Претражи овај блог

недеља, 15. септембар 2019.

AJVAR PASTETA


AJVAR PASTETA




POTREBNO JE:

200 CRVENIH PAPRIKA
4 VELIKA PARADAJZA
750 ml ULJA
140 g SENFA
1 KASIKA ESENCIJE
1 KASIKA SECERA
1 KASIKA SUVOG BILJNOG ZACINA
SO PO UKUSU

PRIPREMA:

Papriku oprati pod mlazom vode, ostaviti da se ocedi od vode ili obrisati kuhinjskom krpom.
Odstraniti trulez sa paprike, peci samo zdrave paprike.

Papriku peci na jacoj vatri,   okretati je sa jedne na drugu stranu, da se lepo ispece.
Pecenu papriku stavljati u posudu poklopljenoj ili u kesi, da tako stoji kako bi se lepo ogulila.

Pariku oguliti, ocediti je u pletenim dzakovima okacenom da visi, da se ocedi iz paprike visak
vode, zatim je samleti na vodenici za meso.(papriku cediti sto duze)

Plavi paradajz ispeci odozgo na sporetu ili kao ja u zaru , tada ostaje beo ne potamni .
Paradajz kao i papriku ohladiti i ocediti od visak vode, zatim ga oljustiti  i samleti na
masini za meso ili u blenderu.

Mlevenu papriku i paradajz prziti na jakoj vatri da ispari voda, zatim izvesnog vremena kada
provre papriku prziti i mesati  oko 30 minuta.

Dodati ulje 750ml i 140g senfa, 1 kasiku esencije, kasiku biljnog zacina i posoliti po ukusu.
Svi sastojci koji su dodati u mlevenoj paprici i paradajzu prziti i mesati jos 30 minuta.

Vreo ajvar sipati u ciste sterilisane tegle, teglu napuniti , zatvoriti i okrenuti je naopako(da
poklopac bude na dno okrenut)tako ostaviti da stoji tegla dok se druga tegla ne napuni ajvarom.

Zatim tegle sloziti jednu uz drugu, i pokriti stari cebetom.Tegle tako drzati sve dok se ne
ohlade same.

SAVET:

Pecenu papriku najbolje ocediti u pletenom dzakcetu od paprike preko noci, da bi se
sutradan samlela i lako isprzila.
Kada se zavrsi  sa pecenjem paprike, iskoristiti zar,  i u njemu ispeci plavi paradajz
Plavom paradajzu meso nece potamneti , ostace beo.
Ajvar pasteta je namaz koji je jako ukusan, i bez konzervansa.Recept je proveren, probajte
necete se pokajati.Namaz je odlican za decu kao i za nas starije,   za dorucak ili veceru, obozavace ga.
PRIJATNO!









4 коментара: