Претражи овај блог

недеља, 21. мај 2017.

SVECANA POGACA

                                    SVECANA POGACA 


POTREBNO JE:
600gr MEKOG BRASNA T-400
150ml JOGURTA
150ml MLEKA
2 JAJA
1 KASIKA SECERA
1/2 KOCKE SVEZEG KVASCA
1 KASIKA SOLI
5 KASIKA ULJA

ZA PREMAZIVANJE:
1 ZUMANAC
SUSAM
 LAN


PRIPREMA:
U posudu sa mlekom potopiti kvasac i secer i ostaviti da nadodje.U drugoj posudi
umutiti jaja, dodati so, ulje i jogurt,  promesati i spojiti sa nadoslim kvascem, zatim
dodati brasno prosejano i  zamesiti testo.
Testo  zameseno pokriti krpom i ostaviti na  toplom da naraste.
Nadoslo testo isipati na radnu povrsinu posutu brasnom, razmesiti testo, i podeliti
 na dve lopte, jednu manu i vecu loptu..



Kalup velicine precnika 26cm, obloziti pek papirom za pecenje. Uzeti manji deo
testa i rukama valjak izvaljati duzine precnika okruglog kalupa.Valjak staviti u
 kalup, i spojiti u krug.(malo dalje od ivice kalupa)kao stoje na slici.
Testo rastanjiti u  koru debljine oko 5mm.Casom vaditi kruzice, svaki kruzic stavljati
 na valjak od testa,  preklapati krugove kao pletenicu, jedan krug s jedne strane
 pa preklopiti drugi krug sa druge strane.(kao sto je na slici)
Sredinu pogace ispuniti  malim krugom.Od ostatka testa razvuci krug koji odgovara
 velicini sredine pogace.Formirani krug staviti u sredinu pogace, na sredinu testa
staviti casu,  i izrezati testo na 20 traka do case.Svaku traku uvrniti vise puta kao stapic.
Pogacu pokriti krpom i ostaviti na toplom da naraste.
Umutiti zumanac i cetkicom premazati  nadoslu  pogacu.
Krajeve pogace ukrasiti susamom, a sredinu pogace ukrasiti lanom.
Zagrejati rernu na 200c i peci pogacu oko 30 minuta da  blago porumeni.
Pred kraj pecenja pokriti masnim papirom za pecenje, da pogaca ima
lepu rumenu boju a da ne izgori.



















Нема коментара:

Постави коментар