Претражи овај блог

субота, 10. јун 2017.

PEKMEZ OD TRESANJA



 PEKMEZ OD TRESANJA










POTREBNO JE:


1kg  TRESANJA
600g SECER
1/2 LIMUNA -OCEDJENOG SOKA

PRIPREMA:

Tresnje oprati, iskosticiti od kostica.U posudu poredjati slojevito red tresanja, red secera.

Secer dodati vise ako tresnje nisu slatke (oko800g) ili manje (oko600g) ako su latke.

Posudu pokriti krpom i ostavitii preko noci da odstoje, da puste tresnje  svoj sok.Sto duze stoje
puste vise soka i lakse se ukuva pekmez .

Ako su tresnje krupne, stapnim mikserom  proci kroz njih,  malo da se samelju,  da
bi se lakse ukuvao pekmez.Moje su bile malo krupnije pa sam ih malo stapnim mikserom izblendirala.

Dzem ili pekmez je najlepsi  kada ima delova voca.

Posudu sa tresnjama staviti na vatru, dodati sok od pola limuna, kuvati uz neprekidno mesanje
 i skidanje pene.

Mesati sve dok se pekmez ne zgusne, ne ispari tecnost i pocne da se
 zgusnjava ostavljajuci  trag kasike.

Gotov pekmaz skloniti sa vatre i vreo sipati u ciste staklene tegle.Tegle zatvotiti
hermetickim poklopcem.

Teglu okrenuti -kontra na radnu povrsinu(poklopac dole)oko minut dva da odstoji
tako i izvrsiti pasterizaciju poklopca, dok se puni sledeca tegla.

Kad se sledeca tegla napuni,  predhodnu teglu napunjenu pekmezom vratiti u normalno stanje.
Odmah teglu staviti pod cebetom, sve tako dok se ostale tegle ne napune.

Napunjene tegle pekmezom  uviti u starom cebetu, ostaviti 24h.
 sve dok se potpuno ne ohlade.

Sutradan izvaditi tegle sa pekmezom  iz cebeta i ostaviti na hladnom
da tako docekaju zimu.

NAPOMENA!
U pekmezu moze se na kraju dodati vanila ili cimet. Pred sam kraj u pekmezu
dodati vanilu ili cimet,promesati i pustiti da provre , onda skloniti sa vatre.
Moze se dodati i kasika dve visnjevaca za malo bolji ukus.
PRIJATNO!








3 коментара:

  1. Анониман11. јун 2017. 00:05

    Znaš da ovde na NZ slatko uopšte ne poznaju niti ga jedu. Mislim da mu je najsličnija francuska konfitura mada opet nije to to. E ne prave ali i te kako im se dopada kad probaju. Divno je slatko od trešanja

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala draga Dubravka, divno je imati te za prijatelja!

    ОдговориИзбриши
  3. Super, pravim za par dana kad mi trešnje budu dobro zrele.

    ОдговориИзбриши