Претражи овај блог

уторак, 4. октобар 2022.

AJVAR PAŠTETA ILI MALIDŽANO AJVAR


Malidžano ajvar ili Ajvara pašteta




POTREBNO JE:

200 crvenih paprika 
4 velika plava patlidžana 
750 ml ulja
140 g senfa
1 kašika esencije
1 kašika šećera 
1 kašika suvog biljnog začina 

PRIPREMA:

Papriku oprati pod mlazom vode, ostaviti da se ocedi od vode ili obrisati kuhinjskom krpom.
Odstraniti trulež sa paprike, peći samo zdrave paprike.

Papriku peći na jacčoj vatri,   okretati je sa jedne na drugu stranu, da se lepo ispecče.
Pečenu papriku stavljati u posudu poklopljenoj ili u kesi, da tako stoji kako bi se lepo ogulila.

Pariku oguliti, ocediti je u pletenim džakovima okačenom da visi, da se ocedi iz paprike višak
vode, zatim je samleti na vodenici za meso.(papriku cediti sto duže)

Plavi paradajz ispeci odozgo na šporetu ili kao ja u žaru , tada ostaje beo ne potamni .
Paradajz kao i papriku ohladiti i ocediti od višak vode, zatim ga oljuštiti  i samleti na
mašini za meso ili u blenderu.

Mlevenu papriku i paradajz pržiti na jakoj vatri da ispari voda, zatim izvesnog vremena kada
provre papriku przžiti i mešati  oko 30 minuta.

Dodati ulje 750ml i 140g senfa, 1 kašiku esencije, kasiku biljnog zacina i posoliti po ukusu.
Svi sastojci koji su dodati u mlevenoj paprici i paradajzu pržiti i mesati još 30 minuta.

Vreo ajvar sipati u čiste sterilisane tegle, teglu napuniti , zatvoriti i okrenuti je naopako(da
poklopac bude na dno okrenut)tako ostaviti da stoji tegla dok se druga tegla ne napuni ajvarom.

Zatim tegle složiti jednu uz drugu, i pokriti stari ćebetom.Tegle tako držati sve dok se ne
ohlade same.

SAVET:

Pečenu papriku najbolje ocediti u pletenom džakčetu od paprike preko noći, da bi se
sutradan samlela i lako ispržila.
Kada se završi  sa pečenjem paprike iskoristiti žar u njemu ispeći plavi paradajz
Plavom paradajzu meso nece potamneti  ostaće beo.
Ajvar pašteta je namaz koji je jako ukusan bez konzervansa.Recept je proveren probajte
necćete se pokajati.Namaz je odlican za decu kao i za nas starije,   za doručak ili večeru, obožavaće te ga.
PRIJATNO!









4 коментара: