PEKMEZ OD TRESANJA
POTREBNO JE:
1kg TRESANJA
600g SECER
1/2 LIMUNA -OCEDJENOG SOKA
PRIPREMA:
Tresnje oprati, iskosticiti od kostica.U posudu poredjati slojevito red tresanja, red secera.
Secer dodati vise ako tresnje nisu slatke (oko800g) ili manje (oko600g) ako su latke.
Posudu pokriti krpom i ostavitii preko noci da odstoje, da puste tresnje svoj sok.Sto duze stoje
puste vise soka i lakse se ukuva pekmez .
Ako su tresnje krupne, stapnim mikserom proci kroz njih, malo da se samelju, da
bi se lakse ukuvao pekmez.Moje su bile malo krupnije pa sam ih malo stapnim mikserom izblendirala.
Dzem ili pekmez je najlepsi kada ima delova voca.
Posudu sa tresnjama staviti na vatru, dodati sok od pola limuna, kuvati uz neprekidno mesanje
i skidanje pene.
Mesati sve dok se pekmez ne zgusne, ne ispari tecnost i pocne da se
zgusnjava ostavljajuci trag kasike.
Gotov pekmaz skloniti sa vatre i vreo sipati u ciste staklene tegle.Tegle zatvotiti
hermetickim poklopcem.
Teglu okrenuti -kontra na radnu povrsinu(poklopac dole)oko minut dva da odstoji
tako i izvrsiti pasterizaciju poklopca, dok se puni sledeca tegla.
Kad se sledeca tegla napuni, predhodnu teglu napunjenu pekmezom vratiti u normalno stanje.
Odmah teglu staviti pod cebetom, sve tako dok se ostale tegle ne napune.
Napunjene tegle pekmezom uviti u starom cebetu, ostaviti 24h.
sve dok se potpuno ne ohlade.
Sutradan izvaditi tegle sa pekmezom iz cebeta i ostaviti na hladnom
da tako docekaju zimu.
NAPOMENA!
U pekmezu moze se na kraju dodati vanila ili cimet. Pred sam kraj u pekmezu
dodati vanilu ili cimet,promesati i pustiti da provre , onda skloniti sa vatre.
Moze se dodati i kasika dve visnjevaca za malo bolji ukus.
PRIJATNO!
Znaš da ovde na NZ slatko uopšte ne poznaju niti ga jedu. Mislim da mu je najsličnija francuska konfitura mada opet nije to to. E ne prave ali i te kako im se dopada kad probaju. Divno je slatko od trešanja
ОдговориИзбришиHvala draga Dubravka, divno je imati te za prijatelja!
ОдговориИзбришиSuper, pravim za par dana kad mi trešnje budu dobro zrele.
ОдговориИзбриши