri. Umesto  pržiti snicle u vrelom ulju peci ih u rerni. Ručak je tu.
Rezultat je skoro  isti,  samo što je ovo pečenje šnicle  u rerni zdravije.

Priprema:
Pleh četvrtasti obložiti masnim papirom, poredjati šnicle koje smo predhodno uvaljali u brašno, jaja i prezle
Peći u rerni na 200c oko 20 minuta
Ukus je fantastičan i isti kao kod prženja a zdraviji bez masnoće.

Uz pohovane šnicle služiti, pire, razne salate ,grilovano povrće.
Svaka kombinacija uz pohovanu šniclu je ukusna.
PRIJATNO!




















уторак, 2. јануар 2018.

BRZI VOĆNI KOLAČ SA JABUKAMA



 BRZI VOĆNI KOLAČ

                       SA JABUKAMA






Kad vam se jede nešto slatko i kad vam se žuri - Voćni kolač sa jabukama
Voćni kolač sa jabukama je lagano osvežavajući desert.Brzo se priprema a uživanje u njemu je veliko i slatko
Kolač ima finu notu ukusa, jabuka, kokosa i čokolade, koji vas osvaja  i osvežava . Slatka preporuka  da se kolač napravi i da se uživa  u njemu.
Prijatno!



POTREBNO JE:

6 DO 8 SREDNJIH JABUKA
30 KOM. KEKSA PETIT BEURRE

FIL:

750ml MLEKA
200g ŠEĆERA
2 KESICE PUDINGA OD VANILE
2 KAŠIKE GUSTINA
100g MARGARINA

Fil 2

50g LEŠNIKA- ISECKANIH
50g ORAHA MLEVENIH
50g ČOKOLADA
2 KAŠIKE DŽEMA OD KAJSIJA
1/2 KAŠIČICE CIMETA

GLAZURA
1 KESICA SLAG
100g GAZIRANE VODE

ZA DEKORACIJU
KOKOS
50 ČOKOLADE





PRIPREMA:


Jabuke iseći na polutke, očistiti od semena i oljuštiti

U odgovarajuću posudu staviti polutke jabuke, naliti vodom, malo
 šecer posuti preko njih(oko3 kašike)

Kuvati dok jabuke ne omekšaju oko15 minuta je potrebno.
(paziti da se jabuke ne prekuvaju )

Jabuke kuvane izvaditi iz vode da se ohlade.

Pripremiti fil od pudinga
Posudu sa mlekom i šećerom staviti da proključa.

U malo odvojenog mleka razmutiti 2 kesica pudinga
 sa 2 kašike gustina.

Sipati mešavinu u provrelom mleku i mešati dok masa ne postane gusta.
Odmah dodati margarin sjediniti masu da se izjednači




Pripremiti fil za punjenje jabuka
U posudu odgovarajuću spojiti lešnik iseckani, orahe samlevene, čokoladi iseckanu ili narendanu i džem od kajsika.


Finalni postupak


Na dno kalupa poredjati keks.

Po keksu sipati polovinu fila od pudinga.

Polutku jabuke napuniti jednom kašičicom fila
Polutke napunjene filom okrenuti i staviti na fil

Preliti preko jabuka drugu polovinu fila od pudinga, ravnomerno rasporediti fil i pokriti  jabuke.

Zatim  na kraju poredjati keks - po filu od pudinga

Dekoracija kolača
Umutiti1 kesicu šlaga sa 100ml gazirane vode
Kolač premazati šlagom , preko šlaga posuti kokos, ako ne volite ne mora

Kolač ostaviti na hladnom da malo odstoji da se dobro stegne.

Čokoladu otopiti za glazuru

Kolač hladan seći na jednake kocke.
Svaku kocku pre služenja ukrasiti glazurom od čokolade

NAPOMENA!
 Nije potrebno da se keks natapa, jer keks vremenom omekne od fila
Jabuke redjati na fil tako da je polutka okrenuta na kocku keksa i  odozgo keks,  tako seći kolač po redu gde je keks
PRIJATNO!