Претражи овај блог

субота, 15. август 2020.

SARMICE U VINOVOM LISTU IZ RERNE









Sarmice u vinovom listu pripremljene sa mlevenim mesom ili posne sa pirinčem i povrćem je staro tradicionalno jelo iz mog kraja tačno s Juga.
Kao glavno jelo sarmice u vinovom listu su pravi specijalitet, ukras svakog stola i doma u mom zavičaju. Sada je sezona mladih listova vinove loze, treba ih ubrati i napraviti ove divne zelene paketiće pune mesa sa povrćem.Na isti način pripremam sarmice u vinovom listu  kao što su spremale moja baka i mama...taj ukus i miris zapečenih sarmica i dan danas mi stoje u sećanju.. .
Sarmice su stvarno neodoljive i veoma ukusne, svojim mirisom mame da se sve pojedu. Prijatno vam bilo kao  i meni što je bilo! Opet ima da pravim sarmice, posne i mrsne,sve dok ima mladih  listova  vinove loze..Mogu se listovi vinove loze zamrznuti i ostave za zimu....
Prijatno!



POTREBNO JE:



  • 20  LISTOVA VINOVE LOZE -20-tak. listova mlade blitve
  • 400g MEŠANOG MLEVNOG MESA
  • 3 SREDNJE GLAVICE CRNOG LUKA
  • 100g  PIRINČA
  • 1 KAŠIČICA SOL
  • 1/2 KAŠIČICA BIBERA
  • 1 KAŠIČICA VEGETE
  • 100ml ULJA
  • 2 PARADAJZA
  • 1 KAŠIKA BRAŠNA



PRIPREMA:


  • Prvo izblanširati listove vinove loze.
  • U posudu dodati vodu, malo je posoliti i staviti je da provri.
  • Kada voda proključa stavljati po jedan po jedan list naizmenično sve dok list ne promeni boju.
  • Pirinač skuvati dok ne omekša zrno pirinča, poklpiti posudu sa skuvanim pirinčem i ostaviti sa strane da se ohladi dok se fil od mesa priprema.
  • Pre dodavanja pirinča u filu od mesa procediti od viška vode ako je ima.


Priprema fila od mlevenog mesa:


  1. Crni luk  i šargarepu sitnije iseckati, propržiti  na ulju ok ne omekša šargarepa i luka postane staklast.
  2. Zatim dodati mleveno meso, sve zajedno dinstati dok meso ne omekša ispari višak vode iz mesa, zatim dodati pirinač, posoliti, pobiberiti i začiniti vegetom.
  3. Promešati  fil, njime puniti listove vinove loze i uvijati sarmice.Na svaki list staviti po kašiku fila, krajeve preklopiti jedan prema drugi pa uviti sarmicu.
  4. Sarmice uvijene poredjati jednu do druge u šerpu ili u zemljanom sudu.


Preliv za sarmice
  •  Za to vreme u posudu na malo masnoće propržiti dva iseckana paradajza, dodati kašiku brašna i malo vegete.
  • Mešati kašikom i upržiti brašno sa paradajzom, naliti hladnom vodom, ostaviti preliv da proključa  i vrućim  naliti sarmice.
  •  U zagrejanoj rerni na 200c  staviti zemljani sud ili šerpu  sa sarmicama da se krčka u rerni i zapeče oko 40minuta.
  • Tople sarmice služiti uz kiselo mleko i sezonsku salatu.




PRIJATNO!





2 коментара:

  1. Uh sto su dobre sarmice,miris mi u nosu...Micka,draga,divne <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Marina, sarmice su super, ali imaju jednu manu pojredeš koju više i ne možeš da se zaustaviš! Pozdravljam te punooo!

      Избриши