Претражи овај блог

недеља, 27. новембар 2016.

MARKOVA TORTA

MARKOVA TORTA




Prelistavajuci svoju svesku sa receptima, nadjoh ovu prelepu tortu. Mom sinu je tada bio rodjendan pa sam tortu nazvala po njemu, Markova torta. Dopala mi se kora koja je puna lepih sastojaka kao sto su: cokolada, kora od limuna, badem i maslac. Celu tortu krasi aromaticni  karamelizovani lesnik sa puno mlecne kremaste strukture. O ukusu ne treba raspravljati nego probati, ja sam pripremila recept, na vama je da ga isprobate.




POTREBNO JE ZA KORU:

 3 JAJETA
 150 g MASLACA (moze i margarin)
 150 g SECERA
 100 g COKOLADE (najbolja Menaz)
 150 g MLEVENOG BADEMA
 2 KASIKE ULJA
 1 KASIKA BRASNA
 KORA OD 1 LIMUNA

KREMASTI  FIL:

 150 g PECENOG LESNIKA
 200 g SECERA
 500 ml SLATKE PAVLAKE
 2 KESICE SLAG FIKSA

PRIPREMA:

Pripremiti pleh, premazati uljem i dobro ga pobrasnati, kako bi kora mogla da se lako izvadi iz kalupa.
Precnik kalupa, u kojem sam ja pekla je 32 cm X 20cm.


Priprema kore:

 U posebnom sudu odvojiti, belanca od zumanca, na ovaj nacin jaja se brze umute i budu jako penasta.
 Belanca prvo umutiti penasto u cvrst sneg. Maslac (na sobnoj temperaturi) i secer penasto umutiti, pa dodati zumanac po zumanac uz stalno mesanje, da se izjednace zumanca sa maslacem.
 U umucenu masu dodati izrendanu cokoladu (na krupno rende), mlevene bademe, dodati izrendanu koru od jednog limuna, varjacom sve zajedno promesati.
 Dodati na kraju umucen sneg od belanaca, lagano varjacom promesati da se sjedini umucena masa sa belancima.
 U pripremljenom kalupu sipati umucenu masu, rernu predhodno zagrejati na 200 c, pa smanjiti na 180 c. Peci koru oko 60 minuta.


PRIPREMA KREMASTOG FILA:

Pecene lesnike krupno istuci tuckom. Uviti lesnike u staru krpu i istuci ih tuckom za meso.
 U dublju posudu otopiti secer, na srednjoj temperaturi kako bi se dobio svetli karamel, zatim umesati seckane lesnike.
 Na papiru masnom za pecenje kolaca izliti pripremljenu masu (lesnike sa uprzenim secerom), ostaviti da se ohladi.
 Stvrdnutu masu sitnije istuci tuckom, moze se u elektricnom secku samleti, ako ne opet onako kako sam objasnila, istuci ih tuckom.
 Umutiti slatku pavlaku sto penastije, zatim slag fiks umesati sa kasikom secera u prahu, pa ga dodati umucenoj pavlaci. Mutiti da se dobije sto gusca i cvrsca umucena pavlaka ili slag.
 U umuceom slagu ili pavlaci dodati polovinu izmrvljenog secera sa lesnikom,dobro izmesati masu, drugu polovinu ostaviti da se dekorise sa strane torta.

FINALNI POSTUPAK:

 Pecenu koru preseci uzduz na pola da se dobiju dve kore, premazati je polovinom pripremljenog kremastog fila, opet kora, pa odozgo druga polovina kremastog fila. Mozete tortu na kraju spricem  dekorisati kao ja.

 Otopiti cokoladu na pari sa margarinom, secerom i mlekom, promesati je i s njom dekorisati odozgo tortu.

 Strane ivice torte ukrasiti preostalim izmrvljenim lesnikom, koji je prethodno ostavljen.







Нема коментара:

Постави коментар