Претражи овај блог

уторак, 23. мај 2017.

COKOLADNA VOCNA TORTA

COKOLADNA  VOCNA TORTA


POTREBNO JE:
ZA KORE 2X:
 2 JAJA
3 BELANCA
5 KASIKE SECERA
50g COKOLADE ZA KUVANJE
5 KASIKA BRASNA
1/2 KESICE PRASKA ZA PECIVO

FIL OD ZUMANACA
600ml MLEKA
6 ZUMANCA
2 KESICE PUDING OD VANILE
100g SECERA
150g MARGARINA
100g PRAH SECERA

FIL OD JAGODA

500ml VODE
700g JAGODA-(odvojiti 10-tak jagoda za ukrasavanje)
2 KESICE PUDING OD JAGODA
100g SECERA

GLAZURA COKOLADNA
200g COKOLADE
50g MARGARINA
50g SECERA
5 KASIKA MLEKA

I JOS:
ZA DEKORACIJU
2 KESICE SLAGA

SECERNI PRELIV:

200g SECERA
300ml VODE


PRIPREMA:


Kore, belanca umutiti u cvrst sneg uz postepeno dodavanje secera.Pred sam
 kraj mucenja belanca dodati cela jaja, komad po komad.Mikserom mutiti 
lagano  da se smesa sjedini i izjednaci.Dodati brasno rendanu 
cokoladu i pola praska za pecivo, lagano promesati spatulom masu .
Cetvrtasti pleh velicine  precnika-38x27cm, obloziti pek papirom, sipati pripremljenu smesu 
i peci na 180c oko 30 minuta.

ZUTI FIL:
U duboku posudu skuvati mleko sa secerom, dodati mesavinu od
 umucenih zumanaca sa pudingom od vanile.Mesati masu bez prestanka sve 
dok filna masa ne zgusne.Fil ostaviti da se ohladi.Posebno umutiti omeksali margarin 
 sa secerom u prahu, pa ga dodati u hladnom filu od zumanaca.Mikserom 
mutiti i izjednaciti masu.

FIL OD JAGODA
500ml vode skuvati sa secerom, i 600g iseckanih jagoda.(da provri voda i secer).
U posudu izmesati puding od jagoda da nema grudvica, dodati ga u provrele
 jagode sa secerom.Sve zajedno kuvati na laganoj vatri da se puding masa zgusne 
 izjednaci sa kuvanim jagodama.Fil od jagoda ostaviti da se ohladi ali ne potpuno.
(trebao bi fil biti mlak kada se nanosi na koru)
Secerni preliv pripremiti, prokuvati vodu i secer, da vri oko2-3 minuta.

FINALNI POSTUPAK
Na tacnu sloziti jednu koru. Preliti je vrucom  polovinom secernog preliva.
Premazati je ravnomerno polovinom fila od jagoda, zatim polovinu zutog fila
 takodje ravnomerno premazati, drugu koru sloziti, preliti je ostatkom secernog preliva
,opet preko kore fil od jagoda, zatim na kraju zavrsiti sa zutim filom.
Cokoladna glazura, 
U posudu spojiti sve sastojke i otopiti,  cokoladu sa margarinom, secerom i mlekom.
Pripremljenu glazuru od cokolade preliti preko cele torte.
Umutiti slag ,ukrasiti tortu po zelji,  i jagode poredjati po torti.

NAPOMENA!
Tortu ohladiti u frizideru,2-3h. da se filovi stegnu i sjedine.Cokoladna vocna torta
 je pravo osvezenje sa aromaticnim ukusom majskih jagoda koji ce svi obozavati.
Moram da se pohvalim da je ova torta dobila nagradu u drugom krugu ,  koji je organizovao
 kulinarski portal" Recepti .com "zajedno sa Menaz -nagradni -konkurs-svaki put uspe!
PRIJATNO!







Нема коментара:

Постави коментар