Претражи овај блог

петак, 01. октобар 2021.

DOMAĆI AJVAR OD ČISTE PAPRIKE I PLAVOG PATLIĐŽANA




























Domaći ajvar i recept po staroj tradiciji.. za sva vremena..
Napisala sam dva recepta za pripremu domaćeg ajvara koje uvek pravim po ovom receptu..
Mislim da sam malo olakšala u opisu recepta za pripremu ajvara..
...Da se spremi dobar ajvar treba uložiti veliki trud i rad,   zato se  sve na kraju splati..
Ajvar je veoma ukusan od pečenih paprika, kada se osetie miris upržene pečene paprike..onda nije ništa bilo teško...
Inače pohvaliću kada je u pitanju priprema zimnice  ovo je najposećeniji post na blogu-Mickinakuhinja
 - domaći ajvar od čiste paprike i plavog patlidžana -i vaše veliko interesovanje za ovaj recept..
Hvala vam još jednom!



DOMAĆI AJVAR OD MLEVENE PAPRIKE 


POTREBNI SASTOJCI:


  • 200  paprika crvene mesnate  ajvarke
  • 1 l ulja
  • 150ml vinskog ili jabukovog sirćeta ili 1 mala rakijska čašica esencije
  • 100 g šećera
  • so po ukusu
  • 1/2 kg ljutih papričica-ako želite da ajvar rezni ili 5 ljutih papričica da ajvaru ubiju gorčinu
  • 1 konzervans po želji



DOMAĆI AJVAR  OD MLEVENIH PAPRIKA I PLAVOG PATLIDŽANA

POTREBNI SASTOJCI:


  • 10  kg paprika crvenih i mesnatih
  • 4 plava patliđžana - srednje veličine
  • 500ml ulja
  • 100ml alkoholnog sirćeta ili 1 kašika esencije
  • 2 kašike šećera
  • 5 čena belog luka - po želji
  • so po ukusu
  • 1 konzervans -po želji


Priprema ajvara:

DOMAĆI AJVAR 
OD ČISTE MLEVENE PAPRIKE 

                            PRIPREMA:
Papriku operite i očistite od truleži.
  • Papriku  ispecite sa obe strane.
  • Pečenu papriku ostavite u nekom sudu i pokriti je krpom da odstoji  i poduspari kako bi se lako oljuštila.
  • Oljuštite papriku, pažljivo skinite peteljku i semenke , zatim ostavite očišćenu papriku u mrežastom đžaku da se ocedi od vode.
  • Zatim paprike  sameljite  na mašini za meso ili u nekom električnom aparatu.
  • U šerpi zagrejte polovinu ulja, dodajte mlevenu papriku ,  pržite ajvar do te gustine sve dok varjača ne pokaže trag po šerpi da je ajvar upržen.
  • Na kraju u ajvar dodajte sirće, promešajte, zatim  dodajte šećer, posolite po ukusu i sve skupa promešajte.
  • Vratite šerpu sa ajvarom na laganoj  vatri još malo da se krčka zatim dodajte po želji kozervans, a ko ne želite  konzervans nemojte da brinete  je kada ajvar dobro upržen neće se ukvariti.
  • Gotov ajvar kašikom punite u srterilisane tegle , odmah zatvarati sa hermetičkim poklopcem.
  • Pune tegle poređajte jednu do druge i pokrite ćebetom, ostavite tako da odstoje sve dok se potpuno ne ohlade.



Savet:
Takodje i ovaj ajvar  pržite 2h do 2,5h  od zavisnosti  jake vatre, ajvar kuvajte do željene gustine i po svom ukusu.
Da bi ajvar od pečenih paprika malo reznuo ili bio ljutkast dodajte po želji malo feferoni..Tako će ajvar biti još ukusniji za one koji vole malo ljutkasto..
 U jednu polovinu mlevene paprike i mlevenog patliđžana dodjte pre prženja mlevene ljute pečene papričice a druga polovina mlevene paprike i mlevenog patliđžana da ostane neljut ajvar.







DOMAĆI AJVAR 
 OD MLEVENIH PAPRIKA I PLAVOG PATLIDŽANA

POTREBNI SASTOJCI


  • 10  kg paprika crvenih i mesnatih
  • 4 plava patliđžana - srednje veličine
  • 500ml ulja
  • 100ml alkoholnog sirćeta ili 1 kašika esencije
  • 2 kašike šećera
  • 5 čena belog luka - po želji
  • so po ukusu
  • 1 konzervans -po željiANA

 Priprema:

  • Papriku operite i očistite od truleži.
  • Papriku  ispecite sa obe strane.Pečenu papriku ostavite u nekom sudu i pokriti je krpom da odstoji  i poduspari kako bi se lako oljuštila.
  • Patliđžan ispecite u rerni ili na žaru, takodje oljuštiti .
  • Oljuštite papriku, pažljivo skinite peteljku i semenke i patliđžanu, zatim ih ostavite u mrežastom đžaku da se ocede od vode.
  • Zatim paprike i patliđžan sameljite zajedno sa belim lukom na mašini za meso ili u nekom električnom aparatu.
  • U šerpi zagrejte polovinu ulja, dodajte mlevenu papriku i patliđžan, pržite ajvar do te gustine sve dok varjača ne pokaže trag po šerpi da je ajvar upržen.
  • Na kraju u ajvar dodajte sirće, promešajte, zatim  dodati šećer, posolite po ukusu i sve skupa promešajte.
  • Vratite šerpu sa ajvarom na laganoj  vatri još malo da se krčka zatim dodajte po želji kozervans, a ko ne želite  konzervans nemojte da brinete  je kada ajvar dobro upržen neće se ukvariti.
  • Gotov ajvar kašikom punite u srterilisane tegle , odmah zatvarati sa hermetičkim poklopcem.
  • Pune tegle poređajte jednu do druge i pokrite ćebetom, ostavite tako da odstoje sve dok se potpuno ne ohlade.
Savet:
Takodje i ovaj ajvar  pržite 2h do 2,5h  od zavisnosti  jake vatre, ajvar kuvajte do željene gustine i po svom ukusu.
Da bi se te imali  ljut ajvar ili neljut ajvar, pre prženja ajvara od iste ukupne količine samlevene paprike podelite na pola.
 U jednu polovinu mlevene paprike i mlevenog patliđžana dodjte pre prženja mlevene ljute pečene papričice a druga polovina mlevene paprike i mlevenog patliđžana da ostane neljut ajvar.






















Нема коментара:

Постави коментар