Sarmice u vinovom listu pripremljene sa mlevenim mesom ili posne sa pirinčem i povrćem je staro tradicionalno jelo iz mog kraja tačno s Juga.
Kao glavno jelo sarmice u vinovom listu su pravi specijalitet, ukras svakog stola i doma u mom zavičaju. Sada je sezona mladih listova vinove loze, treba ih ubrati i napraviti ove divne zelene paketiće pune mesa sa povrćem.Na isti način pripremam sarmice u vinovom listu kao što su spremale moja baka i mama...taj ukus i miris zapečenih sarmica i dan danas mi stoje u sećanju.. .
Sarmice su stvarno neodoljive i veoma ukusne, svojim mirisom mame da se sve pojedu. Prijatno vam bilo kao i meni što je bilo! Opet ima da pravim sarmice, posne i mrsne,sve dok ima mladih listova vinove loze..Mogu se listovi vinove loze zamrznuti i ostave za zimu....
Prijatno!
POTREBNO JE:
- 20 LISTOVA VINOVE LOZE -20-tak. listova mlade blitve
- 400g MEŠANOG MLEVNOG MESA
- 3 SREDNJE GLAVICE CRNOG LUKA
- 100g PIRINČA
- 1 KAŠIČICA SOL
- 1/2 KAŠIČICA BIBERA
- 1 KAŠIČICA VEGETE
- 100ml ULJA
- 2 PARADAJZA
- 1 KAŠIKA BRAŠNA
PRIPREMA:
- Prvo izblanširati listove vinove loze.
- U posudu dodati vodu, malo je posoliti i staviti je da provri.
- Kada voda proključa stavljati po jedan po jedan list naizmenično sve dok list ne promeni boju.
- Pirinač skuvati dok ne omekša zrno pirinča, poklpiti posudu sa skuvanim pirinčem i ostaviti sa strane da se ohladi dok se fil od mesa priprema.
- Pre dodavanja pirinča u filu od mesa procediti od viška vode ako je ima.
Priprema fila od mlevenog mesa:
- Crni luk i šargarepu sitnije iseckati, propržiti na ulju ok ne omekša šargarepa i luka postane staklast.
- Zatim dodati mleveno meso, sve zajedno dinstati dok meso ne omekša ispari višak vode iz mesa, zatim dodati pirinač, posoliti, pobiberiti i začiniti vegetom.
- Promešati fil, njime puniti listove vinove loze i uvijati sarmice.Na svaki list staviti po kašiku fila, krajeve preklopiti jedan prema drugi pa uviti sarmicu.
- Sarmice uvijene poredjati jednu do druge u šerpu ili u zemljanom sudu.
Preliv za sarmice
- Za to vreme u posudu na malo masnoće propržiti dva iseckana paradajza, dodati kašiku brašna i malo vegete.
- Mešati kašikom i upržiti brašno sa paradajzom, naliti hladnom vodom, ostaviti preliv da proključa i vrućim naliti sarmice.
- U zagrejanoj rerni na 200c staviti zemljani sud ili šerpu sa sarmicama da se krčka u rerni i zapeče oko 40minuta.
- Tople sarmice služiti uz kiselo mleko i sezonsku salatu.
PRIJATNO!
Uh sto su dobre sarmice,miris mi u nosu...Micka,draga,divne <3
ОдговориИзбришиHvala Marina, sarmice su super, ali imaju jednu manu pojredeš koju više i ne možeš da se zaustaviš! Pozdravljam te punooo!
Избриши