Претражи овај блог

петак, 11. новембар 2016.

PITA SA SIROM



PITA SA SIROM








Pita  sa sirom cesto je na nasoj trpezi, u nasoj porodici svi je obozavamo. Recepta ima raznih i svako pravi pitu prema svom ukusu, tako i ja ovu pitu sam pravila po receptu svoje bake. Pita se pravi  od gotovih kora, a nadev je sa sirom i prelivom od jaja. Malo sam improvizovala i promenila recept, nisam pogresila ispala je odlicno, ukusno kao sto se moze i videti na slici. Pitu sluziti toplu sa kiselim mlekom.

POTREBNO JE:

 500g KORA ZA PITU
 500g TVRDOG SIRA (kravljeg)
 100g MASLACA ili MARGARINA
 4 JAJETA
 200ml JOGURTA
 200ml KISELE PAVLAKA
 200ml GAZIRANE VODE
 1 PRASAK ZA PECIVO
 100 ml ULJA


PRIPREMA:

Kore za pitu podeliti na cetri lista, jer rolat se sastoji od 4 kore. Sve zavisi od kora, meni je ispalo 4 gotovih rolata uvijenih od po 4 kore.
 U posudu umutiti jaja, dodati izmrvljen sir, jogurt, kiselu pavlaku, gaziranu vodu, prasak za pecivo, promesati da se jaja sjedine sa tecnom masom. Pola fila nadenuti kore, pola fila za prelivanja pite.
 Na radnoj povrsini rasprostreti prvu koru, poprskati je uljem, narendati maslac (ne mora puno), staviti drugu koru premazati je filom od sira. Zatim, staviti trecu koru poprskati je uljem i narendati maslac, preko staviti cetvrtu koru i nju poprskati uljem i premaziti je filom od sira.(Znaci na svaku drugu koru narendati maslac).
 Premazane sve 4 kore uviti u rolat, tako isto ponoviti postupak sa preostalim korama.
 Pleh od sporeta premazati uljem, svaki rolat iseci na jednaku parcad i poredjati ih u podmazanom plehu.
 Preostali fil od sira preliti preko izrezanih parcadi rolata. Narendati maslac i posuti susamom..
 Rernu predhodno zagrejati na 200c smanjiti na 180c i peci pitu oko 40 minuta. Pitu gotovu izvaditi iz rerne, razmutiti malo ulj i vode, pa je premazati.Vratiti je u rernu jos 5 minuta, dace joj sjaj i hrskavost.
 Sluziti je toplu sa kiselim mlekom, za dorucak ili veceru, pogodna je za razna slavlja.

 KAD JE VRUCA SVA JE HRSKAVA, KAD SE OHLADI MEKA KAO DUSA..
 PRIJATNO!














Нема коментара:

Постави коментар