Претражи овај блог

недеља, 28. мај 2017.

DOMACA PITA ZELJANICA

 

DOMACA PITA ZELJANICA









POTREBNO JE:



500g MEKOG BRASNA T-400
100 ml ULJA
1 KASIKA SOLI
400 do 500ml TOPLE VODE  

FIL:
500g  ZELJA MLADOG
500g SIRA  TVRDOG
200g KAJMAKA
4 JAJA
PO UKUSU SO
JOS:
200g SVINJSKE MASTI

PRIPREMA:

Uvanglicu za mesenje testa dodati prosejano brasno, ulje, so,  zamesiti  glatko testo bez grudvica.

Testo podeliti na 2 jednake jufke.Jufke rastanjiti oklagijom i premazati malo uljem.Ostaviti odradjeno testo
da odmara oko30 minuta.

Za to vreme ocistiti , oprati i narezati na trakice zelje.Tvrdi sir izgnjeciti viljuskom, dodati
 kajmak i jaja.Malo posoliti dodati zelje i izjednaciti smesu sa sirom i jajima.

Na radnu povrsinu staviti veliku staru pamucnu tkaninu, posuti brasno i rukama razvlaciti testo.
Pazeci da testo prilikom rastezanjem rukama, nadlancima ne pocepa se.

U manju posudu zagrejati i otopiti svinjsku mast.Kasikom posipati po razvucenoj kori
 otopljenu mast.Fil sa zeljem i sirom ravnomerno rasporediti po kori celom duzinom.

Testo uviti sa jedne i sa druge strane pomocu pamucne krpe na kom se razvucena kora nalazi.
Testo staviti u podmazan pleh.

Pitu peci u predhodno zagrejanoj rerni na 180 oko 40-50 minuta,  zavisnosti od sporeta i rerne.

NAPOMENA!
Domaca pita zeljanica je najlepsa i uksna kada je sir punomasan i po mogucstvu domaci.
Jos ako se u fil doda domaci kajmak, pita je bozanstvena i prava.Ali moze i ovaj sir koji se prodaje u sirnicama, samo treba izabrati pravi.Zelje sam ubrala sumsko, pa je  zbog toga ukus bio jedinstven.
PRIJATNO!



.









4 коментара: