Претражи овај блог

четвртак, 16. април 2020.

SKUŠA NA KROMPIRU U SOČNOM PRELIVU












Vreme je velikog posta.  Evo jednog posnog jela sa ribom koje se lako priprema, skuša na krompiru u sočnom prelivu.
Jelo je veoma pikantno i ukusno. Ribu možete spremiti sa krompirom ili bez krompira,  možete ribu samo ispeći  preliti je prelivom. Skuša na ovaj način je  fantastična i veoma ukusna, dobijate komlpletan ručak.   Krompir je mekan, topi se u ustima. Na ovaj način možete speremiti bio koju ribu, ukus se neće promeniti biće još bolji, lepši i ukusniji.Nemojte izostaviti čašu  belog  ili crnog vina, naravno ko voli i ko može.Prijatno vam želim!



POTREBNO JE:


  • 1kg SMRZNUTE SKUŠE
  • 1kg OČIŠĆENOG KROMPIRA
  • 150ml BELOG VINA
  • 150ml VODE
  • 150ml MASLINOVOG ULJA
  • 4 ČENA BELOG LUKA
  • 1 KAŠIČICVA VEGETE
  • 1 KAŠIČICA SOLI
  • 5 DO 6 ZRNA BIBERA
  • 1/2 KAŠIČICE MLEVENOG BUBERA
  • MALO SECKANOG PERŠUNA
  • 1-2 GRANČICE RUZMARINA


PRIPREMA:


  • Ribu skušu odmrznuti,  očistiti je od iznutrica i oprati.
  • Skušu ocediti od vode i posoliti sa svih strana.



  1. Tepsiju podmazati uljem, krompir očišćen narezati na kriške i složiti po dnu tepsije.
  2. Ribu očišćenu poredjati na krompir i peći u zagrejanoj rerni na 220c oko20 minuta
  • Dok se riba peče pripremiti preliv.
  • U odgovarajući sud sve sastojke izmešati i staviti da proključa.


  • Zatim nakon 20 minuta  ribu i krompir  preliti vrućim prelivom.
  • Tepsiju sa krompirom i ribom vratiti nazad da se peku još 15 minuta.


NAPOMENA:
Na ovaj način priprema ribe,  može bilo koja riba  sa krompirom - bez krompira.
Preporučujem "Salata sa krompirom i povrćem" -recept potražite na blogu  "Mickinakuhunja.blogspot.com"


















среда, 15. април 2020.

VOĆNA TORTA










Voćna torta..divna kremasta, malinasta ..veoma ukusna..probudiće sva vaša čula..

Kada muž slavi 54.rođendan i obožava voćne torte onda je to ..too
Torta je izdašna i idealna za rođendane ili razna slavlja..
Koru za tortu pekla sam u plehu od šporeta, okruglim kalupim izrezala okrugle korice a zatim ih presekla uzduž i dobila 6 tankih korica..Ako želite manju torticu režite je kalupom 24cm, količinu sastojaka za koru, smanjite  polovično..kao vanila krem, voćni žele,beli krem..
Od voća osim maline, mogu jagode, višnja, kupina, voćni mihs..itd...


Potrebni sastojci:
Za koru:

  • 5cela jaja
  • 4belanaca
  • 150gšećera
  • 100ml vruće vode
  • 100ml ulja
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200g brašna
  • 100ml hladnog mleka


Krem od vanile:

  • 800ml mleka
  • 4 žumanceta
  • 200g šećera
  • 2 kesice puding od vanile
  • 2 pune kašike gustina
  • 150g margarina
  • 200g slatke pavlake


Voćni žele:

  • 600g maline..
  • 300ml vode
  • 250g šećera
  • 4 kašike gustin-vrhom pune


Beli krem:

  • 300ml slatke pavlake
  • 200g krem šlag
  • 200ml gazirane vode


Čokoladna glazura

  • 100g čokolade 
  • 100ml slatke pavlake
  • 100g margarina



Priprema:


  • Priremite veliki pleh od šporeta, obložite pek papirom.


  1. U jednoj posudi dodajte cela jaja, belanca i šećer, miserom umutite penasto,  sve dok masa od jaja ne udvostruči svoj volumen.
  2.  Zatim dodajte 100ml vruće vode, 100ml ulja,200g prosejano brašno sa jednom kesicom praška za pecivo, kesicu vanilinog šećera.
  3. Drvenom varjačom lagano izmešajte i sjedinite smesu bez grmuljica, smesu ispiajte u pripremljeni pleh obložen pek papirom. 
  4. Koru pecite u rerni na 180 stepeni oko30 minuta, da kora blago porumeni...
  5. Gotovu koru izvadite iz rerne, skinite papir sa kore i opet vratite na papir, zatim je odmah poprskajte sa 100ml hladnog mleka.
  6. Kalup 26cm, i njegovim obručem izrežite( tri okrugle korice), a zatim svaku koru isecite uzduž , da od jedne dobijete dve korice.Tako imate 6 tankih korica
  • Prirema krem od vanile:
  • Od 800ml mleka odvojite 200ml mleka 
  1. Umutite žumanca sa 200g šećera, dodajte 200ml mleka, 2 kesice pudinga od vanile, dve pune kašike gustina.
  2. Ostalih 600ml mleka stavite na vatri da uzavri, zatim u provrelo mleko umešajte mešavinu od žumanca i puding od vanile.Mešajte varjačom sve dok se krem ne skuva i ne zgusne .
  3. Krem od vanile ostavite da se ohladi.
  4. Umutite 150g margarina, posebno umutite 200ml skatke pavlake.
  5. U hladan krem od vanile dodajte prvo umućeni margarin a zatim umućenu slatku pavlaku, mikserom izmiksjte i sjedinite krem.
  • Priprema voćnog želea.
  1. Posudu sa 600g malina, 250g šećera, 100ml vode stavite na vatri samo da provre, u 200ml vode razmutite 4 pune kašike gustina, zatim umešajte mešavinu od gustina u provrele maline.
  2. Mešajte neprestano sve dok se žele ne skuva i zgusne.
  3. Ostavite voćni žele da se ohladi.

  • Beli krem:
  1. Mikserom posebno umutite slatku pavlaku, posebno umutite 200g šlag krem sa200ml gazirane vode,zatim spojite u jedan sud umućenu slatku pavlaku i umućeni šlag.
  2. Mikserom izmiksajte i sjedinite beli krem.
  • Finalni postupak:
  • Na tacni stavite kalup promera 26cm, obložite kalup pek papirom visini 10cm. ili još boje ako imate( Acetnu folju).
  • Krem od vanile, žele od maline, beli krem, podelite na tri jednaka dela
  • U kalup stavite prvu koricu, premažite je sa kremom od vanile,preko krema od vanile premažite voćni žele od maline, zatim preko želea od maline premažite sa belim kremom od slatke pavlake i šlaga.
  • ,Zatim stavite preko drugu koricu, opete premažite koru slojem kreme od vanile, zatim žele od maline, opet preko žele od malina beli krem.
  • Postupak je isti sve dok imate korica i fila, poslednju koricu premažite samo belim kremom.
  • Tortu ostavite u frižideru da odstoji, najbolje je da preonoći, kako bi se lepo ohladila i stegla.
  • Sutradan, izavadite tortu, skinite kalup, foliju i složite na tacni .

Čokoladna glazura:

  • U posudi otopite čokoladu, margarin i slatku pavlaku-pazite da ne provri.
  • Toplom čokoladnom glazurom premažite tortu po vrhu i po obodu torte,da malo čokolada curi sa strane.

Dekoracija torte:

  • Tortu ukrasite po svojoj želji, čokoladnim bombonama, malinama, šta imate i šta se nađe.. 





















субота, 11. април 2020.

USKRŠNJA KORPA ZA ŠARENA JAJA










 













 

Hristos Vaskrese!
Uskrs ....Veligdan...šarena jaja su simbol za novi početak,napredak i radost novog života!
Tradicija našeg naroda i pokolenja...

Moja uskršnja korpa!


Potrebni sastojci:

  • 700g brašna
  • 350ml -pola mleka -  pola vode
  • 1/2 kocke svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika soli
  • 3 kašike ulja


Za premazivanje:

  • 1 žumanac
  • 1 kašika ulja


Priprema:

  • Aktivirati kvasac za testo:
  • U mlako mleko i vodu stavite kvasac , šećer i kašičicu brašna.Ostavite da kvasac nadođe.
  • U vanglici dodajte brašno, ulje i so, dodajte mleko sa nadošlim kvascem i brašnom  zamesite testo.
  • Ostavite testo na toplom 35minuta da narste.


Pravljenje korpe od testa:

  1. Nadošlo testo premesite na radnoj pobrašnjenij površini i razvucite oklagijom veličine35x45cm.
  2. Zatim uzeteti dgovarajuću  metalnu posudu prečnika14cm i dubine 12cm. ili vatrostalnu posudu premažite mašću ,margarinom ili obložite sa aluminijskom folijom.
  3. Posudu postavite okrenutu na testo, nožem  zasecite testo u krug okolo posudex2 da dobijete 2 kruga ista.
  4. Ostalo testo isecite uzduž na trake širine 1,5cm.
  5. Na okrenutoj posudi stavite prvi krug od testa .
  6. Zatim na kug od testa ređajte trake, prvo na levu starnu ukoso,uzduž posude na malom rastojanju, potom ređajte trake ukoso na desnoj strani, krajeve  koji vise isecite. 
  7. Drugi deo kruga stavite na vrh spojenih traka od testa, da izgleda  kao dno na korpi.
  8. Korpu premažite umućenim žumncetom sa uljem.
  9. Korpu pažljivo prenesite na pleh obložen pek papirom za pečenje, pecite u zagrejanoj rerni na 180stepeni oko30minuta.
  10. Gotovu korpu okolo, lagano opsecite nožem i polako izvadite korpu iz posude.


Drška za korpu:


  1. Preostalo testo sjedinite, ponovo oklagijom razvucite testo.
  2. Testo isecite uzduž na tri jednake trake širine oko 2cm.Od traka ispletite pletenicu i stavite preko posude na kojem je bila korpa, to će biti drška za korpu.
  3. Peltenicu premažite žumancetom, pecite je na 180stepeni oko30minuta, da bago porumeni.
  4. Na obodu korpe stavite pletenicu-dršku, koju pričvrstite sa obe strane čačkalicama.
  5. Korpi na dno stavite crvenu salvetu i ukrasite po želji, zatim Uu korpi satvite uskršnja šarena jaja..