DOMACA PITA ZELJANICA
POTREBNO JE:
500g MEKOG BRASNA T-400
100 ml ULJA
1 KASIKA SOLI
400 do 500ml TOPLE VODE
FIL:
500g ZELJA MLADOG
500g SIRA TVRDOG
200g KAJMAKA
4 JAJA
PO UKUSU SO
JOS:
200g SVINJSKE MASTI
PRIPREMA:
Uvanglicu za mesenje testa dodati prosejano brasno, ulje, so, zamesiti glatko testo bez grudvica.
Testo podeliti na 2 jednake jufke.Jufke rastanjiti oklagijom i premazati malo uljem.Ostaviti odradjeno testo
da odmara oko30 minuta.
Za to vreme ocistiti , oprati i narezati na trakice zelje.Tvrdi sir izgnjeciti viljuskom, dodati
kajmak i jaja.Malo posoliti dodati zelje i izjednaciti smesu sa sirom i jajima.
Na radnu povrsinu staviti veliku staru pamucnu tkaninu, posuti brasno i rukama razvlaciti testo.
Pazeci da testo prilikom rastezanjem rukama, nadlancima ne pocepa se.
U manju posudu zagrejati i otopiti svinjsku mast.Kasikom posipati po razvucenoj kori
otopljenu mast.Fil sa zeljem i sirom ravnomerno rasporediti po kori celom duzinom.
Testo uviti sa jedne i sa druge strane pomocu pamucne krpe na kom se razvucena kora nalazi.
Testo staviti u podmazan pleh.
Pitu peci u predhodno zagrejanoj rerni na 180 oko 40-50 minuta, zavisnosti od sporeta i rerne.
NAPOMENA!
Domaca pita zeljanica je najlepsa i uksna kada je sir punomasan i po mogucstvu domaci.
Jos ako se u fil doda domaci kajmak, pita je bozanstvena i prava.Ali moze i ovaj sir koji se prodaje u sirnicama, samo treba izabrati pravi.Zelje sam ubrala sumsko, pa je zbog toga ukus bio jedinstven.
PRIJATNO!
.
Divno azvijeno testo!
ОдговориИзбришиHvala Dubravka,jeste pita je odlicna,trudila sam se da savladam vestinu:)
ОдговориИзбришиOdlicna,ukusna pita sa domacim korama!Fantazija!
ОдговориИзбришиPita sa domaćim korama je, uvek, najbolja. Ova pita je, očigledan, dokaz za to!!
ОдговориИзбриши