Претражи овај блог

среда, 13. октобар 2021.

ŠARENA TURŠIJA U TEGLAMA

Mačak Jelenko.. mi je pozirao ..mislim da mu se sviđa moja šarena turšija...

Šarena turšija u teglama.. pravi kiseli užitak za nepca!
savršena šarena turšija ili mešano povrće pripremljeno u tegle i pasterizovano u rerni....

Već dugo niz godina stavljam šarenu turšiju u buretu na ovaj način.. sa konzervansom i vinobranom, kuvala rastvor i nalivala je hladnim rastvorom ..Turšija mi je uvek bila odlična..
Ali, kada sam kod Minje videla njen recept za "šarenu turšiju"odmah mi se dopao što je bez konzervansa i što se vrši pasterizacija u rerni..mislim da je turšija na ovaj način puno zdravija i ukusnija....što kažu pravi kiseli užitak za nepca!
Recept je originalan ..
za pripremu ove šarene turšije videla sam kod drage Minje  "minjinakuhinjica "..
Probajte ..
prijatno!


 


POTREBNI SASTOJCI:
Povrće: za 4kg
  • 1 kg kornišona
  • 1kg šargarepa
  • 1kg paprike- babure,somborke,crvene,zelene...
  • 2kg karfiola
  • 2do3 glavice crnog luka

PRELIV:
  • 800ml alkoholno sirće
  • 2,5 l vode
  • 150g šećera
  • 100g soli
  • lovorov list
  • biber u zrnu

PRIPREMA TURŠIJE:

  • Pripremite čiste sterilisane tegle od 2kg ili 720g ili od 1 kg.. mogu bilo koje veličine staklenke..
  • U svakoj tegli na dno stavite po malo zrna bibera i grančicu peršuna.
  • Povrće dobro operite, ako je potrebno isecite na komade.

  • SAVET!
  1. Kako biste bili sigurni da je povrće hermetički čisto od pesticida potopite ga u vodi sa 2kašičice sode bikarbone, neka tako odstoji oko30 minuta, zatim operite i iseckajte povrće.
  2. Karfiol odvojite na krupnije i sitnije cvetove,
  3. Krupniju šargarepu isecite na malo veće kolutove.
  4. Kornišon ceo stavite ako je baš krupan i njega isecite na kolutiove.
  5. Crni luk isecite na četvrtine.

PRIPREMITE RASTVOR:

  • Vodu predhodno stavite da provri a potom dodajte so , šećer, lovorov list i malo zrna bibera.
Kada se šećer otopio i so i voda provrela, dodajte sirće i pustite da opet sve zajedno provri.

  • Tegle napunjene povrćem nalijte vrelim rastvorom do vrha , malo ih protresite da izađe vazduh iz njih i ako je potrebno dolijte po malo rastvora, potom zatvorite poklopcem.
  • Tegle stavite u rerni, zatim rernu uključite na 100stepeni  i ostavite 90 minuta, nakon tog vremena isključite rernu i ostavite tegle da se potpuno ohlade ..

  • SAVET!
Najbolje je da turšiju stavite popodne da bi ostala u rerni sve do ujutru i tako se skroz ohladila zajedno sa rernom..i bila bi izvršena potpuna pasterizacija turšije.
Rerna vam tako noću ne bi bila potrebna na odnosu na dan kada spremate ručak..

NAPOMENA!
Povrće možete staviti pojedinačno koje želite..npr.samo karfiol, samo paprika ili zeleni paradajz. i td.
Može se dodati u turšiju i po koja ljuta papričica za one koji vole ljuto da rezni turšija..




 

Нема коментара:

Постави коментар